Predsjednik Milanović razgovarao s pčelarima iz Primorsko-goranske županije čiji je „Goranski medun“ dobio europsku oznaku izvornosti

Predsjednik Milanović razgovarao s pčelarima iz Primorsko-goranske županije čiji je „Goranski medun“ dobio europsku oznaku izvornosti

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicima Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije povodom dodjele europske oznake izvornosti za „Goranski medun“. Odlukom Europske komisije „Goranski medun“, posebna vrsta meda koji se proizvodi samo u Gorskom kotaru, upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i tako zaštićen na području cijele Europske unije.

Na sastanku se razgovaralo i o važnosti Hrvatskog primorja i Gorskog kotara za pčelarsku povijest Hrvatske, pri čemu su pčelari iz Primorsko-goranske županije podsjetili kako je još u Vinodolskom zakonu iz 1288. godine dan poseban značaj pčelarstvu koje je već tada imalo veliku gospodarsku važnost. Kod nas se počela pisati pčelarska povijest Hrvatske, istaknuli su predstavnici Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije koje je i osnovano s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja pčelarstva kao važne gospodarske grane i danas. Predsjednika Milanovića informirali su, nadalje, o stanju u hrvatskom pčelarstvu i problemima s kojima se pčelari u cijeloj Hrvatskoj suočavaju. Kao jedan od najvećih problema istaknuli su ugroženost pčela zbog klimatskih promjena, a muči ih i raširena prodaja patvorenog, odnosno lažnog meda. Hrvatski pčelari nisu adekvatno zaštićeni od uvoza i prodaje patvorenog meda, iako stalno upozoravamo nadležne institucije na taj problem, poručili su.

 Na sastanku su bili predsjednik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije Nedjeljko Mrakovčić, tajnik Udruženja Mirko Almaši, član Udruge Biopčela Branko Vidmar, član Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda Dražen Lušić, član Udruge proizvođača MEDUNA Alen Maras, član Pčelarskog društva grada Čabra Alain Stojan Leskovar, predsjednik Udruge pčelara grada Novi Vinodolski Zvonko Miličević i član Udruge pčelara Kastav Dalibor Reš.  Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika Republike ekonomiju Velibor Mačlić, pomoćnica savjetnika Predsjednika za ekonomiju Martina Ciglević i tajnica Kabineta za ekonomiju, energiju i klimu Helena Kasanić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.