Sindikati rekli DA Vladinoj ponudi da se prekine štrajk, Malenica pozdravio njihovu odluku

Sindikati rekli DA Vladinoj ponudi da se prekine štrajk, Malenica pozdravio njihovu odluku

"Svjestan sam činjenice da postoji dio nezadovoljstva građana i poduzetnika koji nisu mogli ostvariti neka svoja prava na sudovima, ali sutra kad se potpiše sporazum nastavit će s radom", kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u razgovoru za RTL Danas. "Prije svega pozdravljam odluku Sindikata da prihvati ponudu Vlade, da se potpiše sporazum i da u narednom razdoblju skupa radimo na izradi uredbe koje će obuhvatiti i povećanje plaća u pravosuđu", poručio je, dodavši da su vladini predstavnici cijelo vrijeme razgovarali s predstavnicima sindikate te predlagali određene ponude o kojima su se predstavnici izjašnjavali.  "U zadnja dva tjedna približili smo se određenim prijedlozima i s njihove i s naše strane i to je rezultiralo odlukom sindikata da prihvati ponudu Vlade", ocijenio je.
 
Vlada povećavala plaće više puta tijekom mandata
 
Upitan je li iznenađen prihvaćanjem 12 posto, što iznosi oko 70-80 eura, s obzirom na to da su sindikati traži 300 eura, ministar je rekao da to treba gledati puno šire. Istaknuo je da je Vlada tijekom mandata, od 2016. godine povećala plaće. 
"Isto tako povećala se plaća kroz odluku Vlade o dodatku, gdje je većina službenika i namještenika dobila sto eura dodatak, što je 15-20 posto povećanje. Treba to povećanje gledati s tim dodatkom", istaknuo je, dodavši da ukupno povećanje iznosi 180 eura. 
"Mi smo vodili razgovore s predstavnicima iz Sindikata i prije nego je Vlada donijela odluku o dodatku od 180 i 60. I prije toga smo vodili razgovore i pojasnili im kakvo će povećanje dobiti. Sljedeće povećanje će biti i kroz osnovicu, ali i kroz poreznu reformu o početka sljedeće godine, ali kroz novu uredbu", rekao je ministar.
 
Sindikat policije Hrvatske reprezentativni je sindikat za državnu službu
 
Upitan hoće li se povećati plaće i policajcima, jer iz Sindikata policije poručuju da će tražiti povećanje kao i sudski službenici, Malenica je poručio da se sa Sindikatom policije također razgovaralo, jer su oni reprezentativni sindikat za državnu službu. 
"Ja u ovom trenutku ne mogu potvrditi ni demantirati tu informaciju da su oni sljedeći," zaključio je ministar pravosuđa i uprave. 
Najavio je i da se u rujnu kreće s razgovorima o osnovici i o uredbi, te da će u izradu uredbe biti uključeni svi sindikati.
 pvrh

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.