Vlada potvrdila politiku dizanja plaća u državnom i javnom sektoru

Vlada potvrdila politiku dizanja plaća u državnom i javnom sektoru

Premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo okončanjem štrajka u pravosuđu. Ponudu koja je dogovorena s predstavnicima sindikata o povećanju od 12 posto ocijenio je dobrom. Ponovio je da je Vlada potvrdila snažnu politiku dizanja plaća u državnom i javnom sektoru te da se veseli nastavku razgovora sa sindikatima u rujnu.

Po završetku sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije. Na početku je naglasio potporu od 20 milijuna eura županijama koje su do sada poslale Vladi zahtjeve s preliminarnim procjenama šteta od velikog olujnog nevremena. "Pomoći ćemo svim županijama, gradovima i općinama kao što smo to činili do sada", poručio je Plenković.  Istaknuo je da je posebno zahtjevna situacija u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kojoj od spomenutih 20 ide nešto više od 7 milijuna eura, a u kojoj još postoji i problem afričke svinjske kuge. Premijer je izrazio i zadovoljstvo okončanjem štrajka u pravosuđu. Ponudu koja je dogovorena s predstavnicima sindikata o povećanju od 12 posto ocijenio je dobrom.
Ponovio je da je Vlada potvrdila snažnu politiku dizanja plaća u državnom i javnom sektoru te da se veseli nastavku razgovora sa sindikatima u rujnu.
Odluku Vrhovnog suda koji je štrajk proglasio zakonitim ocijenio je neuobičajenom, kazavši da je time odstupio od svoje dosadašnje pravne prakse i pravnih shvaćanja te na taj način možda i pridonio duljini štrajka.
Na novinarski upit očekuje li lančanu reakciju zahtjeva drugih sindikata, premijer je odgovorio da Vlada mora voditi računa o cjelini, da je otvorena za razgovore sa svim drugim akterima, te da trenutno ne vidi nikakve konkretne najave štrajka.

Predsjednik Republike bi trebao objasniti nenajavljeni dolazak Dodika na Hvar

Predsjednik Vlade je novinarima kazao i da bi predsjednik Zoran Milanović trebao objasniti nenajavljeni dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na Hvar. "To je jedna vrlo neobična situacija. Nemam utjecaj na to koga predsjednik poziva u Hrvatsku, ima punu slobodu i pravo da to radi. Ovdje se radi više o tehnologiji tog putovanja. Očekujem hitnu inicijativu oporbe da se smjesta sazove izvanredna sjednica Hrvatskog sabora i da se raspravi ta tema kako je netko bez odgovarajuće diplomatske note došao u Hrvatsku", rekao je. Pojasnio je da bi, da se poštovao protokol, sve hrvatske službe odobrile Dodikov posjet. "Ali eto, kad imate ljude koji ne poštuju ni vlastiti Dan državnosti, onda im valjda u goste može dolaziti bilo tko, bilo kako i bez najava", kazao je Plenković.

HEP u uklanjanju posljedica nevremena odigrao izrazito važnu ulogu

Odgovarajući na novinarska pitanja, premijer je rekao da se trenutno ne bavi temom prodaje viškova plina HEP-a niti će se time baviti idućih nekoliko tjedana.„Odstupanja su se dogodila, detaljno ćemo vidjeti kako i zašto, ali to nije neka tema koja je predmet našeg interesa danas niti će biti idućih nekoliko tjedana”, dodao je.  Upitan imaju li čelnik HEP-a Frane Barbarić i ministar gospodarstva Davor Filipović još uvijek njegovo povjerenje, premijer je kazao da su još uvijek na svojim funkcijama.  
„Oni su na funkciji, mi funkcioniramo, a funkcioniramo već jako dugo, mislim da je Vlada po pitanju viškova plina pokazala punu transparentnost, u vezi te teme nema nikakvih novosti”, dodao je.
Premijer je istaknuo da je HEP u uklanjanju posljedica nevremena odigrao izrazito važnu ulogu kako bi se stanovništvu čim prije osigurala struja, te da je što se tiče energetske politike Vlada uspjela premostiti energetsku krizu koju je izazvala ruska agresija na Ukrajinu na način da građani nisu osjetili ni rast cijena struje ni rast cijena plina.

Apel za otvaranje Trga sv. Marka je licemjeran i ispolitiziran

Apele da se Trg sv. Marka ponovno otvori za građane premijer je ocijenio licemjernim, bespredmetnim i ispolitiziranim.„Ta tema izaziva apel dijela nevladinih udruga popraćen apelom određenih medijskih kuća i medijskih udruga, ja imam dojam kao da su svi ti ljudi pali s Marsa i zaboravljaju da smo imali teroristički napad vatrenim oružjem na Banske dvore. Niti od jednog aktera koji pitaju za otvaranje trga nikada nisam još čuo osvrt na razlog zašto je to tako. Kada odgovore na ta pitanja i prisjete se zašto je sigurnosna procjena da tamo postoje ograde onda možemo dalje razgovarati”, kazao je Plenković. Dodao je da se na Markovom trgu može prosvjedovati. 
Upozorio je da je javni komunikacijski prostor ispunjen govorom mržnje koji onda generira da pojedinci naprave takve akte, a da državno odvjetništvo ne prati govor mržnje. „Te konekcije političkog ozračja, govora mržnje, uzimanja oružja, pucanja u policajca i zgrade hrvatske vlade nema”, rekao je. 
Premijer je kazao da se ne može doći ni do Ureda predsjednika Republike Hrvatske. "Tamo je ograda još dalje, što ne otvore to", zaključio je. 

Izvor: Vlada/Hina
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.