Ministar vanjskih poslova Republike Armenije Ararat Mirzoyan posjetio Hrvatski sabor

Ministar vanjskih poslova Republike Armenije Ararat Mirzoyan posjetio Hrvatski sabor

Saborski Odbor za vanjsku politiku i Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska – Armenija ugostili su u Saboru u četvrtak poslijepodne armenskog ministra vanjskih vanjskih poslova Ararata Mirzoyana.

 S hrvatske strane sastanku su prisustvovali potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader, te članovi Odbora za vanjsku politiku i skupine prijateljstva Davor Ivo Stier, Zdravka Bušić, Domagoj Hajduković, Ivana Posavec Krivec, Ivan Ćelić, Stephen Nikola Bartulica, Ljubica Maksimčuk i Erik Fabijanić.

 Bilateralni odnosi i parlamentarna suradnja Hrvatske i Armenije ocijenjeni su vrlo dobrima i dinamičnima. –Armenski narod želi ući u Europsku uniju i Hrvatsku smatramo važnim partnerom u našim europskim težnjama, kazao je Mirzoyan osvrnuvši se na povijesne, kulturološke i religijske spone.

 Na sastanku se razgovaralo i o trenutačnoj situaciji u odnosima i pregovorima Armenije i Azerbajdžana, osobito u kontekstu oružanih sukoba od jeseni 2020. i vojne operacije Azerbajdžana u rujnu 2023. protiv snaga bivše autonomne pokrajine Nagorno Karabah. Ta je vojna operacija, između ostaloga, izazvala egzodus armenskog stanovništva (više od 100.000 Armenaca) s tog područja u Armeniju te posljedičnu humanitarnu krizu koja je zahvatila gotovo 200.000 ljudi u Armeniji i Gorskom Karabahu. Europska unija osigurala je u prvom odgovoru nakon rujanskih sukoba 12 milijuna eura humanitarne pomoći.

–Svjesni smo teške humanitarne situacije i Hrvatska sudjeluje u paketu pomoći Europske unije, kazao je Sanader, dok su voditelj skupine prijateljstva Davor Ivo Stier i predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković izrazili podršku Hrvatske na različitim multilateralnim forumima kako se armensko-azerbajdžansko pitanje u svjetlu drugih gorućih međunarodnih pitanja i sukoba poput rata u Ukrajini ne bi marginaliziralo.

 Kao član saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i izvjestitelj Odbora za migracije, izbjeglice i prognanike o humanitarnoj situaciji u Nagorno Karabahu, Hajduković se dotaknuo posljednjih aktivnosti tog tijela. Zaključno je izrazio zadovoljstvo europskim ambicijama te države te je uz ostale zastupnike na sastanku ponudio pomoć Armeniji na tom putu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.