Na SFF-u neugodno iznenađeni filmom koji veliča četnike - Malić: To je propaganda jednog povijesnog inženjeringa u Srbiji

Na SFF-u neugodno iznenađeni filmom koji veliča četnike - Malić: To je propaganda jednog povijesnog inženjeringa u Srbiji

Organizatori Sarajevo Film Festivala (SFF) našli su se u krajnje neugodnoj situaciji nakon što je na ovogodišnjem izdanju CineLink dana filmske industrije predstavljen novi uradak koji se priprema u Srbiji, a veliča četnički pokret. Tijekom predstavljanja projekata u pripremi na SFF-u, što je i glavni cilj CineLinka koji povezuje filmske profesionalce iz regije, ondje se ove godine našao i film koji radi srbijanski redatelj Radoš Bajić, a nosi naslov "Heroji Halyarda".

U tom se filmu glorificira uloga četnika zbog spašavanja savezničkih pilota čiji su zrakoplovi u borbenim misija tijekom Drugoga svjetskog rata oboreni iznad područja Jugoslavije. Evo što o tome i odjecima tog događaja kaže Gost Studija 4, Gordan Malić, poznati hrvatski novinar i redatelj dokumentarnih serija političko-ratne tematike, komentirao je revizionističku maniru filma i činjenicu da je sadržaj prezentacije znao je tek mali broj ljudi, a kada je informacija o tome dospjela u medije, uslijedile su brojne optužbe zbog organizacijskog propusta.

- Naš projekt zato nije spektakl radi spektakla, iako u njemu imamo i monumentalne sekvence koje odražavaju herojstvo, kazao je Bajić. Tijekom predstavljanja prikazani su i inserti iz filma, koji bi trebao biti dovršen tijekom jeseni, a na njima se vide četnici kao "dobri momci" koji su prijatelji savezničkih pilota.
"Operacija Halyard" bio je naziv za misiju koju su 1944. uspostavili Amerikanci kako bi organizirali evakuaciju svojih i britanskih pilota oborenih iznad Srbije, a pritom su se oslanjali na logističku potporu četnika Draže Mihailovića koji su kontrolirali dio teritorija pogodnog za uspostavu izletišta. Različiti izvori spominju malo više od 400 pilota i drugih članova posade koji su na taj način spašeni.Ta činjenica poslužila je kao temelj revizionističkog pristupa povijesti Drugoga svjetskog rata u Srbiji čiji je cilj prikazati četnike kao borce za slobodu, a ne kao suradnike okupatora, što su nedvojbeno bili

.Pokušaj sarajevske promocije tog revizionističkog pristupa možda bi prošao bez publiciteta da ga nije opazio novinar Dragan Bursać koji je na društvenom mrežama uputio oštru poruku organizatorima.

- Ljudi, jeste li vi normalni??? Dopustili ste prezentaciju četničke serije i filma na Sarajevo Film Festivalu. Za one koji ne znaju "Heroji Halyarda" je četnička drama Radoša Bajića, napisao je Bursać.Nakon toga oglasili su se iz direkcije SFF-a objašnjavajući da su i sami neugodno iznenađeni, ali su istaknuli da nije prikazan film nego njegovi inserti iako ni to nije bilo odobreno i usuglašeno. 
- Naglašavamo da navedeni sadržaj nije bio dogovoren te da Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju povijesnog revizionizma bilo koje vrste, kazala je Andriana Copf, glasnogovornica festivala.
No priča je odmah postala predmetom dodatnih političkih obračuna. 
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić reagirala je zahtjevom za smjenom odgovornih na SFF-u koji su dopustili tu blamažu jer to nanosi nemjerljivu štetu festivalu i Sarajevu.
- Zato je važno da organizatori festivala preuzmu odgovornost za ovakve pokušaje revizionizma i narušavanja dostojanstva grada koji je uvijek bio otvoren za druge, ali dobronamjerne, i naći ćemo načina da se suprotstavimo nedobronamjernima, izjavila je Karić uvjetujući ostavkama svaku buduću potporu SFF-u. 
Na to je pak reagirao Nenad Stevandić, predsjednik parlamenta Republike Srpske, koji je iskoristio priliku kako bi promovirao četnike kao dio antifašističke koalicije. Na društvenoj mreži X raspisao se da je četnički vođa Mihailović višestruko odlikovan zbog operacije Halyard pa drugima "toplo savjetuje" da se o tome raspitaju u SAD-u, Francuskoj i Poljskoj. Stevandić je pod američkim sankcijama zbog ugrožavanja stabilnosti BiH i kršenja Daytonskog sporazuma.

Sarajevski filmski festival sredinom mjeseca suočio se s teškim kritikama koje su krenule s društvenih mreža, a u medijima se nastavljaju optužbama da podržava četništvo. Ta optužba proizašla je iz događaja na kojem je jedna srpska produkcijska kuća na zatvorenom skupu za filmske profesionalce predstavila nedovršeni film naziva "Heroji Hilyarda".  

