MVEP: Očekuje se povratak još 106 Hrvata iz Izraela, trebaju poletjeti kasno navečer

MVEP: Očekuje se povratak još 106 Hrvata iz Izraela, trebaju poletjeti kasno navečer

Očekuje se povratak još 106 Hrvata iz Izraela, a oni bi trebali krenuti komercijalnim letom kasno navečer ako budu postojali uvjeti da zrakoplov poleti, rekla je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić. 

Još dvije skupine hodočasnika, ukupno njih 106, trebaju se vratiti u Hrvatsku. Njihov let iz Tel Aviva trebao bi poletjeti danas kasno navečer i sletjeti u Ljubljanu, odakle im je organiziran prijevoz do Zagreba, kazala je Metelko-Zgombić na konferenciji za medije na Zrinjevcu.  Državna tajnica rekla je da su svi napravili prijavu za let i da se nada će postojati uvjeti da zrakoplov poleti u predviđeno vrijeme.
"U ovom trenutku imam informacije da su jaki napadi u tom području i nadamo se da će u trenutku kad će zrakoplov trebati krenuti situacija biti takva da će on zaista i moći otići", naglasila je.

Dio Hrvata već se vratio u Hrvatsku

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je u nedjelju da je u Izraelu 180 hrvatskih državljana, i da je riječ o turistima, hodočasnicima i Hrvatima koji žive u Izraelu. Dio Hrvata već se vratio u Hrvatsku. Prva skupina hodočasnika, njih 53, vratilo se u ponedjeljak u Beč linijom za koju su već ranije kupili karte, rekla je Metelko-Zgombić. Dodala je da je nekolicina Hrvata došla do Cipra gdje su se ukrcali na let Croatia Airlinesa i otputovali za Zagreb, a još četvero ih je crnogorskom zračnom kompanijom iz Tel Aviva otišlo za Podgoricu.
Državna tajnica objasnila je da je zrakoplov Croatia Airlinesa bio na Cipru u okviru jednog drugog posla, a onda je MVEP u dogovoru s tom kompanijom otvorio mogućnost za povratak Hrvata.

Hodočasnici su bili u područjima koja nisu bila pod izravnim i najtežim napadima

"Hodočasnici, koji ipak čine najveći broj hrvatskih državljana, za vrijeme svog boravka u Izraelu osjećali su se relativno sigurno i nisu bili čak ni skloni niti voljni prekidati i skraćivati svoj posjet", rekla je Metelko-Zgombić u odgovoru na pitanje zašto Hrvatska nije poslala zrakoplov po svoje državljane poput drugih zemalja. 
Dodala je da su hodočasnici bili u područjima koja nisu bila pod izravnim i najtežim napadima. Hodočasnici se nisu htjeli odmah vratiti nego su preferirali organizirani povratak kako je bilo izvorno i zamišljeno.
Državna tajnica rekla je da su hrvatski napori bili usmjereni na hodočasnike i turiste, ali da su i Hrvatima koji u Izraelu žive, privremeno borave ili imaju dvojno državljanstvo otvorene mogućnosti za povratak u Hrvatsku.

Dodala je da se hrvatski državljani trebaju javiti veleposlanstvu, a oni Hrvati koji ih nisu uspjeli dobiti iz prve, da ih ponovno zovu.
"Uvjeravam vas da hrvatski državljani mogu doći u hrvatsko veleposlanstvo. Ako prvi put nije uspjelo, možda je pukla telefonska linija, sigurno u drugom pokušaju mogu uspostaviti kontakt", kazala je Metelko-Zgombić, dodavši da kolege rade u iznimno teškim uvjetima.
 
Izvor: Hina/Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.