Suradnja policije Hrvatske, Italije i Slovenije proširena na zapadni Balkan

Suradnja policije Hrvatske, Italije i Slovenije proširena na zapadni Balkan

Koliko je u suvremenom svijetu opterećenom sukobima i migracijama u cilju veće sigurnosti po stanovništvo važna suradnja između policija pokazali su na sastanku u Buzetu ministri triju susjednih zemalja. Naime, ministri unutarnjih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije poručili su u utorak u Buzetu da će se zajednička suradnja policija i ministarstava unutarnjih poslova ovih triju zemalja proširiti i na zemlje zapadnog Balkana kako bi se spriječile ilegalne migracije te krijumčarenje ljudi. Prvi sastanak ministara Davora Božinovića, Boštjana Poklukara i Mattea Piantedosija održan je početkom studenog 2023. u Trstu i tada je dogovorena jača suradnja u zajedničkom nadzoru granica na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.  
Danas su zaključili da je dosadašnja zajednička akcija policije triju država bila učinkovita, a da pritom nisu zabilježene veće gužve na granicama.  
"Građani Italije, Slovenije i Hrvatske nisu osjetili u toliko mjeri kontrole da bi to remetilo njihova kretanja, posebno u pograničnim područjima. Samo u ovoj godini u Hrvatskoj smo imali 90 uhićenja krijumčara migrantima", rekao je ministar Božinović nakon sastanka.
 
Njegov kolega iz Italije istaknuo je da su kontrole urodile plodom i da je od listopada prošle godine do danas talijanska policija kontrolirala 160 tisuća osoba i 96 tisuća vozila, te da je u tom razdoblju zabilježeno 1600 ilegalnih prelazaka granica, od čega je 900 njih i vraćeno. 
Osim toga, zatečeno je sedamdesetak sumnjivih osoba, od kojih su pedesetak bili krijumčari ljudima, a nekoliko desetaka osoba koji su pokušali prijeći granicu, bili su poznati policiji vezano uz terorizam.   
Zaključivši kako trenutno šengenski prostor ne funkcionira, slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar naglasio je kako je na ministarskoj razini dogovoreno da se kod policijskih kontrola neće zaustavljati promet robom i da se neće stvarati problemi ljudima u pograničnom području, koji moraju prelaziti granicu zbog posla.  
Širenje suradnje na zemlje zapadnog Balkana definirat će se na idućem sastanku u ožujka u Brdu kraj Kranja, a na njemu će se, kako je najavio ministar Božinović, istražiti mogućnosti kako zajednički učiniti sve u borbi protiv krijumčarenja migrantima.
 
"Dogovorili smo se da ćemo zajednički surađivati na području zapadnog Balkana, budući da imamo velik broj ilegalnih migranata. Slovenija je lani u ilegalnom prijelazu granica uhvatila 60 tisuća stranaca. To je velik broj za Sloveniju", poručio je ministar Poklukar, dodavši kako se tijekom sastanka razgovaralo o prisutnosti Frontexa u susjednoj BiH, putem koje u Hrvatsku i dalje u zemlje EU dolazi velik broj ilegalnih migranata, kao i o podupiranju ulaska Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor.

Božinović: Ne postoji tolerancija za nezakonito ponašanje unutar policijskih redova

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je  da ne postoji nikakvo razumijevanje ni tolerancija za nezakonito ponašanje unutar policijskih redova, referirajući se time na uhićenja policajaca u antikorupcijskoj akciji u Primorsko-goranskoj i Karlovačkoj županiji.
"Lani smo na razini Ministarstva imali više od 500 disciplinskih postupaka, te brojke smo često komunicirali i to se događa i u drugim policijama. Neki ostanu bez posla. Svi ti događaji uključujući i ovaj danas su posljedica rada iste te policije", izjavio je Božinović.

"Mi smo u tome dosljedni i ostat ćemo", poručio je ministar.

Izvor: HINA/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.