Premijer: Stopa nezaposlenosti u svibnju ove godine bila je najniža od 1989. godine

Premijer: Stopa nezaposlenosti u svibnju ove godine bila je najniža od 1989. godine

Stopa nezaposlenosti u svibnju ove godine bila je najniža od 1989. godine, istaknuo je u srijedu na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković. Stopa registrirane nezaposlenosti je 5,6 posto u svibnju, što je najniža stopa od 1989. godine, rekao je. Broj ukupno zaposlenih u svibnju je dosegnuo milijun i 635 tisuća, što je 1,7 posto više nego mjesec ranije, i 2,7 posto više nego u svibnju prošle godine, dodao je. Izvijestio je i o dosadašnjem tijeku turističke sezone rekavši da se do jučer bilježi 5,6 milijuna dolazaka i 20,4 milijuna noćenja, što je za 17 odnosno 11 posto više nego lani, a pritom je turistički promet veći za 6 posto nego rekordne 2019. godine.

Otvarajući današnju, 229. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu. Govoreći o jučer održanoj zajedničkoj sjednici Vlade i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, drugoj u njegovom mandatu, na kojoj je raspravljeno ukupno 33 točke dnevnog reda, kazao je da se radi o potvrdi snažne podrške Hrvatske Bosni i Hercegovini, kao susjednoj i prijateljskoj zemlji te na njenom putu prema Europskoj uniji i reformskim procesima.  
"Želimo da ovaj sastanak služi kao poticaj svim resorima za rješavanje otvorenih pitanja i unaprjeđenju suradnje u svim područjima i odnosima između dvije zemlje", poručio je. Izvijestio je da je Hrvatska jučer pokrenula proces predsjedanja Strategijom Europske unije za jadransko-jonsku regiju.
 
Prvih deset godina članstva u EU imalo transformativni učinak na Hrvatsku
 
Od ostalih međunarodnih aktivnosti u zadnja dva dana izdvojio je i posjet predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole u prigodi obilježavanja 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Tom je prigodom održana i konferencija, na kojoj je sudjelovala i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, o postignućima Hrvatske u tih deset godina. Premijer je kazao da je članstvo u Europskoj uniji imalo transformativni učinak na Hrvatsku, a ulaskom u Schengenski prostor i europodručje Hrvatska je konsolidirala svoju međunarodni položaj u političkom, ekonomskom, financijskom i svakom drugom pogledu.  Uoči sjednice Vlade održana je i sjednica Nacionalnog vijeća za održivi razvoj na kojoj je prihvaćen Drugi dobrovoljni nacionalni pregled ispunjavanja ciljeva Ujedinjenih naroda za održivi razvoj. Posebno važnim premijer Plenković je istaknuo da je prema indeksu koji prati ispunjavanje tih ciljeva, koji je objavljen danas, Hrvatska od 166 zemalja na 12. mjestu. Time smo, dodao je, u odnosu na prošlu godinu napredovali čak za 11 mjesta.
 
Ova turistička sezona bit će najjača i po dolascima i po noćenjima i po prihodima
 
Osvrnuo se i na podatke o dosadašnjem tijeku turističke sezone. Kazao je da se do jučer bilježi 5,6 milijuna dolazaka i 20,4 milijuna noćenja, što je za 17 odnosno 11 posto više nego lani, a pritom je turistički promet veći za 6 posto nego rekordne 2019. godine. 
"Obistinjuje se ono što smo govorili da će ova turistička sezona, nakon eura i nakon Schengena, biti najjača po dolascima, noćenjima i prihodima", naglasio je i dodao kako se već bilježi i pojačan promet u zračnim lukama, dok je na autocestama promet povećan za 13 posto, a naplata cestarina za 10 posto. 
Naveo je i podatke koje je Državni zavod za statistiku objavio danas o broju ukupno zaposlenih, koji je u svibnju dosegnuo milijun i 635 tisuća, što je 1,7 posto više nego mjesec ranije, i 2,7 posto više nego u svibnju prošle godine. 
Broj osiguranika je milijun i 664 tisuće, što je izrazito visok broj, a stopa registrirane nezaposlenosti sa 6,1 posto, u svibnju je pala  na 5,6 posto i to je najniža stopa nezaposlenosti od 1989. godine. 
Na telefonskoj sjednici u ponedjeljak, Vlada je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a premijer je naglasio da se i dalje dizel, benzin i plavi dizel plaćaju manje nego što bi to bilo da nema odluka Vlade.
 
Posjet Subotici u prigodi otvorenja Hrvatske kuće čiju je izgradnju Vlada u potpunosti financirala
 
Najavio je posjet Subotici u petak, u koji odlazi u dogovoru s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnom Vojnić i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovom, u prigodi otvorenja Hrvatske kuće.  
U pratnji predsjednika Vlade bit će potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korižinek, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.  Izgradnju Hrvatske kuće u Subotici u potpunosti je financirala hrvatska Vlada, kazao je premijer Plenković i dodao kako je na taj način poslana poruka ohrabrenja hrvatskoj manjini koja živi u Srbiji.
Tom je prigodom, kazao je premijer Plenković, planiran i susret s predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.