Ministar Banožić u Hrvatskom saboru: Za mjesec dana Bradleyi su u Hrvatskoj

Ministar Banožić u Hrvatskom saboru: Za mjesec dana Bradleyi su u Hrvatskoj

U svim procesima modernizacije imamo podršku hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske vojske i našeg najvažnijeg strateškog partnera u području obrane i sigurnosti, SAD-a, poručuje ministar Banožić.


Ministar obrane Mario Banožić u srijedu 8. studenog 2023. godine na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru odgovorio je na pitanje saborskog zastupnika Ante Deura na temu nedavnog posjeta ministra Banožića Sjedinjenim Američkim Državama tijekom kojega se susreo s američkim ministrom obrane Lloydom J. Austinom, predstavnicima Senata, Nacionalne garde Minnesote i drugim istaknutim američkim državnim i vojnim dužnosnicima i tijekom kojih su u SAD-u potpisana i dva sporazuma, Okvirni sporazum i Sporazum o primjeni Leahyjeva pravila.

U svom izlaganju ministar je podsjetio kako je Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem nakon desetljeća neulaganja u Hrvatsku vojsku prepoznala važnost ulaganja u opremanje i modernizaciju svih grana Hrvatske vojske, što od početka mandata kontinuirano i sustavno čini.

„U tim nastojanjima i planovima imamo i podršku hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske vojske i našeg najvažnijeg strateškog partnera u području obrane i sigurnosti - Sjedinjenih Američkih Država što je potvrđeno i tijekom nedavnog posjeta SAD-u“, rekao je ministar podsjetivši na suradnju u području zajedničkih obuka i vježbi misija i operacija te projekata opremanja i modernizacije.

„Hrvatska vojska je među saveznicima i partnerima prepoznata kao stup stabilnosti u jugoistočnoj Europi te kako se upravo SAD u velikoj mjeri oslanja upravo na sposobnosti Hrvatske vojske kada je u pitanju očuvanje mira u ovom dijelu Europe“, rekao je ministar.

Osvrnuvši se na suradnju s Nacionalnom gardom Minnesote, ministar je rekao kako je potvrđeno snažno dvadesetsedmogodišnje partnerstvo, a kao posebno kvalitetan vid suradnje istaknuo je snažnu suradnju po pitanju niza projekata, od nabave helikoptera Black Hawk te borbenih vozila pješaštva Bradley, kao i mogućnost nabave drugih sredstava za još snažniji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske, poput protuoklopnih sredstava Javelin.

„Dolazak borbenih vozila pješaštva Bradley u Hrvatsku očekuje se kroz mjesec dana, nakon čega počinje njihova revitalizacija s hrvatskom tvrtkom koju će provoditi u suradnji s američkom tvrtkom i na taj način postati središnji centar u ovom dijelu Europe za Bradley vozila“, kazao je ministar te u tom kontekstu istaknuo kako će zasigurno postojati i daljnja suradnja po pitanju održavanja i rezervnih dijelova Bradley vozila.

Tijekom susreta s američkim kolegom Austinom, rekao je, kroz potpisani Okvirni sporazum o obrambenoj suradnji između Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstva obrane Republike Hrvatske, dobili smo čvrsto obećanje  kako će SAD nastaviti kontinuirano i dosljedno podržavati jačanje sposobnosti Hrvatske vojske.

„Ovaj Sporazum je jedan od ključnih ishoda započetog Strateškog dijaloga između Republike Hrvatske i SAD-a koji se prvi puta održao prošle godine u SAD-u. Upravo je njime definiran nastavak i unaprjeđenje obrambene suradnje u narednom razdoblju u cilju jačanja bilateralne obrambene suradnje i realizacije NATO ciljeva sposobnosti“, istaknuo je.

Nadalje, rekao je kako je tijekom posjeta SAD-u potpisan je i Sporazum o primjeni Leahyjeva pravila s Ericom Barclay u američkom Ministarstvu vanjskih poslova kojim se osigurava da su poštovanje i zaštita temeljnih ljudskih prava osnovni uvjet za pružanje primjenjive pomoći SAD-a kojim se također olakšava i daljnja suradnja u području opremanja i modernizacije Hrvatske vojske primjenom različitih programa SAD-a, u cilju daljnjeg unapređenja bilateralnih odnosa s našim najvažnijim strateškim partnerom.

Ministar je istaknuo kako je tijekom posjeta SAD-u potvrđeno da će se poštivati rokovi isporuke helikoptera Black Hawk čime će se helikopteri istočne proizvodnje u potpunosti zamijeniti zapadnom.  

Naime, u okviru Plana razvoja helikopterske komponente u Oružanim snagama RH, prema Vladi SAD-a upućen je zahtjev za nabavu dodatnih osam helikoptera, od kojih je predviđeno da četiri helikoptera financira Vlada SAD-a, a preostala četiri helikoptera Vlada Republike Hrvatske. U tijeku je završno usuglašavanje Ugovora čije se potpisivanje očekuje početkom 2024. godine.

Ministar se u izlaganju osvrnuo i na projekte opremanja i modernizacije koji su u tijeku, poput projekta nabave radarskog sustava i višenamjenskog borbenog aviona Rafale čime će, rekao je, Hrvatska vojska, još više osnažiti razvoj sposobnosti.

Na kraju, ministar je poručio kako je siguran da će suradnja i partnerstvo sa SAD-om u budućnosti biti još čvršće i snažnije, između ostaloga zahvaljujući i onome što smo postigli tijekom ovog službenog posjeta.
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.