Vukovar je grad prema kojem osjećaje imaju svi Hrvati, neprihvatljivo je raditi selekciju

Vukovar je grad prema kojem osjećaje imaju svi Hrvati, neprihvatljivo je raditi selekciju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u obraćanju novinarima, izrazio je zadovoljstvo usporavanjem inflacije te kazao kako očekuje nastavak tog trenda od kraja ove, a još više u 2024. godini. Komentirao je situaciju na Bliskom istoku, ocijenivši da je temelja pozicija Hrvatske snažna osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael te pravo Izraela na samoobranu, uz poštivanje međunarodnog humanitarnog prava. Poručio je kako nitko ne podržava Penavinu inicijativu o obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te da njegov plakat ne odobrava, ne samo Vlada, nego ni ukupna javnost. Plenković je izvijestio da su na širem Predsjedništvu HDZ-a izrazili zadovoljstvo daljnjim usporavanjem stope inflacije koja je u listopadu usporila na 5,8 posto, poručivši kako očekuju i daljnji nastavak tog trenda.
 
Nema potrebe za podizanjem cijena, očekujemo daljnje usporavanje inflacije
 
Naveo je i kako je vladin paket mjera koji je donijet u rujnu zajedno s poduzetim mjerama te padom cijena hrane, pića, duhana te energenata rezultirao usporavanjem stope inflacije na mjesečnoj razini. "Očekujemo da se taj trend nastavi i dalje do kraja godine a još više u 2024.", istaknuo je.  Smatra da inflacija mora ići još dolje jer nema nikakvog razloga da bude viša. Podsjetio je i kako je vlada poduzimala mjere ograničavanja cijene energenata te donijela snažne pakete pomoći građanima, gospodarstvu i institucijama u vrijednosti od 7,2 milijardi eura. Upozorio je i da su neki neopravdano podizali cijene i u kontekstu zamjene kune eurom jer su mislili da je "takva situacija i da se može". Negirao je i da pekari imaju razloga za povećanje cijena pekarskih proizvoda. Na pitanje hoće li ponovno razgovarati s trgovcima, rekao je da se za sada drže dogovora koji su postigli s Vladom.
 
Danas je 22 od 23 hrvatska državljana izašlo iz pojasa Gaze
 
Na sjednici se razgovaralo i o situaciji na Bliskom istoku te zaključcima Europskog vijeća u kojem je, istaknuo je Plenković, sadržana temeljna pozicija Hrvatske, a to je snažna osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael te pravo Izraela na samoobranu uz poštivanje međunarodnog i humanitarnog prava, zaštita civila na području Gaze. 
"Danas je 22 od 23 hrvatskih državljana izašlo iz pojasa Gaze u Egipat, zahvaljujem našim diplomatskim predstavnicima kao i katarskoj diplomaciji koja je bila od pomoći", poručio je, podsjetivši da je hrvatska Vlada dosad uputila 250.000 eura humanitarne pomoći stanovnicima Pojasa Gaze.
 
Hrvatska prva po brzini apsorpcije europskih sredstava
 
Od ostalih tema, razgovaralo se o pripremama proračuna, reformi mirovinskih fondova te situaciji vezano za afričku svinjsku kugu. 
"Zadovoljni smo što nam je EK pozitivno ocijenila ispunjavanje svih kriterija indikatora oko novih 700 milijuna eura koji će biti krajem ovog mjeseca biti dostavljeni Hrvatskoj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Time smo ispunili na vrijeme 104 kriterija", rekao je Plenković dodajući da je Hrvatska prva po brzini apsorpcije europskih sredstava. Podsjetio je na dogovor sindikatima javnih i državnih službi. "Čak i bez moje participacije, srušili smo mit o igrokazu. Ministri su u socijalnom dijalogu s ključnim sindikalnim predstavnicima usuglasili 5 postotno povećanje osnovice za plaću u listopadu, dizanje božićnice na 300 eura  te novo pravo, uskrsnica od 100 eura", poručio je Plenković.
 
Penavina inicijativa predstavlja snažnu politizaciju na rubu provokacije
 
Upitan o obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru, premijer je kazao kako nitko ne podržava Penavinu inicijativu, ocijenivši da su stavovi vukovarskog gradonačelnika oko Kolone sjećanja maksimalna politizacija na rubu provokacije sa željom nekog incidenta dodavši da je Vijeće za domovinski pijetet osnovano s ciljem kako bi na inkluzivan i zreo način pripremilo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. 
"Posebno me zasmetalo da gradonačelnik Vukovara optužuje ministra Medveda, koji je učinio kolosalne napore na tom području, da je sad baš on ukrao kolonu u Vukovaru. Sam Penava je sudjelovao u izradi ovog Zakona, pa mi nije jasno kako se sad dosjetio da je Medved ukrao kolonu. Jedna bespredmetna teza koja sintetizira njegovu politiku, a to je maksimalna politizacija na rubu provokacije, sa željom za incidentom", ocijenio je premijer te dodao da je Vukovar grad prema kojem osjećaje imaju svi Hrvati, a raditi selekciju je neprihvatljivo i ne može proći.  
Sutra se održava sjednica Vijeća za domovinski pijetet u povodu pripreme obilježavanja Dana sjećanja, na koju je Penava rekao da neće doći, a Plenković je ocijenio kako to pokazuje o kakvom stavu se radi. 
Govoreći o postrojbama HOS-a, za koje je Penava rekao kako mnogima smetaju, Plenković je podsjetio kako su uvrštene u zakon još 2017. kao jedna od postrojbi koja je sudjelovala u Domovinskom ratu i branila Hrvatsku, dodavši kako su oni stalno u Vukovaru.
 
