Predstavljen peti antiinflacijski paket Vladinih mjera - Cijena struje ostaje ista, ograničene cijene 30 proizvoda

Predstavljen peti antiinflacijski paket Vladinih mjera - Cijena struje ostaje ista, ograničene cijene 30 proizvoda

U sklopu novog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od poskupljenja, cijene električne energije za građane, gospodarstvo i institucije ostaju iste, a Vlada će od ponedjeljka, 18. rujna, ograničiti cijene za ukupno 30 proizvoda. Novi paket mjera za idućih šest mjeseci vrijedan je 464 milijuna eura, uz postojećih 551 milijun eura, koliko ukupno vrijede mjere iz prethodnog paketa koje su na snazi ​​godinu dana. U sklopu novog paketa mjera od 1. listopada i idućih šest mjeseci ostaje ista cijena električne energije za građane, gospodarstvo i institucije, za što država izdvaja 288 milijuna eura. Predstavljajući na današnjoj sjednici Vlade peti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od poskupljenja , premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je taj paket rezultat konzultacija s brojnim akterima hrvatskog društva - od socijalnih partnera do trgovačkih lanaca i banaka.  

"Ovaj paket, kao i svi prethodni, s obzirom na kontekst energetske krize, ima za cilj zadržati nisku cijenu energije, prije svega struje, jer plin smo regulirali do 31. ožujka sljedeće godine. Cijena električne energije za građane, javnim ustanovama, županijama, gradovima, općinama, školama, vrtićima, bolnicama, domovima za starije i nemoćne osobe, vjerskim zajednicama i drugim ustanovama, ali i srednjem i malom poduzetništvu, ostaje isti“, naglasio je.
 
To je, dodao je, poruka ekonomske sigurnosti, stabilnosti i predvidljivosti za građane i sve te aktere.  Paket sadrži i mjere za najugroženije građane - umirovljenike, nezaposlene, obitelji s djecom koji su korisnici dječjeg doplatka - kojima će se osigurati jednokratna pomoć za prebrođivanje krize i inflatornih pritisaka. 
Kako bismo smanjili rast inflacije, uvest ćemo mjeru kojom ćemo osigurati stabilnost i pristupačnost cijena osnovnih životnih namirnica i ostalih proizvoda u potrošačkoj košarici, najavio je premijer Plenković.  
U 2023. godini, dodao je, zabilježen je silazni trend stope inflacije, s izuzetkom kolovoza, a ovim mjerama cilj je što brže ubrzati i konkretizirati smanjenje inflacije.
 
Trgovački lanci i banke također će pridonijeti Vladinim antiinflacijskim mjerama
 
Premijer je rekao da su predstavnici najvećih trgovačkih lanaca jučer izrazili spremnost da doprinesu nastojanjima Vlade da smanji inflaciju i snizi cijene određenog broja proizvoda u njihovoj ponudi, a pojeftinjenje će početi ovih dana.  
Očekujemo suradnju svih tih aktera i njihovu spremnost da na poticaj Vlade samostalno doprinesu smanjenju i stabilizaciji cijena, prvenstveno prehrambenih proizvoda koji se najčešće kupuju, rekao je premijer.
 
Kada je riječ o razgovorima s predstavnicima banaka, najvažniji zaključak s jučerašnjeg sastanka je da će banke povećati kamate na depozite, odnosno štednju građana. To je mjera koja ide u prilog građanima, a ujedno je i antiinflatorna.   
Jednako je važno, rekao je premijer, da je Vlada od čelnika banaka dobila jamstva da povećanje kamata na štednju neće povećati kamate na stambene i gotovinske kredite.
 
Odgovor Vlade na inflatorne pritiske
 
Premijer Plenković potom je predstavio konkretne mjere u paketu pomoći. Peti paket mjera za zaštitu građana i gospodarstva je odgovor Vlade novim i postojećim mjerama na inflatorne pritiske, rekao je. Cilj paketa je održavanje niske cijene energije, zaštita od inflacije, pomoć pri subvencijama i poticajima te smanjenje potrošnje energije.  
Nove mjere, koje stupaju na snagu 1. listopada i traju do 31. ožujka, vrijedne su 464 milijuna eura. Postojeće mjere, koje traju od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024., vrijedne su 551 milijun eura. 
Dodatna dugoročna alokacija koja se tiče zelene tranzicije i energetske učinkovitosti vrijedna je milijardu i 212 milijuna eura.  
Prvi cilj novih mjera je osigurati nisku cijenu električne energije za kućanstva  
 
