Održana 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca

Održana 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca

U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održana je 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca uz 13 točaka Dnevnog reda, a kojoj je prisustvovalo 19 vijećnika.

Prva točka bio je Izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Čakovca za prvo polugodište 2023. godine. Kako je na konferenciji za novinare uoči same sjednice objasnila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini racionalnijim poslovanjem i okretanju vanjskim izvorima financiranja za projekte, u prvoj polovici ove godine Grad ima pozitivan rezultat od 259,005,48 eura. Kako iz prethodnog razdoblja preneseni manjak iznosi 598.387,80 eura, Grad je poslovao negativno, minus je iznosio 339.382,32 eura. Podsjećam da je manjak 2021. godine iznosio 1.330.913,28 eura, da smo ga lani smanjili na 808.275,47, dok je sad, s uračunatim pozitivnim rezultatom proračunskih korisnika 339.382,32 eura. Unatoč svemu, uspijevamo financirati sve što smo planirali te ne očekujem da će se to promijeniti u ostatku godine”, objasnila je i dodala kako je iz Izvještaja vidljivo kako je u prvoj polovici ove godine realizirano ili je startalo nekoliko većih investicija, poput gradnja i rekonstrukcija ulica, raskrižja, izgradnje Društvenog i vatrogasnog doma u Savskoj Vesi, javne rasvjete, održavanja prometnica, komunalne infrastrukture i objekata visokogradnje. Za to je u prvoj polovici godine ukupno utrošeno 2.619.309 eura. Rashodi su u usporedbi s istim razdobljem prošle godine veći za 1,38 milijuna eura, a glavni je razlog tomu, uz povećani broj investicija, i povećanje osnovica za plaće svih onih koji su vezani na gradski proračun, uključujući i zaposlene u obrazovanju.”

Vijećnici na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Josipom Vargom pritom su usvojili i Odluku o stavljanju izvan snage UPU Čakovec „Sajmište“ te Odluku o davanju na korištenje prostora kulture u vlasništvu Grada Čakovca, koja je pritom usklađena s novim Zakonom o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi. Izglasana je Odluka o usvajanju Polugodišnjeg izvješća o radu gradonačelnice Grada Čakovca koja ima zakonsku obavezu isti dostaviti dva puta godišnje. Nakon kraće rasprave Izvješće je usvojeno većinom glasova, kao i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o savjetu mladih Grada Čakovca koja se također našla na dnevnom redu u svrhu usklađivanja sa Zakonom o savjetima mladih.

Usvojena je izmjena Odluke o imenovanju likvidatora Dječjeg vrtića Čakovec te je zbog odlaska u mirovinu Dragice Kemeter imenovana Aleksandra Trstenjak, kao i Rješenja o razrješenju i imenovanju članova i predsjednika Odbora za financije i proračun Gradskog vijeća Grada Čakovca gdje je Vesna Baranašić Horvat razriješena dužnosti članice i predsjednice Odbora, članicom je imenovana Melita Kraljić, a novi predsjednik Zoran Korpar, te Odbora za društvene djelatnosti Gradskog vijeća Grada Čakovca. Pritom je s dužnosti predsjednice razriješena Karolina Juzbašić, koju mijenja novi član i predsjednik Rajko Bulat.

Čak šest točaka dnevnog reda direktno je bilo vezano uz obrazovanje, a veći dio njih uz financiranje predškolskih ustanova na području Grada Čakovca, javnih i privatnih. Kako je objasnila gradonačelnica Cividini točkama se usklađuje broj raspoloživih mjesta, preciziraju programi koji se provode, te su cijene pretvorene u novu valutu, zaokružujući ih na puni viši euro. Razliku će pokrivati Grad iz svog proračuna, a zbog toga će roditelji imati manje račune od 50-ak centi do nekoliko eura, ovisno o programu. Kad već govorimo o vrtićima, naglašavam da lista čekanja za upis u vrtiće programe nema, dok je na onoj za jaslice 30-tak mališana. Kako smo počeli s dogradnjom Cipelice, a uskoro i Cvrčka, iduće bi godine liste čekanja i za jaslice trebale postati prošlost, zaključila je.

Temeljem pripremljenih prijedloga izglasane su u Gradskoj vijećnici Odluke o izmjenama Odluke o sufinanciranju boravka djece s područja Grada Čakovca u predškolskim ustanovama, o izmjenama Odluke o visini ekonomske cijene usluge za Dječji vrtić Cvrčak i Dječji vrtić Cipelica, Odluka o izmjenama Odluke o visini ekonomske cijene usluge i omjer sufinanciranja za predškolske ustanove kojima Grad Čakovec nije osnivač, usvojena Odluka o izmjenama Plana mreže predškolskih ustanova na području Grada Čakovca te Odluka o sufinanciranju programa produženog boravka. Naime on se provodi u svim redovnim osnovnim školama u ingerenciji Grada Čakovca, osim u Osnovnoj školi Kuršanec. U ukupno 12 skupina, upisano je 223 djece, a roditelj plaća 40 eura mjesečno uz dodatna 2 eura po danu za ručak. Ostatak se sufinancira iz proračuna Grada Čakovca.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.