Ministar Beroš najavio Pilot-projekte preventivnih zdravstvenih pregleda u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ministar Beroš najavio Pilot-projekte preventivnih zdravstvenih pregleda u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je pokretanje Pilot-projekta preventivnih zdravstvenih pregleda u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Cilj ovog projekta je potaknuti građane na brigu o vlastitom zdravlju i naglasiti važnost prevencije kako bi se spriječio nastanak ozbiljnijih nezaraznih bolesti. Ministar Beroš ističe da je potrebno unaprijediti preventivne mjere u zdravstvenom sustavu kako bi se postigla jednakost za sve građane i omogućilo im da budu što zdraviji.

Pilot-projekt obuhvaća pet županija, a provođenje je već započeto u Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Međimurskoj županiji. U Splitsko-dalmatinskoj županiji projekat će se provoditi putem punktova smještenih u domovima zdravlja na različitim lokacijama, kao što su grad Split, Kaštel Šućurac i Sinj, a kasnije će se proširiti i na otoke Brač, Hvar i Vis. Punktovi će biti opremljeni s liječnikom i prvostupnicom sestrinstva kako bi se osigurao cjeloviti preventivni zdravstveni pregled.

Cilj Pilot-projekta je implementirati preventivne zdravstvene preglede na najbolji način kroz različite modele provedbe prilagođene specifičnostima pojedinih županija. Konačni cilj projekta je uvesti preventivne zdravstvene preglede kao uslugu za sve punoljetne građane putem obveznog zdravstvenog osiguranja u javnom zdravstvenom sustavu. Odaziv na ove preglede imat će pozitivan utjecaj na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini, jačajući zdravstveni sustav, gospodarstvo, turizam i druge sfere društva.

Pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda predstavlja važan korak ka unaprjeđenju zdravstvenog sustava i promicanju prevencije bolesti.

„Pilot- projektom želimo potaknuti naše građane na brigu o vlastitom zdravlju, ali i osvijestiti važnost prevencije u svrhu sprječavanja nastanka i razvitka težih oblika nezaraznih bolesti. Pokazatelji zdravstvenog stanja nacije pokazuju kako imamo potrebu za većim, ali isto tako novim pristupom preventivi unutar našeg zdravstvenog sustava. Preventivni zdravstveni pregledi upravo su taj novi preventivni pravac u postizanju jednakosti u sustavu kao i stvaranju uvjeta da svatko ima priliku biti što zdraviji“, izjavio je ministar Beroš uoči obilježavanja početka spomenutog Pilot – projekta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a dolaskom su ga podržali i zamjenica pročelnice za zdravstvo i socijalnu skrb Splitsko-dalmatinske županije Helena Bandalović, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko – dalmatinske županije Marko Rađa, predstavnik HZJZ-a i voditelj Radne skupine Tomislav Benjak  te ostali predstavnici zdravstvenih ustanova u županiji.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.