Predsjednik Milanović posjetio hrvatske vojnike u NATO bazi u Rukli i potvrdio nastavak sudjelovanja Hrvatske vojske u misijama

Predsjednik Milanović posjetio hrvatske vojnike u NATO bazi u Rukli i potvrdio nastavak sudjelovanja Hrvatske vojske u misijama

Drugog dana boravka u Litvi, a nakon završetka sastanka na vrhu NATO-a, predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je hrvatske vojnike u NATO bazi u Rukli. Hrvatski vojnici sudjeluju tamo u misiji NATO-a „Ojačana prednja prisutnost“ i trenutno je u Rukli 180 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 U Rukli je predsjednik Milanović komentirao sjednicu Vijeća NATO-Ukrajina na kojoj je danas sudjelovao „Predsjednik Zelenski je nezadovoljan, no nitko ništa nije konkretno obećavao. U NATO-u nisu svi ravnopravni“, rekao je predsjednik Milanović novinarima te pojasnio da sve  što on radi - radi zbog hrvatske javnosti i naših ljudi.  „Igra se opasna igra, da je Ukrajina pozvana u NATO, to znači rat s Rusijom, a to se očito želi izbjeći. Tako će za sada ostati, Ukrajina će se morati izboriti sama. Ne znam je li trebalo biti iskreniji s njima, ali ja sam se suzdržavao od bilo kakvih komentara na sastanku“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako nije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom.

 U NATO bazi eFP BG LTU u Rukli predsjednik Milanović susreo se s pripadnicima trećeg kontingenta hrvatskih vojnika (3. HRVCON) koji je u Litvu upućen u prosincu prošle godine. Osim razgovora s hrvatskim vojnicima, hrvatski Predsjednik je u pratnji zamjenika ministra obrane Republike Litve Žilvinasa Tomkusa, zapovjednika brigade „Iron Wolf BDE“ brigadira Aureliusa Motijeūnasa, zapovjednika NATO eFP Borbene grupe pukovnika Larsa Neitzela i zapovjednika 3. HRVCON u Republici Litvi pukovnika Samira Mršića obišao Taktičko-tehnički zbor te mu je prezentirana Borbena grupa pojačane prednje prisutnost NATO-a u Republici Litvi. Predsjednik Milanović zapalio je svijeću kod spomen obilježja preminulim pripadnicima eFP BG LTU, pripadniku OS RH Mariju Pavišiću i pripadniku njemačkih oružanih snaga Adrianu Rohnu.

 Nakon susreta sa zapovjednicima i vojnicima NATO baze, predsjednik Milanović poručio je da će Hrvatska nastaviti slati nove kontingente vojnika u NATO misije. „Hrvatska će nastaviti slati nove kontingente, ali treba stalno promatrati i biti oportunist. Treba zadržati osnovnu lojalnost, ali odluke se i pravci trasiraju bez našeg sudjelovanja“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako hrvatski vojnici ovdje imaju mogućnost raditi, usavršavati se, educirati te graditi kontakte s drugima.

 U posjetu NATO-ovoj bazi u Rukli uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, privremena otpravnica poslova u Veleposlanstvu RH u Republici Litvi Dunja Staničić i vojni izaslanik RH u Poljskoj, Estoniji, Latviji i Litvi kbb Joško Šantić.

 Posjetom NATO-ovoj bazi u Rukli i susretom s hrvatskim vojnicima predsjednik Milanović završio je dvodnevni boravak u Republici Litvi tijekom kojeg je sudjelovao na sastanku na vrhu NATO-a. Drugog dana NATO summita održan je sastanak Sjevernoatlantskog vijeća za šefove država i vlada te inauguralna sjednica Vijeća NATO-Ukrajina.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.