U Umagu svečano obilježen Dan prekogranične suradnje između Hrvatske i Slovenije

U Umagu svečano obilježen Dan prekogranične suradnje između Hrvatske i Slovenije

U Umagu je svečano obilježen Dan prekogranične suradnje između Hrvatske i Slovenije, s naglaskom na zaštitu i spašavanje, a u svečanosti su sudjelovali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i slovenski ministar kohezije i regionalnog razvoja Aleksander Jevšek.

Dan prekogranične suradnje organiziran je 12. godinu zaredom, a na središnjem umaškom trgu održana je i demonstracija temeljnih postupaka oživljavanja pomoću defibrilatora koji su predstavljeni zajedno s projektima IstraConnect, MAX AID i CRO-SI-SAFE sufinanciranim u programskom razdoblju 2014-2020.

"Danas slavimo Interreg dan odnosno dan kada se predstavljaju rezultati tog programa koji se tradicionalno provode između Hrvatske i Slovenije", rekao je ministar Erlić te naglasio da su projekti iz programa realizirani u vrijednosti od 40 milijuna eura, a među njima su i projekti iz područja zaštite i spašavanja.

U prilog tome spomenuo potpisivanje sporazuma Vlade sa slovenskom stranom kojom je donijeta odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o prekograničnoj suradnji u pružanju hitne zdravstvene zaštite. Time je, kako je naveo, omogućeno stanovništvu sjeverne Istre da koristi bolnicu u Izoli.

"Prekogranična suradnja na pružanju hitne zdravstvene zaštite je samo prvi korak u ostvarivanju punog prava žitelja Istre na korištenje svih zdravstvenih usluga u njima najbližoj bolnici u Izoli", naglasio je Erlić.

"Interreg ne poznaje granice, važna je suradnja jer granica ne igra ulogu kada se spašavaju životi i štiti priroda, i zato je od iznimne važnosti što uskoro kreće i omotnica projekata", najavio je.

Jevšek: Izuzetna suradnju s hrvatskom stranom po pitanju elementarnih nepogoda

Slovenski ministar Jevšek spomenuo je izuzetnu suradnju s hrvatskom stranom po pitanju elementarnih nepogoda - potresa u Hrvatskoj ili poplava u Sloveniji - zbog čega je suradnja kroz program koji se tiče poboljšanja sustava za prevenciju u kriznim situacijama na zavidnoj razini. 

Kroz Program suradnje Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. svake se godine organizira Dan europske suradnje, a od ove godine to se događanje odvija pod nazivom Dan Interreg suradnje. Riječ je o kampanji koja je nastala na inicijativu Interact-a i Europske komisije, a svrha tog tradicionalnog događanja, kojeg organizira više od sto Interreg programa u Europi, je predstavljanje rezultata programa i projekata široj javnosti odnosno europskim državljanima.

Osim ministara Erlića i Jevšeka, na Danima Interreg suradnje bio je i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese te drugi uzvanici i gosti.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.