Ministar Banožić s austrijskom ministricom obrane Klaudiom Tanner

Ministar Banožić s austrijskom ministricom obrane Klaudiom Tanner

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u četvrtak 9. studenog u Ministarstvu obrane s ministricom obrane Republike Austrije Klaudiom Tanner.

Ministri su na sastanku razgovarali o bilateralnoj obrambenoj suradnji Hrvatske i Austrije, suradnji u okviru Europske unije, o aktualnim globalnim sigurnosnim izazovima uključujući događaje u Ukrajini i na Bliskom istoku te o sigurnosnoj situaciji na području jugoistočne Europe.

Također, ministar Banožić i ministrica Tanner potpisali su Memorandum o razumijevanju o suradnji u vojnim pitanjima za koji je istaknuto kako će pružiti dobar okvir za dodatno unaprjeđenje bilateralne obrambene suradnje dviju zemalja.

Ministri su se osvrnuli i na zajedničko sudjelovanje u nekoliko mirovnih misija od kojih se ističe KFOR na Kosovu. U tom kontekstu, ministar Banožić je rekao kako Hrvatsku i Austriju vežu tradicionalno dobri prijateljski odnosi te istaknuo da dvije zemlje dijele mnoge zajedničke interese: "Jedan od značajnijih zajedničkih interesa svakako je stabilizacija i daljnje euroatlantske integracije država jugoistočne Europe".

Ministar je pohvalio i blisku suradnje u okviru Europske unije koja se očituje kroz zajedničko sudjelovanje u tri PESCO projekta te se osvrnuo na suradnju u okviru inicijative Srednjoeuropske obrambene suradnje – CEDC istaknuvši kako je Hrvatska snažan zagovornik ove inicijative te podržava dijalog i suradnju sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Ovom prilikom još jednom čestitam ministrici na izvanrednom predsjedavanju CEDC inicijativom tijekom prošle godine", rekao je.

Razgovarajući o aktualnim područjima bilateralne obrambene suradnje na sastanku su kao ključne istaknute suradnje vojno-obrazovnih institucija, specijalnih snaga, logistike i zrakoplovstava. Ministar Banožić u tom je kontekstu najavio gostovanje akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ na velikoj tradicionalnoj zrakoplovnoj manifestaciji Airpower iduće godine u Austriji.

Austrijska ministrica Klaudia Tanner je istaknula kako Austrija podržava ubrzanje pregovora o pristupanju zemalja jugoistočne Europe Europskoj uniji naglasivši važnost jačanja sigurnosti na tom području.

"Za nas je ubrzanje pregovora o pristupanju EU-a s državama Zapadnog Balkana jasni prioritet. Dugogodišnji napori pojedinih država Zapadnog Balkana moraju se isplatiti. Upravo zbog novih sigurnosnih izazova u svijetu potrebni su aktivni koraci kako bi se Europa zaštitila od rastućih konflikata stoga je jasna potreba za približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU-u", istaknula je i u tom smislu zaključila: "Hrvatska i Austrija već godinama ostvaruju izvrsnu suradnju u različitim područjima i zajednički se koncentriramo na jačanje Zapadnog Balkana".

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.