Sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, uz županov obračun s gradonačelnicima Varaždina i Ludbrega

Sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, uz županov obračun s gradonačelnicima Varaždina i Ludbrega

Nakon aktualnog sata u kojem su vijećnici županu postavljali pitanja među kojima je najistaknutiji bio problem zdravstva u Ludbregu te problemi s komunalnom infrastrukturom, i plaće asistenata u nastavi te mentalno zdravlje učenika, Vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije na današnjoj su sjednici jednoglasno prihvatili odluku o javnim priznanjima Varaždinske županije u 2023. godini.

Nagrada za životno djelo dodijelit će se prim. dr. sc. Ranku Stareu, dr. med., specijalistu opće kirurgije te užem specijalistu digestivne kirurgije. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dodijelit će se Atletskom klubu Sloboda, kapetanu-izborniku Hrvatske reprezentacije osoba s invaliditetom u lovu ribe udicom na plovak Draženu Filipoviću te DVD-u Novi Marof koji obilježava 100. godišnjicu djelovanja, dok će Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju biti dodijeljena poznatom varaždinskom skladatelju Davoru Bobiću i Prvoj gimnaziji Varaždin.

Župan prozvao Bilića i uspavanu oporbu

Župan Stričak oštro je u aktualnom satu međutim reagirao na probleme s liječnicima u Ludbregu -  Gradonačelnik Bilić, zamjenik župana Kišić, ravnatelj Doma zdravlja Crnković, svi su bili iz Ludbrega, znali su da liječnici odlaze u mirovinu, ali ih nije bilo briga", rekao je danas na Županijskoj skupštini župan Anđelko Stričak. Stričak je time odgovorio na priopćenje gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića, koji mu je proslijedio „apel nezadovoljnih građana“, s obzirom da je ludbreški Dom zdravlja spao na dva liječnika umirovljenika. - Sada, nakon osam godina, su se sjetili postavljati pitanja gdje su liječnici? Ima puno šumova jer je krenula predizborna kampanja. Gradonačelnik Bilić očekuje da bude visoko na listi susjednog župana Matije Posavca te očito ne bira sredstva da bude prepoznatljiv i vidljiv. Međutim, mi nećemo voditi kampanju na taj način, nego na način da mu kažemo: stani uz objekt koji si izgradio u svoja tri mandata – rekao je Stričak, a potom se osvrnuo i na zaspalu oporbu. - Gdje su oporbeni vijećnici da ne znaju guknuti? Djeluju li možda u ilegali? Pojavile su se hvala Bogu hrabre mame koje su se usudile tom Biliću prigovoriti, te mu pišu da je javno iznio sramotu i lažnu činjenicu kada je rekao da se pedijatrici dr. Šalig „očito više ne radi“ i kako on tu ne može ništa – poručio im je Stričak i javno ih poziva na sastanak u Županiju.

Okršaj s Bosiljem 

Na početku sjednice župan je odgovorio i na unaprijed dogovoreno pitanje koje mu je postavio Tin Jurak iz HDZ-a, a glasilo je hoće li i on poput gradonačelnika Nevena Bosilja organizirati roštilj, tako da se župan mogao obračunati s gradonačelnikom.

- Vjerovali ili ne, kad sam pročitao da gradonačelnik priprema roštilj, ja sam bio oduševljen. I mislim si: ajde da mu barem jedna investicija, projekt uspije. Nakon toga primio sam kojekakve poruke da ga prozovem ili se očitujem, ali mogli ste primijetiti da nisam. Ali, moja radost trajala je samo jedan dan. Razočarao sam se kada sam pročitao da gradonačelnik nije u stanju samostalno organizirati roštilj, nego marketinšku agenciju čak i za to mora angažirati. No, i to je bolje od svih silnih putovanja koja se prikrivaj, od Kine, Norveške, Švedske, Švicarske, Maroka, ne znam gdje ih sve nije bilo. Svi dosadašnji gradonačelnici zajedno toliko nisu putovali. Mi zasad ne planiramo organizirati roštilj, a ako ćemo ga organizirati, angažirat ćemo gradonačelnika Bosilja.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog odluke o proširenju djelatnosti Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, županijskog Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Tako će se Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice "pojačati" s neurološkom djelatnošću te djelatnošću produženog liječenja i palijativne skrbi, Dom zdravlja Varaždinske županije s logopedijom, dentalnim laboratorijem, fizikalnom terapijom, zdravstvenom njegom, psihološkom djelatnošću, djelatnošću radne terapije, a bit će i sestrinskih savjetovališta. Uz djelatnost koji je dosad obavljao, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije proširit će se s djelatnostima medicine rada i sporta. Jednoglasno je prihvaćeno i proširenje djelatnosti Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije i to poslovima prijevoza bolesničkih uzoraka.

Suradnja s Hercegbosanskom županijom

 Prihvaćena je i odluka o sklapanju Sporazuma o suradnji između Varaždinske županije i Hercegbosanske županije u Federaciji Bosne i Hercegovine, s ciljem uspostave suradnje na području gospodarstva, obrazovanja, poljoprivrede, turizma, kulture, sporta, mladih i drugih područja. Kao što je istaknuo župan Anđelko Stričak Varaždinska županija ima puno dodirnih točaka s Hercegbosanskom županijom.

 Od doprinosa pripadnika 7. gardijske brigade “Puma“ koji su sudjelovali u oslobađanju okupiranog područja u toj županiji, do brojnih naših sugrađana koji su rođeni u njoj, a žive ovdje i grade Varaždin i Varaždinsku županiju zajedno s nama. Tako je najpoznatiji „Varaždinec“ rodom iz Livna, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Tamo je rođen i varaždinski biskup mons. Bože Radoš – ukratko je obrazložio Stričak.

Jednoglasno je prihvaćena i izmjena Odluke o nagrađivanju učenika za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima. Osim znanja, ubuduće će se podupirati i  izvrsnost u sportu i umjetnosti te na taj način motivirati učenike i studente za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima u sportu i umjetnosti te postizanju što boljih rezultata.

 Na sjednici Županijske skupštine prihvaćeno je godišnje izvješće o poslovanju trgovačkog društva Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o.,  kao i trgovačkog društva Bukotermal d.o.o. za 2022. godinu. Vijećnici su prihvatili i Odluku o izradi V. izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije, Izvješće o stanju okoliša Varaždinske županije za razdoblje do 2018. do 2022. godine, godišnje izvještaje o radu Garancijske agencije Varaždinske županije te trgovačkog društva Zona Sjever d.o.o., te druge akte.

 Dodajmo kako je na početku sjednice, prisegom, svoj vijećnički mandat u Županijskoj skupštini aktivirala Nadica Dreven Budinski.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.