Inicijalnih 20 milijuna eura za sanaciju šteta od najveće oluje koja je Hrvatsku pogodila od sredine 19. stoljeća

Inicijalnih 20 milijuna eura za sanaciju šteta od najveće oluje koja je Hrvatsku pogodila od sredine 19. stoljeća

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade, najavio je pomoć županijama pogođenim prošlotjednim olujnim nevremenom te snažnu potporu poljoprivrednicima koje je pogodila afrička svinjska kuga. Za okončanje štrajka službenika i namještenika u pravosuđu kazao je da će se dogovoreno povećanje plaća od 12 posto isplatiti već za mjesec srpanj. Zahvalio je također svim vatrogascima koji sudjeluju u gašenju požara diljem obale te dvjema posadama kanadera koje pomažu u borbi s požarima u Grčkoj. Osvrnuo se na godinu dana otkako je u promet pušten Pelješki most, ocijenivši da je on pokazao svoju isplativost i ključnu novu vrijednost za razvoj turizma, prometa i gospodarstva na jugu Hrvatske. Najavio je sutrašnju konferenciju o turizmu u Schengenu i eurozoni te tradicionalni sastanak s turističkim djelatnicima te istaknuo dosadašnje dobre turističke rezultate.

"Dva olujna nevremena pogodila su 13 županija i glavni grad Zagreb, uzrokovala su velike štete na kućama, infrastrukturi, prometnicama, poljoprivrednim i šumskim područjima, gospodarskim objektima te je šest osoba izgubilo život", kazao je Plenković i izrazio sućut obiteljima.
 
Pomoć županijama za saniranje šteta od nevremena i potpora poljoprivrednicima koje je pogodila afrička svinjska kuga
 
"Ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda izvijestila da je Hrvatsku prošlog tjedna poharala grmljavinska oluja koja je po intenzitetu i razmjerima bila najveća na području Hrvatsku otkako postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća", dodao je.  
Premijer je naveo da je na području 15 županija angažirano 19 tisuća vatrogasaca, 6780 vozila, izvršeno 6500 intervencija, angažirano više od 300 pripadnika Hrvatske vojske , podijeljeno je 50 tisuća četvornih metara plastičnih folija za prikrivanje objekata. Dodao je i da 500 djelatnika HEP-a kontinuirano radi kako bi se svima vratila struja, da su Hrvatske šume angažirale 270 radnika u šest županija za raščišćavanje šumskih prometnica, kao i da su u Zagrebu dogovorene hitne aktivnosti na krovovima, posebice škola.
 
Zahvalio je svim službama i volonterima koji pomažu na terenu te najavio snažnu podršku Vlade pogođenim područjima u sanaciji šteta. 
"Danas će Vlada donijeti odluku o osiguravanju hitnih inicijalnih 20 mil eura koje će distribuirati županijama koje su u ovom trenutku podnijele zahtjev. Ovo je tek prva intervencija, svi još nisu stigli popisati procjene šteta i da ćemo pomoći hitne sanacije prema županijama, odnosno gradovima gdje su štete nastale", rekao je.  Najavio je snažnu potporu poljoprivrednicima koje je pogodila afrička svinjska kuga.
 
"Imamo dva temeljna cilja: sukladno pravilima za suzbijanje ovakvih bolesti, učiniti maksimalne napore da se spriječi daljnja zaraza i dati odgovarajuću kompenzaciju poljoprivrednicima i svinjogojcima koji su u situaciji da su im svinje zaražene ili da od opasnosti one, sukladno propisima, moraju biti eutanazirane", kazao je Plenković.  
Premijer se osvrnuo na prošlotjednu sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj su, kazao je, prošli niz tema, od obrazovanja, prometa, regionalnog razvoja, poljoprivrede - s fokusom na suzbijanju afričke svinjske kuge i pomoći na obnovi od posljedica nevremena. Spomenuo je novu zgradu gradske knjižnice i čitaonice u Vinkovcima, "projekt vrijedan 7,5 mil eura koji je Vlada financijski proteklih godina snažno podržala".
 
Povećanje plaća pravosudnim djelatnicima rezultat je dijaloga i dogovora
 

Osvrnuo se na ukonačenje štrajka službenika i namještenika u pravosuđu, kazavši da će se dogovoreno povećanje plaća od 12 posto isplatiti već za mjesec srpanj. Za stavljanje van snage odluke o umanjenu plaće za vrijeme sudjelovanja u štrajku rekao je da je „kao gesta koja je pridonijela da se okonča štrajk u pravosuđu”. 
„Ovo je rezultat našeg dijaloga i dogovora”, naglasio je i izrazio nadu u daljnji dijalog, istaknuvši kako je dogovoreno da se predstavnici Sindikata uključe u izradu prijedloga uredbe kojom će se regulirati nazivi radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u državnoj službi. 
"Vlada je uputila u Sabor Zakon o plaćama u državnim i javnim službama, na temelju kojeg će se donijeti dvije uredbe, jedna za državne, druga za javne službe, Prigodom izrade ovih uredbi, usporedno s pripremom za drugo čitanje vodit će se razgovori kroz radne skupine kako bi se postigao dogovor o koeficijentima  i tako postigao temeljni cilj ove Vlade – povećanje plaća u državnim i javnim službama ali i sređivanje jednog sustava u kojem danas, nakon 30 godina, imamo 2800 različitih kategorizacija i preko 600 dodataka. Tu šumu propisa želimo urediti na jedan pravedan, usporediv i kvalitetan način i očekujemo da naši socijalni partneri sudjeluju", poručio je predsjednik Vlade.
 