Prvi cilj je osigurati nisku cijenu energije, a ova mjera teška je 288 milijuna eura. 
Cijena električne energije za kućanstva ostaje ista, naglasio je premijer Plenković, s tim da je polugodišnji prag podignut s 2500 kilovatsati na 3000 kilovatsati. 
To znači, pojasnio je, da kućanstva mogu trošiti više električne energije po jeftinijoj cijeni. Ta se mjera, dodao je, odnosi na 2.214.236 mjernih mjesta i vrijedna je 102 milijuna eura.  
Kako bi na primjeru dočarao kako su Vladine mjere utjecale na niže račune građana za struju u 2022. godini, premijer je rekao da bi račun za struju, koji su građani plaćali 40 eura, da nije bilo 136 eura. za ove mjere. To znači da je ukupna mjesečna ušteda građana iznosila 96 eura, a godišnja 1.153 eura.  U 2023. godini, kada je cijena električne energije na tržištu nešto pala, mjesečni račun za istu potrošnju kao i godinu prije, bez mjera Vlade građani bi plaćali oko 75 eura, a s mjerama Vlade plaćali bi 40 eura, što je mjesečna ušteda od gotovo 35 eura, a godišnja oko 418.
 
Cijene električne energije za javni i neprofitni sektor te male i srednje poduzetnike ostaju iste
 
Predstavljajući mjeru koja se odnosi na subvencioniranje cijene električne energije za javni i neprofitni sektor, premijer je istaknuo da zahvaljujući toj mjeri ne rade ni vrtići, ni škole, ni fakulteti, ni zdravstvene ustanove, ni udruge, ni vjerske zajednice, niti O plaćanju režija moraju brinuti općine, ni gradovi, ni županije, ni brojne druge institucije.  Ovom mjerom obuhvaćeno je 21.903 korisnika, a vrijedna je 100 milijuna eura. 
Kad je riječ o cijenama električne energije za male i srednje poduzetnike, one ostaju iste, a njima je obuhvaćeno 93.186 hrvatskih poduzetnika. Mjera je vrijedna 86 milijuna eura.
 
Subvencioniranja cijene električne energije za velike gospodarske subjekte nema jer je tržišna cijena pala i subvencije nisu potrebne, ali Vlada, istaknuo je premijer Plenković, jamči da će subvencionirati i cijenu električne energije ako dođe do ozbiljnog poskupljenja i poremećaja. na tržištu električne energije.
 
72 milijuna eura jednokratne naknade za 720 tisuća umirovljenika
 
Drugi cilj Vladina paketa mjera je zaštita od inflacije, a za to je izdvojeno 116 milijuna eura. 
Za potporu umirovljenicima bit će izdvojeno 72 milijuna eura, rekao je premijer podsjetivši na dosadašnje jednokratne potpore umirovljenicima za koje je izdvojeno 309 milijuna eura, prosječno 444 eura po umirovljeniku.  
Novim paketom bit će obuhvaćeno 720.000 umirovljenika s mirovinom do 700 eura, a po prvi put obuhvaćeni su i zaposleni korisnici mirovina.  
Umirovljenici s mirovinom do 300 eura dobit će jednokratnu pomoć od 160 eura, oni s mirovinom od 300 do 435 eura dobit će 120 eura, od 435 do 570 eura do 80 eura, a oni koji primaju od 570 do eura. 700 dobit će jednokratnu pomoć od 60 eura.
 
Za potporu korisnicima dječjeg doplatka 11 milijuna eura
 
Premijer Plenković predstavljajući ovu mjeru istaknuo je njezin demografski segment.  Kazao je da 112.000 obitelji s 220.000 djece ispunjava uvjete za primatelje dječjeg doplatka.  
Njima je namijenjena posebna financijska potpora u iznosu od 50 eura za jedno dijete, 100 eura za dvoje djece, 150 eura za troje djece, 200 eura za četvero djece i 300 eura za petero i više djece.  
Vrijednost ove mjere je 11 milijuna eura, a potpora će biti isplaćena u listopadu, te u studenom onima koji su u postupku ostvarivanja prava na dječji doplatak.
 
Ograničenje cijena 30 osnovnih proizvoda

Slijedi mjera kojom Vlada ograničava cijene 30 osnovnih proizvoda, rekao je premijer Plenković. 
Za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile, mljeveno svinjsko meso ostaju ograničenja iz prethodnog paketa. 
Među novim proizvodima s ograničenom cijenom su jogurt u čašici i bočici za 0,49 eura; polutvrdi gauda sir u bloku za rezanje 6,49 EUR; riža 2,29 eura za kilogram; pola kilograma špageta 1,09 eura; svježa jaja klase M za deset komada 2,45 eura; svinjski vrat bez kostiju 5,49 eura; juneći vrat s kosti 6,99 EUR; pileće ili pureće hrenovke 2,69 EUR; Hamburger kilogram 6,99 eura; krumpir 5 kilograma 3,99 eura; mrkva u rinfuzi 0,89 eura; šareni grah u rinfuzi 1,99 eura; pasirana rajčica tetrapak od 500 ml 1,09 EUR; limun u rinfuzi po kilogramu 1,49 eura; jabuke "Gala" u rinfuzi po kilogramu 1,39 eura i mliječna čokolada 80-100 grama 1,29 eura; sirup sa šećerom za litru 2,99 eura; pasta za zube 125 ml 2,99 EUR; gel za tuširanje 250 ml za 2,99 eura; šampon za litru 3,49 eura; toaletni papir troslojni od 10 rola 2, 99 eura; higijenski ulošci standard 1 kom 0,25 eura; pelene standard 1 kom 0,30 eura.

