Čestitka gradonačelnice Grada Čakovca u povodu Dana antifašističke borbe

Čestitka gradonačelnice Grada Čakovca u povodu Dana antifašističke borbe

U povodu Dana antifašističke borbe, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini uputila je čestitku u kojoj stoji:  

            „Poštovane sugrađanke i sugrađani!

 Oni koji ne uče iz vlastite povijesti, osuđeni su ponavljati je. Izreka je to u čiju smo se istinitost u Hrvatskoj uvjerili, čak i nekoliko puta u povijesti. Danas, kada na istočnom obodu Europe ponovno oružje vodi glavnu riječ, izuzetno je važno prisjetiti se ratnih stranica vlastite povijesti te iz njih učiti kako se ne bi ponovile. Iako su dana 22. lipnja 1941. godine komunisti bili ti koji su u Hrvatskoj prvi ustali protiv fašizma, antifašistički pokret ubrzo je postao općenarodni, u koji su se uključivali svi slojevi stanovništva. Takav je ostao gotovo do samog kraja, a zahvaljujući njemu, danas su u sastavu Hrvatske Istra, kvarnerski otoci, Dalmacija, Baranja te naše Međimurje.

 Danas se prisjećamo svih poginulih vojnika i civila koji su tijekom 2. svjetskog rata stradali od nacističke ruke, svih onih nedužnih koji su ubijeni u koncentracijskim logorima te onih koji su u vihoru rata ostali bez svojih domova i identiteta. Nama Međimurcima Dan antifašističke borbe je važan i kao dan kad se ponovno možemo prisjetiti i zahvaliti našim precima koji se nisu pomirili s mađarskom okupacijom, već su odlaskom u partizane odlučili boriti se za hrvatski identitet Međimurja. Bitke za nacionalnu državu, za pravo korištenja vlastitim jezikom i slobodno društvo su iza nas. Hrvati su u 20. stoljeću vodili tri rata, često bili pijuni velikih sila, no na kraju smo uspjeli pobijediti. Živimo u slobodnoj i demokratskoj zemlji koja je sastavni dio slobodnog i razvijenog svijeta. Dio zasluga za to, bez obzira na sva događanja u poraću, ide i onima koji su tijekom 2. svjetskog rata pružali oružani otpor nacistima i fašistima.

 Sagledajmo objektivno našu noviju povijest, slavimo ono što je pozitivno, učimo na greškama, potrudimo se svi zajedno da naša djeca žive u kraju i državi kojom će se ponositi.

             Sretan vam Dan antifašističke borbe!

gradonačelnica Grada Čakovca, Ljerka Cividini“

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.