Međimurska županija i cijeli sjever primjer su u Hrvatskoj i po demografskim mjerama, istaknuto je na konferenciji u Prelogu

Međimurska županija i cijeli sjever primjer su u Hrvatskoj i po demografskim mjerama, istaknuto je na konferenciji u Prelogu

U Prelogu, u Poduzetničkom centru, danas je održana 16. po redu konferencija pod nazivom Demografija u fokusu: Istraživanje lokalnih i regionalnih perspektiva, u sklopu ciklusa skupova na temu demografske revitalizacije, koji se odvijaju diljem Hrvatske. Konferencije organizira Središnji državni ured za demografiju i mlade čiji je izaslanik, zamjenik državne tajnice Ante Babić istaknuo da je cilj skupova prikupiti podatke iz svih dijelova Hrvatske kako bi se stekao uvid u stanje, osobito kada je riječ o mjerama koje pomažu ostanku mladih obitelji i podizanju djece. Takve mjera upravo u sjevernim županijama ima mnogo i primjer su u državi, rekao je zamjenik državne tajnice, uz kojeg su se konferenciji odazvali župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić te načelnici Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije, panelisti i studenti.

U uvodu u konferenciju, sudionike je pozdravio župan Matija Posavec, istaknuvši nekoliko primjera koje Međimurska županija godinama primjenjuje kako bi roditeljima olakšala financijski teret školovanja djece, te im pružila podršku u brizi za njih: „Ovo je važna tema jer smo s negativnim demografskim pokazateljima suočeni svi, no sjever Hrvatske ima primjere dobre prakse, pa je – primjerice – Međimurska županija jedina u našoj zemlji koja sufinancira rad asistenata za djecu s razvojnim poteškoćama i u vrtićima, a da bismo postigli prostorne uvjete za obuhvat svih predškolaca, za obnovu i dogradnju prijavili smo na natječaje 19 vrtića, te 17 škola. Davno smo prvi u Hrvatskoj uveli puno financiranje prijevoza za sve učenike i još uvijek smo jedini u zemlji koji svakom studentu, a gotovo ih je 3000, kao i svakom našem srednjoškolcu dajemo jednokratnu potporu za školovanje, a nizom potpora za učenike i studente čine doprinose gotovo sve naše općine i gradovi“, rekao je župan te dodao:

Kao doprinos ovoj konferenciji i intenciji pronalaženja rješenja, predlažem da država preuzme brigu o financiranjima dječjih vrtića kako bi se rasteretili roditelji te općine i gradovi koji bi zadržali osnivačka prava nad jasličkim skupinama, te kako bi roditelji bili oslobođeni plaćanja vrtića, zatim da se ubrzaju procedure s natječajima za projekte u obrazovanju kako bi sve škole imale nastavu u jednoj smjeni. Mi trenutno čekamo suglasnosti za 17 projekata vezanih uz obnovu škola. Treći prijedlog je da naša država konačno riješi problem dvostrukog oporezivanja sa Austrijom i Slovenijom, kaže župan Matija Posavec, dodavši da bi trebalo ubrzati i uvođenje cjelodnevne nastave koji smatra dobrim projektom.

Dr. sc. Petar Mišević, prorektor Sveučilišta Sjever, naglasio je da se u toj visokoškolskoj ustanovi mladi ljudi obrazuju za zvanja usklađena s potrebama tržišta rada, što bi im trebalo omogućiti i adekvatna zapošljavanja, a prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučišta, istaknuo je važnost ovakvih konferencija jer otvaraju put zajedničkom rješavanju problema.

Dobrodošlicu sudionicima konferencije poželio je domaćin – gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, osvrnuvši se modele podrške u svojoj sredini: „Kad govorimo o skrbi za djecu, dovoljan je podatak da Grad Prelog za sufinanciranje boravka djece i uvjete u vrtićima ulaže čak 36 posto proračuna “, rekao je Kolarek.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.