Ministar Banožić uručio Brončanu medalju za civilno-vojnu suradnju vojnom izaslaniku SAD-a brg Matthewu Dennyju

Ministar Banožić uručio Brončanu medalju za civilno-vojnu suradnju vojnom izaslaniku SAD-a brg Matthewu Dennyju

Ministar obrane Mario Banožić uručio je Brončanu medalju za civilno-vojnu suradnju vojnom izaslaniku SAD-a u odlasku brigadiru Matthewu Dennyju u četvrtak 27. srpnja 2023. godine.Medalja je brigadiru Dennyju dodijeljena za izniman doprinos razvoju bilateralne obrambene suradnji i strateškom savezništvu Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.Ministar Banožić zahvalio je brigadiru Dannyu na dugogodišnjoj izvrsnoj suradnji istaknuvši kako je nakon gotovo sedam godina provedenih u Hrvatskoj, prvo kao šef Ureda za obrambenu suradnju, a potom i kao vojni izaslanik, brigadir Danny ostavio značajan trag u unaprjeđenju američko-hrvatske obrambene suradnje.

"Istinski cijenimo što je u izazovnim vremenima kojima ste svjedočili tijekom svog mandata vojnog izaslanika u Hrvatskoj, SAD bio čvrsto uz nas. Događaji poput globalne pandemije i aktualne ruske agresije koja je značajno narušila euroatlantsku sigurnost, dodatno su istaknuli važnost jačanja zajedničkih napora u okviru NATO-a kako bismo se zaštitili od najveće prijetnje u zadnjih 30 godina", rekao je ministar. U tom smislu poručio je kako će Hrvatska kao odgovorna saveznica nastaviti sa svojim doprinosom međunarodnoj sigurnosti: "Istovremeno smo vrlo zahvalni na predanosti Sjedinjenih Američkih Država odvraćanju i obrani na europskom tlu, ali i na uključenost u procese doprinosa stabilnosti na zapadnom Balkanu koje je od strateške važnosti za NATO kao i za Republiku Hrvatsku. Vaš angažman u tom pogledu smo prepoznavali i uvijek cijenili“.

Posebno se osvrnuo i zahvalio na kontinuiranoj i značajnoj potpori SAD-a razvoju sposobnosti Oružanih snaga u raznim područjima, od obuke i opremanja do projekata modernizacije. "Nabava borbenog oklopnog vozila Bradley je jedan takav projekt, za koji se nadamo da će se uskoro privesti kraju te će ovo sredstvo biti dio naših Oružanih snaga. Drugi veliki projekt je nabava helikoptera Black Hawk, koji je također započeo dok ste bili šef Ureda za obrambenu suradnju, i sada nakon dolaska četiri Black Hawk helikoptera nabavljamo dodatnih osam ponovno uz značajnu potporu SAD-a", rekao je ministar.

"Drago nam je da nas SAD prepoznaje kao pouzdanog partnera i drago mi je što Vam danas mogu uručiti ovu brončanu medalju kao iskaz zahvalnosti za sav vaš uložen trud. Bilo je zadovoljstvo surađivati s vama uvijek ćete biti dobrodošli u Hrvatsku i u naše Ministarstvo obrane" poručio je ministar vojnom izaslaniku. Vojni izaslanik SAD-a u odlasku brigadir Matthew Denny zahvalio je ministru Banožiću na suradnji i na dodijeljenoj medalji istaknuvši kako mu je zadovoljstvo i čast što je imao priliku boraviti u Republici Hrvatskoj iz koje će sa sobom ponijeti puno lijepih uspomena i suradnje. "Proveo sam iznimnih sedam godina u Hrvatskoj. Bio sam ovdje tijekom značajnih događaja i velikih izazova kao što su pandemija COVID i potresi. Iznimno mi je drago što je sve to sada iza nas, što smo zajednički doprinijeli pronalasku rješenja za te izazove i što sam zajedno sa kolegama iz Hrvatske vojske i Ministarstva obrane imao priliku raditi na projektima značajnim za naše dvije zemlje“, zaključio je Denny.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.