Govoreći o održanoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća koje je, kako je kazao, dokaz čvrstog socijalnog partnerstva sa sindikatima i poslodavcima, Plenković je podsjetio na gospodarske pokazatelje prema kojima smo u ovom trenutku na stopi zaposlenosti od 70,5 posto, a 2016. godina ona je iznosila 61,4 posto.
 "U ovom trenutku u Hrvatskoj je najniža stopa nezaposlenosti u zadnjih 30 godina, iznosi 5,6 posto", naglasio je Plenković. 
Izrazio je želju za nastavkom kvalitetnog dijaloga sa sindikatima i poslodavcima kako bi se nastavila rješavati ključna ekonomska i socijalna pitanja u društvu te najavio ponovno osnivanje Ureda Vlade za socijalno partnerstvo. "On će poduprijeti rad GSV-a i biti središnja točka razgovora sa sindikatima i različitim resorima kada je riječ o plaćama i drugim pravima"; pojasnio je premijer.
 
Ispunili smo 45 reformi i investicija te na vrijeme podnijeli zahtjev za isplatu 3. rate iz NPOO-a
 
Spomenuo je posjet gruzijskog premijera Garibašvilija tijekom kojeg je izražena podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije te njenim ambicijama za članstvo u Europskoj uniji i  NATO-u. "Razgovarali smo i o unapređenju bilateralne suradnje", dodao je Plenković. 
Ponovio je da je Hrvatska podnijela zahtjeva Europskoj komisiji za isplatu 3. rate u iznosu od 700 mil eura iz NPOO-a za što smo ispunili 45 reformi i investicija da na vrijeme podnesemo ovaj zahtjev. 
Podsjetio je da smo do sada dobili avans od 818 mil eura te dvije prve rate svaka po 700 milijuna eura, ukupno smo na 2,2 milijarde eura primljenih sredstava. 
"Kada se verificira ovaj zahtjev doći ćemo na 2,9 mlrd eura od ukupno 5,5 mlrd potpuno bespovratnih sredstava iz instrumenta EU iduće generacije", kazao je, ocijenivši da ćemo biti prva zemlja EU koja će primiti više od 50 posto alociranih sredstava. 
"Ovo pokazuje ozbiljnost Vlade, svih resora na poduzimanju reformskih mjera kako bismo maksimalno i u roku iskoristili ova sredstva, koja će omogućiti ulaganja u izgradnju dječjih vrtića, osnovnih škola, dvorana, zdravstvene i prometne infrastrukture, projekte u području energetike, vodoopskrbe, turizma, znanosti obnove od potresa", nabrojao je Plenković.
 
Pelješki most donio dodanu vrijednost hrvatskom jugu
 
Spomenuvši godinu dana otkako je u promet pušten Pelješki most, premijer je kazao da je mostom do sada prošlo 2,3 milijuna vozila, odnosno 14.000 dnevno, čime je pokazao svu svoju isplativost i novu vrijednost za razvoj turizma, prometa, gospodarstva na jugu Hrvatske. "Možemo biti ponosni, ne samo što je lijep, nego i za svu dodanu vrijednost koju donosi jugu Hrvatske", ocijenio je. 
Osvrnuo se na rezultate ovogodišnje turističke sezone, kazavši da je od početka godine do 23. srpnja hrvatskim cestama prošlo gotovo 38 milijuna vozila, što je 12 posto veći promet, odnosno 10 posto više naplaćenih cestarina u odnosu na lani.
Najavio je sutrašnju konferenciju u Opatiji o turizmu u Schengenu i eurozoni te tradicionalni sastanak Vlade s predstavnicima turističkog sektora. 
Govoreći o protupožarnoj sezoni, premijer je zahvalio svim vatrogascima i zračnim snagama koje su dosad sudjelovale u gašenju deset požara. Posebno se osvrnuo na dvije posade koje su trenutno u Grčkoj i kazao da premijer Mitsotakis zahvaljuje na pomoći. 
Plenković je najavio paket zakona za reguliranje rada Agencija za naplatu potraživanja koji će dodatno zaštiti potrošače s četiri ključna cilja. "Bolja zaštita dužnika prije i nakon kupoprodaje potraživanja, uvođenje obveze licenciranja servisera neprihodonosnih kredita i nadzor nad radom subjekata koji se bave djelatnošću kupoprodaje i servisiranja potraživanja", kazao je, izrazivši nadu da će zakon biti usvojen tijekom jeseni.
 
650 milijuna eura za sprečavanje daljnjega rizika od siromaštva i socijalne isključivosti djece
 
Najavio je i Nacionalni akcijski plan vezan za provedbu europskog jamstva za djecu, vrijedan više do 650 milijuna eura te odluku o kriterijima i načinima sufinanciranja troškova prehrane  kojom se omogućuju 70 milijuna eura za učenike osnovnih škola diljem Hrvatske za besplatan obrok. "Nijedno dijete više ne smije biti gladno", naglasio je Plenković. 
Osvrnuo se na jučerašnju komemoraciju na kojoj je odana počast, kako je kazao, velikom hrvatskom košarkaškom izborniku, treneru i sportskom djelatniku Mirku Novoselu te izrazio sućut obitelji, prijateljima i košarkašima. 
Spomenuo je i povratak vrijednog kulturnog dobra, ophodnog križa iz 14. stoljeća koji je, prije pedesetak godina, ukraden iz franjevačkog samostana u Zadru, a koji će, zahvaljujući suradnji hrvatskih i talijanskih institucija uskoro biti vraćen.  Na kraju obraćanja, premijer je najavio sljedeću sjednicu Vlade 17. kolovoza. 
"Imat ćemo sigurno telefonske sjednice u međuvremenu, a vidjet ćemo se i u Kninu na Danu pobjede, domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja te na sinjskoj alci", zaključio je predsjednik Vlade.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.