Sastanak savjeta: Hoće li se pronaći rješenje za VSOA-u?

VSOA/SASTANAK SAVJETA

Ponovno se razbuktao sukob predsjednika Zorana Milanovića i Vlade zbog stanja u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji. Naime, aktualnom ravnatelju generalu Ivici Kinderu mandat istječe 10.srpnja, a dogovora o njegovu nasljedniku još nema. Počeo je sastanak savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. 

 

Na sastanku su predsjednik savjeta ministar Tomo Medved i potpredsjednik Dragan Lozančić, predsjednikov savjetnik za pitanje nacionalne sigurnosti i obrane. Stigao je i aktualni ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, kojemu mandat istječe za pet dana. Očekuje se da bi se trebala rasvijetliti situacija oko budućeg funkcioniranja i vođenja Vojno sigurnosne-obavještajne agencije, rekao je HRT-ov novinar Šime Vičević u Vijestima.

 

Butković: Situacija "nije i ne može biti dobra"


Vezano za imenovanja novog ravnatelja VSOA-e oko kojeg još uvijek nema dogovora između predsjednika Vlade i predsjednika Republike, ministar Oleg Butković smatra da cijela ta situacija "nije i ne može biti dobra", no vjeruje da će do nekog rješenja i kompromisa doći.

- Na sastanku Savjeta za koordinaciju sigurnosno obavještajnih agencija će se vjerojatno naći neko rješenje da bi služba funkcionirala što je nužno i dobro da se nađe, rekao je, ponovivši uvjerenje da je Vlada predložila čovjeka koji ima sve reference i da se radi o dobrom kandidatu.

- Predsjednik se nije složio, pitajte ga još jednom zašto, dodao je.

 

Saborski zastupnici o slučaju VSOA


O slučaju je u Saboru govorio i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Siniša Hajdaš Dončić je rekao kako je ugrožena nacionalna sigurnost zato što VSOA nema zamjenika.

- Zamjenik nije izabran. To tijelo za par dana uopće neće biti funkcionalno. Samim time je nacionalna sigurnost ugrožena jer je VSOA jedna od najvažnijih sastavnica sigurnosti koju čine savjet, vijeće, SOA, VSOA. Te probleme treba definitivno riješiti, rekao je.  

Nikša Vukas, saborski zastupnik Socijaldemokrata, naglasio je da stvar oko VSOA-e je duboki problem.

- Taj problem nije od jučer i vuče se godinu dana. Ozbiljna i odgovorna država ne može se dovesti u poziciju da imamo ovakvo neriješeno stanje. Jedna i druga strana treba staviti ego sa strane. Predsjednik i premijer se trebaju usuglasiti i izabrati čelnog čovjeka VSOA-e, rekao je. 

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HDS-a, rekao je kako je procedura jasna.

- Odbor je napravio svoje, predsjednik Vlade je napravio svoje, ministar je napravio svoje. Kad je došlo do predsjednika države, njemu nešto ne odgovara. To je osoba koja stalno krši procedure u ovom slučaju. To javnost mora znati, rekao je. 

Daniel Spajić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, smatra da nije dobro za Hrvatsku da postoji prijepor između Plenkovića i Milanovića.

- Sustav mora funkcionirati bez obzira vole li se oni ili ne vole. Slažem se sve što Milanović kaže o Banožiću, rekao je.
 
 
IZVOR: HRT
 
POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/hajdas-doncic-ugrozena-nacionalna-sigurnost-zato-sto-vsoa-nema-zamjenika-10877855
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.