Međimurska županija nastavlja jačanje upravnih odjela diljem Međimurja u cilju veće dostupnosti javne uprave građanima

Međimurska županija nastavlja jačanje upravnih odjela diljem Međimurja u cilju veće dostupnosti javne uprave građanima

Nakon otvaranja obnovljenog prostora Matičnog ureda Međimurske županije  te uvođenja uredovnih dana Turističke zajednice Međimurja i javne ustanove - Međimurska priroda u Kotoribi,  Međimurska županija osnažuje javnu upravu i na sjeveru našega kraja, čineći je dostupnijom građanima.

Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije  - ispostava Mursko Središće povećao je obim poslova i broj djelatnica te građani u ovoj ispostavi mogu dobiti sve dokumente kao i u županijskom Upravnom odjelu u Čakovcu. Ova ispostava na raspolaganju je građanima grada Murskog Središća te općina Štrigova, Sveti Martin na Muri, Selnica, Vratišinec, Podturen i Dekanovec.

Župan Međimurske županije Matija Posavec danas je s gradonačelnikom Grada Mursko Središće Draženom Srpakom obišao prostore Upravnog odjela te istaknuo da se osnaživanjem ispostave ovog za građanstvo vitalnog Upravnog odjela Međimurske županije uvelike ubrzavaju postupci: „Povećanje opsega poslova te njihova dostupnost za ljude čitavog gornjeg dijela Međimurja te područja grada Murskog Središća bio nam je cilj koji postižemo ovom reorganizacijom. Ujedno, rasterećuje se Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u Čakovcu“, istaknuo je župan.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak izrazio je zadovoljstvo što će građanima na raspolaganju biti veće mogućnosti u ovom odjelu, te dodao kako se radi o poslovima za kojima sve više raste interes i potreba te će veći broj djelatnika ispostave moći efikasnije rješavati poslove iz ove domene.

U Upravnom odjelu u Murskom Središću građanima je dostupno izdavanje građevinskih dozvola i rješenja vezana uz taj dokument, izdavanje lokacijskih dozvola, izdavanje rješenja o utvrđivanju građevnih čestica, ishođenje uporabnih dozvola za građevine izgrađene na temelju građevinske dozvole, izdavanje obavijesti o zaprimljenim prijavama početka građenja, nastavka građenja i prijavama uklanjanja građevina, zatim izdavanje potvrda o usklađenosti parcelacijskih elaborata s lokacijskom dozvolom,  građevinskom dozvolom i drugim aktima, davanje stručnih mišljenja vezanih uz legalizacije, kao i izdavanje uvjerenja o statusu nekretnina, te čitav niz drugih poslova iz nadležnosti Upravnog odjela.

Ispostava je smještena u centru Murskog Središća, na Trgu bana Josipa Jelačića 10, a stranke se primaju ponedjeljkom, utorkom, srijedom od 8 do 15 sati, te petkom od 8 do 13 sati. Telefonski broj ispostave je 099/209 2614.

Koliko je dostupnost ovakvih upravnih odjela Županije važna građanima, svjedoče aktualni brojčani podaci Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije: od 1. siječnja do 12. rujna 2023., Upravni odjel je izdao ukupno 2.247 dokumenata. Najviše, 650, bilo je uporabnih dozvola, zatim građevinskih 388, potom 406 mišljenja, dokumenata vezanih uz uvjete priključenja bilo je 290, prijava početka građenja 276 itd.

U navedenom razdoblju, u domeni zaštite okoliša izdano je dodatnih 116 dokumenata, među kojima ih se najviše odnosilo na mišljenja vezana uz mjere zaštite okoliša te očevidnike o obavljanju djelatnosti u domeni gospodarenja otpadom.

Podsjetimo, u jesen prošle godine naša je Županija pokrenula inicijativu za snažnijim povezivanjem upravnih odjela sjevernih hrvatskih regija prvenstveno u domeni prostornog uređenja i građenja s ciljem postizanja više razine efikasnosti.

VISOKA RAZINA EFIKASNOSTI

U 2022. godini UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije zaprimio je 3.281 upravnih i neupravnih predmeta, od čega se 518 zahtjeva odnosilo na  izdavanje građevinskih dozvola za građenje stambenih zgrada, poslovnih i proizvodnih zgrada, te za građenje i rekonstrukciju infrastrukturnih građevina (vodovodne mreže, kanalizacijske mreže, plinske mreže, elektroenergetske mreže). O efikasnosti Odjela svjedoči podatak da su u prošloj godini riješeni svi zahtjevi za građevinskim dozvolama te 3.166 ostalih upravnih i neupravnih predmeta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.