"Tu nema nikakvih dilema. Ovo je sve na neki način uvjetovano politizacijom s pogledom na izbore iduće godine i nešto što je nažalost očekivano, ali u potpunosti nepotrebno, neprihvatljivo, neprimjereno", naveo je premijer.  
Također je dodao je i da ako netko koristi Jean-Michellea Nicoliera u političke svrhe, to je onda Domovinski pokret.  
Upitan mogu li se dogoditi dvije kolone ako dođe do toga da će Penava ustrajati na svojoj viziji nakon što Vijeće izađe sa svojim vizijama obilježavanja, Plenković je rekao kako bi dvije kolone bile sramota za žrtvu hrvatskih branitelja i Hrvatsku, a ne bi bilo dobro ni za Vukovar.  
"Ne vidim zašto bi se to dogodilo, onaj koji to bude pokrenuo i inicirao takvu jednu situaciju, ako je bude, snosit će za to političku odgovornost", poručio je. 
 
Osuda napada Hamasa i podrška Izraelu na samoobranu uz poštivanje međunarodno i humanitarnog prava
 
Predsjednik Vlade komentirao je odluku da Hrvatska glasa protiv rezolucije UN-a o sukobu u Gazi, jer dokument nije osudio teroristički napad Hamasa na Izrael. 
"Nedostaje najbitnija stvar, nedostaje osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada. Prave se svi nevješti da eto tu postoji neko nasilje koje ćemo nekom apstraktnom formulacijom osuditi, a nećemo reći tko je tu koga napao, kada i zašto", rekao je Plenković.  
"Za nas, zemlju koja je bila žrtva agresije, to bi vam bilo otprilike kao: nešto se dogodilo u Hrvatskoj, evo recimo s Vukovarom, tu je bio neki sukob, otprilike", ocijenio je. Premijer smatra da je odluka Hrvatske da glasa protiv "ispravna i principijelna" i podsjeća da je rezolucija neobvezujuća. Dodao je da su za Hrvatsku važni zaključci Europskog vijeća u kojima se osuđuje napad Hamasa, podržava pravo Izraela na samoobranu uz poštovanje međunarodnog i humanitarnog prava te poziva na humanitarne koridore i pauze. 
 
Na predsjednikove optužbe da se nitko iz Vlade nije s njim konzultirao oko toga kako će hrvatski predstavnik glasati te da je Hrvatska trebala biti suzdržana,  premijer je uzvratio: "Je li se konzultirao s nama kad je zauzimao anti-NATO i anti-EU stajališta? Je li se s nama konzultirao kad je visokog predstavnika u BiH nazivao svinjarom? Nije. Nijedan put nije tražio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. To su te neke tlapnje koje dolaze iz kruga koji podržava njega i lijeve opcije u Hrvatskoj. To je taj narativ koji nastoji ne gledati istini u oči", kazao je Plenković.  
Premijer je naglasio da su za Hrvatsku relevantni zaključci Europskog vijeća. "Sve što smo napravili je točno, ispravno, principijelno, i to je ono iza čega stojimo", poručio je, zapitavši se kako netko takav stav Vlade može dovoditi u pitanje. 
Istaknuo je kako "žalimo za svakom žrtvom, ali nije dobro ne osuditi napad Hamasa na Izrael" te kazao da nestalne članice Vijeća sigurnosti rade na novoj rezoluciji koja će osuditi teroristički napad. "Ako do toga dođe, mi ćemo je podržati", rekao je.
 
Vlada je spasila radna mjesta u Agrokoru i spriječila lanac stečajeva
 
Što se tiče suđenja Agrokoru, Plenković vjeruje da će taj proces imati dugi tijek te ponovio da državu zastupa DORH.
 
"Ničim izazvana kompanija se 2017. počela rušiti kao kula od karata. Vlada je poduzela korake kojima je omogućila da zaposlenici ogromnog sustava ostanu na radnim mjestima i da dobavljači ostanu na nogama, da OPG-ovi dobiju ono što im je kompanija dugovala. Došlo je do restrukturiranja kompanije koja sada funkcionira gotovo u potpunosti na tržišnim osnovama. Vlada je spasila radna mjesta i spriječila jedan vezani lanac potencijalnih stečajeva koji bi se dogodili u hrvatskoj ekonomiji, a što ne bi bilo dobro", rekao je Plenković.
PVRH

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.