Kompletna košarica proizvoda čija je cijena sada ograničena stajala bi krajem prošle godine 99,68 eura, a po novim cijenama 76,19 eura, što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 eura, rekao je premijer Plenković.
Najavio je da će svi ti proizvodi biti označeni ograničenom cijenom kako bi bili vidljivi potrošačima.
 
Jednokratna novčana naknada od 150 eura za ugrožene kupce energenata i nezaposlene branitelje
 

Premijer Plenković, u sklopu paketa mjera Vlade, predstavio je naknade u sustavu socijalne skrbi, mirovinskom sustavu i sustavu skrbi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. vrijedan 33,3 milijuna eura.   
Kazao je da je jednokratnom novčanom naknadom obuhvaćeno 173.000 osoba, od čega 140.000 osoba s invaliditetom, koje će, dodao je, imati pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura kako bi se ublažilo povećanje troškova. Ova mjera je vrijedna 26 milijuna eura.
 
Naknada je namijenjena ugroženim kupcima energije, korisnicima zajamčene minimalne naknade koji nisu korisnici naknade za ugrožene kupce energije, korisnicima prava na dodatak za pomoć i njegu ostvarenih u mirovinskom sustavu i sustavu socijalne skrbi, nezaposlenima hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika Domovinskog rata.  Potom je premijer predstavio mjeru vezanu za nezaposlene osobe, a riječ je o isplati jednokratne novčane naknade od 100 eura za 73.000 nezaposlenih osoba. Dodao je da je ta mjera ukupne vrijednosti 7,3 milijuna eura.
 
Mjere pomoći poljoprivrednicima
 
Kao prvu mjeru pomoći poljoprivrednicima premijer je naveo potpore za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda.  
Cilj mjere je pomoći što većem broju poljoprivrednika u ublažavanju posljedica elementarnih nepogoda koje su se dogodile ove godine, a koje uključuju štete od poplava, tuče, mraza, oluja i požara. Plenković je naglasio i da će se bespovratna potpora povećati s 10 milijuna na 25 milijuna eura.
“Plan isplate je 19 milijuna eura do kraja ove godine, a šest milijuna eura početkom iduće godine”, dodao je. 
Potom je predsjednik Vlade predstavio mjere za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge, koje imaju za cilj oporavak svinjogojske proizvodnje, održavanje cjelokupne stočarske proizvodnje i očuvanje hranidbenog lanca na područjima zahvaćenim afričkom kugom.
Rekao je da je riječ o novoj mjeri koja iznosi 15 milijuna eura s rokom otplate od 7 milijuna eura u 2023. godini i 8 milijuna eura u narednoj godini.   
Sljedeća mjera za poljoprivrednike je otpis zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta na područjima zahvaćenim afričkom kugom svinja u vrijednosti od 6,8 ​​milijuna eura.
 
Na kraju, kad je riječ o pomoći poljoprivrednicima, premijer je predstavio kredite poljoprivrednicima i prerađivačima u iznosu od 23 milijuna eura. Potpora uključuje otvaranje kreditne linije za obrtna sredstva i otvaranje investicijskih kredita.
 
Postojeće mjere - Hrvatska ima najjeftiniji plin
 
Premijer Plenković podsjetio je i na postojeće mjere koje traju godinu dana i ukupno su vrijedne 551 milijun eura. Pritom je istaknuo mjeru održavanja niskih cijena energije vrijednu 481 milijun kuna, kao i mjeru održavanja niskih cijena plina vrijednu 179 milijuna eura.  Naglasio je da Hrvatska ima najjeftiniju cijenu plina kada su u pitanju glavni gradovi u Europskoj uniji. Rekao je da, osim Budimpeštana, Zagrepčani zahvaljujući mjerama Vlade plaćaju najnižu cijenu plina, a isti je slučaj i sa strujom.

Naveo je i da je prosječna cijena plina za kućanstva u Uniji 107 eura/MWh, au Hrvatskoj 47 eura. 
Na kraju izlaganja premijer Plenković istaknuo je kako su ključne poruke Vladinih mjera stabilnost, sigurnost i mir tijekom jeseni i zime, izrazivši nadu da će njima biti zadovoljni i građani i gospodarstvenici.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.