Beroš: Predloženi koeficijenti za liječnike su adekvatni, sastanak idućeg tjedna

Beroš: Predloženi koeficijenti za liječnike su adekvatni, sastanak idućeg tjedna

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas da predložene koeficijente za liječnike smatra adekvatnima, da tzv. robovlasnički ugovori za specijalizante odlaze u povijest, a s krovnim liječničkim udrugama sastat će se krajem idućeg tjedna.Liječnici prijete štrajkom ako se do kraja mjeseca ne ispune zahtjevi o kojima su s premijerom razgovarali prošlog travnja, među kojima su i veći koeficijenti. Očekuju da njihov rast bude veći od 5 posto. Ministar zdravstva poručuje im da je rast koeficijenata za liječnike adekvatan jer je lani za njihovo povećanje izdvojeno 226 milijuna eura, a krovne liječničke udruge poziva na sastanak potkraj idućeg tjedna.   

"Mislim da je prijedlog koeficijenata i sada primjeren, uvažavajući sve ono što je u zdravstvu učinjeno proteklih godina", rekao je Beroš na konferenciji za novinare, koju je sazvao nakon što je pet krovnih liječničkih udruga zadalo ultimatum i zaprijetilo štrajkom ako se liječnicima, uz ostalo, do kraja siječnja ne povise koeficijenti u novoj uredbi za najmanje 20 posto.  Ministar je pojasnio kako je od 2016. do 2022. financijski trošak za plaće u sustavu zdravstva povećan 43 posto, odnosno 500 milijuna eura, a ukupno, kroz uredbe u 2023. i 2024., bit će potrebno u sustav zdravstva izdvojiti dodatnih oko 450 milijuna eura, što je jedan od najvećih iznosa za povećanje materijalnih prava radnika u zdravstvu ikada, u tako kratkom periodu. 
Podsjetio je, također, da je u 2023. Vlada donijela uredbu kojom je trošak za plaće u zdravstvu povećan za 226 milijuna eura, te da su plaće podignute za oko 62 posto zdravstvenih radnika, a ove će se godine svim kategorijama radnika u zdravstvu dodatno podignuti plaća, što prema sadašnjim preliminarnim proračunima  iznosi 230 milijuna eura na godišnjoj razini. "Nije se moguće referirati na sada još samo virtualne koeficijente i reći da je to samo pet post povećanje plaće. Vidjet ćemo koliko će ono biti", istaknuo je Beroš te dodao kako će svima rasti plaće u javnim i državnim službama, nekome 39 posto, a nekome 6 posto, s ciljem ujednačavanja koeficijenata.
 
Tzv. robovlasnički ugovori odlaze u povijest
 
Posebno je istaknuo da tzv. robovlasnički ugovori za specijalizante odlaze u povijest s izglasavanjem novih izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje bi se uskoro trebale naći u saborskoj proceduri.  Specijalizanti koji prije roka napuste ustanovu koja im je omogućila specijalizaciju, neće više plaćati penalizaciju, već samo realan trošak edukacije. Nakon što se donesu zakonske izmjene, svim će zdravstvenim ustanovama biti naloženo da sa svojim djelatnicima potpišu anekse ugovora kojima će se regulirati to pitanje. 
Osim toga, dodao je ministar Beroš, na tragu smo rješenja da ne penaliziramo naše specijalizante nego da ih nagrađujemo ako će ostati u ustanovi u kojoj su se educirali. 
Istaknuo je i da je novi zakon o radno-pravnom statusu liječnika u planu zakonodavnih aktivnosti ministarstva zdravstva za ovu godinu i da će se njime pokušati definirati način kako zadržati liječnike u Hrvatskoj, u onim sredinama koje nisu atraktivne. No, taj se zakon neće baviti materijalnim pravima, niti visinom osnovice za rad liječnika jer je to predmet novog Zakona o plaćama u javnim i državnim službama. 
Na kritiku da je granski kolektivni zaustavljen u zdravstvenom sustavu, odgovorio je da je zbog izrade zakona o plaćama u javnim i državnim službama zaustavljen proces granskog pregovaranja i bit će nastavljen kada se steknu uvjeti. 
Poručio je i da će na prijedlog uredbi o koeficijentima u javnim i državnim službama sindikati imati mogućnost još jednom artikulirati sve ono što vide kao neadekvatno i da će se to sigurno izmijeniti, naglasivši da su, od svih javnih službi, primanja u proteklom razdoblju najviše rasla upravo u u zdravstvu, a isplaćene plaće u zdravstvu su među najvećima u državi.
Ministar Beroš se pohvalio i da su ispunjena dva osnovna indikatora nužna za sljedeću veliku tranšu europskog novca od 826 milijuna eura. 
Do kraja prošle godine trajanje čekanja na dijagnostičku pretragu u bolnicama smanjeno je prosječno na 146 dana te je objedinjena javna nabava usluga i dobara u zdravstvu na preko 85 posto, što uključuje sve zdravstvene ustanove.
 
Prijetnje epidemiologu Kaiću su za svaku osudu
 
Govoreći o prijetnjama koje je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić objavio da prima na svojem Facebook profilu, ministar Beroš je kazao kako osuđuje takve prijetnje kao neprimjerene, izrazivši uvjerenje da situacija nije ozbiljna i da će se riješiti. Dodao je kako je i sam osobno izložen prijetnjama, ali da to ne apostrofira svaki dan, jer je to jednostavno nešto s čime se netko tko se odluči baviti javnim aktivnostima mora suočiti. 
"To u svakom slučaju osuđujem i činjenica je da svaku ozbiljniju prijetnju prijavljujemo institucijama koje po tome postupaju. S obzirom na to da sam upoznat sa specifičnim elementima navedenog slučaja, mislim da će se to riješiti", kazao je.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.