Milanović na skupštini UN-a, Grlić Radman na sjednici Vijeća sigurnosti

Milanović na skupštini UN-a, Grlić Radman na sjednici Vijeća sigurnosti

Danas bi se na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mogao sastati s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom. Opća skupština UN-a započinje svoj drugi dan zasjedanja, a govor će održati i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Iz New Yorka se javila novinarka HRT-a, Branka Slavica:

Novinarka je otkrila kako je predsjednik uoči obraćanja UN-u, boravio na prijemu kod američkog predsjednika povodom "tjedna visoke diplomacije".

- Predsjednik Zoran Milanović danas se obraća Općoj skupštini UN-a. Govorit će o aktualnim globalnim temama, ali će naglasak staviti i na situaciju na jugoistoku Europe. Predsjednik je sinoć, zajedno s prvom damom, bio gost na prijemu koji američki predsjednik tradicionalno priređuje u New Yorku u tjednu visoke diplomacije, rekla je.

Dodala je i kako se nakon toga, predsjednik susreo s hrvatskim iseljenicima.

- Nakon toga, predsjednik se na Manhattanu družio s hrvatskim iseljenicima koji žive u New Yorku i okolnim gradovima, kazala je.

 

Grlić Radman na sjednici Vijeća sigurnosti

Slavica je istaknula i kako se s "velikim zanimanjem" očekuje mogući susret predsjednika Zelenskog i ministra Lavrova.

- U New Yorku se danas održava i sjednica Vijeća sigurnosti posvećena Ukrajini. S velikim zanimanjem očekuju se govori ukrajinskog predsjednika Zelenskog, ali i ruskog šefa diplomacije Lavrova, kao i njihov mogući susret, rekla je.

Dodala je i kako hrvarski ministar vanjskih i europskih poslova sudjeluje na sjednici Vijeća sigurnosti koja je "otvorenog formata". Naglasila je kako je ministar "domaćin" sastanka na kojem će se susresti ministri država koji pripadaju Inicijativi triju mora.

- Sjednica je otvorenog formata i na njoj će ispred Hrvatske govoriti ministar Gordan Grlić Radman. On je u New Yorku bio i domaćin ministarskog sastanka Hrvatske, Rumunjske, Bugarske i Grčke. Sastanak je bio posvećen jednoj temi, a to je budućnost Inicijative triju mora, zaključila je.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/milanovic-na-skupstini-un-a-grlic-radman-na-sjednici-vijeca-sigurnosti-11045600

 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.