 Gordan Malić - To je propaganda jednog povijesnog inženjeringa u Srbiji

Film se bavi operacijom spašavanja savezničkih pilota čiji su avioni srušeni nad Jugoslavijom tijekom Drugog svjetskog rata. Unatoč objašnjenju SFF-a da su se osjećali prevarenima jer nisu bili obaviješteni o sadržaju filma, to nije spriječilo početak političkih polemika. Gost Studija 4, Gordan Malić, poznati hrvatski novinar i redatelj dokumentarnih serija političko-ratne tematike, komentirao je revizionističku maniru filma i činjenicu da je sadržaj prezentacije znao je tek mali broj ljudi, a kada je informacija o tome dospjela u medije, uslijedile su brojne optužbe zbog organizacijskog propusta.

- To je foršpan za film Radoša Bojića, "Heroji Hilyarda". To je poznata operacija iz Drugog svjetskog rata, zahvaljujući kojoj je spašeno negdje oko 300 američkih i 60 britanskih pilota koji su transferirani s tri četnička aerodroma u Srbiji. Pri tome je bilo i raznih incidenata, trgovine, međutim, to ne osporava činjenicu da je ta operacija provedena, rekao je.
- Draža Mihajlović je posthumno odlikovan od američkog predsjednik Harryja S. Trummana u to vrijeme. U to vrijeme su američki saveznici priznavali Dražu Mihajlovića za svog legitimnog saveznika za razliku od Ante Pavelića i NDH. To su političke činjenice. Jedan veći broj američkih i britanskih znanstvenika se uključio u raspravu o ulozi četništva u potpori zapadnim saveznicima i napisan je veći broj knjiga koji su zapravo dokazali suštinu politike Draže Mihajlovića, a ona je bila ekvidistanca između nacista i komunista da bi se formirala jedna snažna vojska, ustvrdio je. - Ta vojska bi mogla počiniti zločine nad Hrvatima u Dalamaciji i Muslimanima u Podrinju i postati glavna srpska vojska istovremeno surađujući s fašistima i nacistima, kazao je.

'Mihajlović je rehabilitiran, uspješna propaganda Vučićevog režima'

Malić je problematizirao činjenicu da je "cijeli konglomerat" danas "sudski rehabilitiran" za sve zločine koji su počinjeni. Dodao je kako se nije stalo samo na Mihajloviću.- Cijeli taj konglomerat je rehabilitiran od strane Vlade u Srbiji. On je danas sudski rehabilitiran za sve ratne zločine koje je počinio. Pokušana je i rehabilitacija Milana Nedića, nije uspjela, a neslužbeno je rehabilitiran i Dimitrije Ljotić, ustvrdio je.

Primjetio je kako tu vidi "uspjelu" propagandu Vučićevog ražima te da je to "povijesni inženjering".- Ja tu vidim uspjelu propadandu Vučićevog režima. Oni tvrde da je tih devedeset sekundi imalo informativni karakter. To je propaganda jednog povijesnog inženjeringa u Srbiji koji traje otkako je počeo rat, rekao je.

Kao početak tog procesa, identificirao je film "Dezerter". 

- Prvi takav film u kojem se relativizira sve ono što se dogodilo devedesetih je "Dezerter" Živojina Pavlovića, taj film u Hrvatskoj nazivaju antiratnim. To je jedan monstruozan huškački film snimljen 1992. na razvalinama Vukovara. Film je napisan kao optužnica protiv Hrvatske, kazao je.- JNA je predstavljena kao žrtva u filmu "Dezerter", prije svega hrvatskog nacionalizma ili kako se on u filmu naziva, "ustaški" nacionalizam. To je jedan početak koji se nastavio redom, rehabilitacija četništva samo je posljedica jedne politike povijesnog inženjeringa koja je naročita prisutna u vrijeme Vučićevog režima, otkrio je.
- Tu su počeli nastajati filmovi i serije poput "Dare iz Jasenovca", filma "Oluja", koji postaje TV serije, radi se i film "Djeca Kozare". To je posljedica jednog uspješnog lobiranja kojim se Srbija bavi zadnjih desetak godina, dodao je.

 Film kao političko oružje

Ustvrdio je kako su ovakvi filmovi usmjereni "zapadnoj" javnosti te da su "savršeno dizajnirani" za trenutnu politiku Aleksandra Vučića.- Heroji Hilyarda su usmjereni prema zapadnoj, britanskoj, anglo-saksonskoj javnosti, što je savršeno dizajnirano za novu politiku predsjednika Vučića. Tu politiku možemo usporediti s nesvrstanošću, barem on tako tvrdi, rekao je Malić. Zaključio je kako je Vučiću u takvoj vanjskoj politici inspiracija Josip Broz Tito.

- Njegova inspiracija u nesvrstanosti je Tito koji je imao jednu političku, vojnu i svaku drugu ekvidistancu i suradnju s oba bloka, naročito s Amerikom i Rusijom, to pokušava Vučić. S Amerikom mu baš i ne ide zbog onog što se događa na Kosovu, kazao je.

Dodao je kako postoji "unutarnja logika", a to je da se Srbe uvjeri kako devedesetih godina nisu bili agresori.
- Postoji unutarnja logika, a ona je da Srbima objasni da su u 21. stoljeću još uvijek žrtve svega onoga što se događalo u 19. i 20. stoljeću te da zbog toga što su žrtve, ne mogu biti agresori u devedesetim godinama, zaključio je.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.