Božinović: Imamo pojačan pritisak migranata, ali nećemo postati hot-spot

Božinović: Imamo pojačan pritisak migranata, ali nećemo postati hot-spot

Potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović kazao je da Hrvatska u ovoj godini bilježi pojačani pritisak migranata, ali i istaknuo da neće dopusti da naša zemlja postane hot-spot za migrante. Poručio je da je unatoč pojačanom pritisku, u Hrvatskoj stanje s migrantima i tražiteljima azila pod kontrolom. 

"Pratimo svi što se događa u Europi, naročito ove vrlo zabrinjavajuće slike iz Italije. Što se tiče Hrvatske, bilježimo značajan porast, nekih 160 posto u odnosu na prošlu godinu", rekao je Božinović u izjavi novinarima u Osijeku, gdje je sudjelovao na završnoj konferenciji projekta "Naturavita". 
No, poručio je da je unatoč pojačanom pritisku, u Hrvatskoj stanje s migrantima i tražiteljima azila pod kontrolom. 

"Mi smo tom procesu pristupili vrlo analitički, donosimo odluke", kazao je Božinović i poručio kako neće dopustiti da Hrvatska postane bilo kakav hot-spot za migrante,  ali će poštivati sve međunarodne i nacionalne obveze i zakonske propisa. 

U Hrvatskoj nema povećanja kaznenih djela vezanih za migrantsku populaciju

Naveo je da se u Hrvatskoj ne bilježe nikakva povećanja kaznenih djela ni prekršaja vezanih za migrantsku populaciju.

Istaknuo je da sustav kontrole granice i migracije leži na koordiniranom ii fleksibilnom pristupu i djelovanju hrvatske policije, ali i na određenim novim rješenjima, poput izgradnje registracijskih centara u okolici Karlovca.

Poručio je i da su migracije globalni proces, kojega Hrvatska razumije, ali da svaki taj proces mora imati svoja pravila. 

Komentirao je i požar u noćnom Klubu Mint u Zagrebu, istaknuvši da je istraga u tijeku i da zbog toga ne bi spekulirao o tom slučaju. 

“U tijeku je kriminalističko istraživanje, izuzeti su svi dokazi u ovom trenutku koji su policiji potrebni. Na temelju tih izuzetih stvari i predmeta i drugih poslova vezanih za policijski rad u fazi izvida će se vršiti vještačenje, a onda možemo govoriti o tome kuda će nas sve to odvesti”, rekao je Božinović.

Projektom "Naturavita" riješeni problemi zagađenosti minama u dijelovima OBŽ-a

Projektom razminiranja, obnove šuma i šumskog zemljišta "Naturavita" riješeni su problemi zagađenosti minama dijelova Osječko-baranjske županije, prvenstveno Parka prirode "Kopački rit" i Regionalnog parka Mura-Drava, rečeno je na završnoj konferenciji projekta.

Riječ je o jednom od najvećih strateških projekata zaštite prirode u Hrvatskoj financiranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, ukupne vrijednosti nešto više od 49 milijuna eura, od čega su 85 posto bespovratna EU sredstva.

Od mina je očišćena sva projektom obuhvaćena površina, a na razminiranom području pronađeno je i uništeno više od 5600 komada različitih minsko-eksplozivnih sredstava, među kojima 3103 protuoklopne i 1762 protupješačke mine.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da se radi o strateškom projektu kojim se približavamo cilju da Osječko-baranjska i Šibensko-kninska županija budu proglašene županijama potpuno očišćenim od mina.

Istaknuo je kako je ključni dio toga napora u OBŽ realizacija projekta "Naturavita", gdje se radilo i na biološkoj održivosti Parka prirode "Kopački rit" i Regionalnog parka "Mura-Drava".

Hrvatska do 1. ožujka 2026. država bez mina

Božinović je podsjetio da je u OBŽ ostalo još 6,7 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, a nada se da će do kraja godine županija biti proglašena očišćenom od mina.

Iduće godine slijedi završetak toga posla u Splitsko-dalmatinskoj i Karlovačkoj županiji, a 2025. godine na redu su dvije posljednje županije, Sisačko-moslavačka i Ličko-senjska, što će biti najzahtjevnije jer se radi o šumskim i brdsko-planinskim područjima.  

Time ćemo ostvariti nacionalni cilj i međunarodnu obvezu, koju smo preuzeli Ottawskom konvencijom, da do 1. ožujka 2026. Hrvatska bude država bez mina, poručio je Božinović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.