Grlić Radman: Zalagat ćemo se da BiH počne pregovore s EU do kraja godine

Grlić Radman: Zalagat ćemo se da BiH počne pregovore s EU do kraja godine

Hrvatska će se zauzimati da se pregovori o pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji otvore do kraja ove godine, ali i BiH sa svoje strane mora napraviti svoj dio posla, izjavio je u srijedu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.“Zalagat ću se i apelirat ću da se do kraja godine otvore pregovori s Bosnom i Hercegovinom. Spremni smo uložiti napore da u tome pomognemo Bosni i Hercegovini, ali i njezini politički čelnici moraju se snažno zalagati za to”, rekao je Grlić Radman prije početka sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje. 
Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje zajedničko je tijelo BiH i EU-a i zaduženo je za praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ti sporazumi su namijenjeni za zemlje zapadnog Balkana s ciljem da ih pripremi i približi članstvu u EU-u. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje čine predstavnici država članica i Komisije s jedne strane i predstavnici Bosne i Hercegovine s druge strane. 
Ministar Grlić Radman je rekao da dolazi na sastanak kako bi izrazio podršku predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto i pohvalio ono što je dosad ta vlada na državnoj razini postigla u području pravosuđa, javnih nabava, jačanju suradnje s Europskom unijom i njezinim agencijama. 
Europska unija sa svoje strane ističe da je za otvaranje pregovora s BiH ključno ispuniti 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.