Ministar Piletić u Vinkovcima uručio 39 ugovora iz programa "Zaželi" vrijednih 43 milijuna eura

Ministar Piletić u Vinkovcima uručio 39 ugovora iz programa "Zaželi" vrijednih 43 milijuna eura

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručio je u Vinkovcima 39 ugovora o provedbi projekta "Zaželi" korisnicima s područja pet slavonskih županija poručivši kako bi usluga koju nudi taj projekt trebala postati trajnim rješenjem.

"S produženjem ugovora na trajanje od tri godine želimo omogućiti sigurnu uslugu pomoći u kući na duže razdoblje za sve naše starije sugrađane koji tu vrstu usluge trebaju, a opet u kontekstu tržišta rada itekako je važno da imate sigurnost zapošljavanja na tri godine, a ne na nekoliko mjeseci", kazao je Piletić.

Dodao je kako razdoblje od tri godine mora biti pripremno kako bi usluga koju nudi projekt "Zaželi" postala trajnim, a ne projektnim rješenjem.

Na četvrtu fazu javnog poziva "Zaželi" javilo se gotovo 600 korisnika

Po njegovim riječima, novih 39 ugovora vrijedna su 43 milijuna eura, a oni su tek dio velikog broja ugovora koji će se ove godine podijeliti na trogodišnje razdoblje na razini cijele Hrvatske.

Na četvrtu fazu javnog poziva "Zaželi" javilo se gotovo 600 korisnika s ukupnom vrijednosti projekata od gotovo 500 milijuna eura.

"S obzirom da je glavni uvjet proći administrativnu provjeru, a sve su te prijave jednako vrijedne, s unaprijed osiguranih 130 milijuna eura nismo mogli omogućiti da svi ti projekti budu financirani. Pisali smo Europskoj komisiji koja nam je odobrila dodatnih 100 milijun eura dok je Vlada osigurala u proračunu za trogodišnje razdoblje dodatnih 286 milijuna eura, čime smo na kraju pokrili sve prijavljene projekte", pojasnio je Piletić.

Odličan odaziv kod pružatelja i korisnika usluge

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić kazao je je riječ o ogromnoj pomoći svima kojima pomoć treba iz projekta "Zaželi".

"U proteklim natječajima u našu županiju stigla su 24 milijuna eura, a još zbrajamo koliko će ukupno pomoć iznositi s ovim ugovorima. Ono što je međutim, najbitnije je da je mjera naišla na odličan odaziv i kod pružatelja i kod korisnika usluge", kazao je Dekanić.

"Zaželi" je značajan projekt za Vinkovce

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić ocijenio je kako projekt "Zaželi" donosi višestruku korist svima koji su uključeni u njega.

"Za Vinkovce je ovaj projekt velika stvar", rekao je dodavši kako će se u naredne tri godine u Vinkovcima u sklopu projekta vrijednog gotovo 1,5 milijuna eura zaposliti 33 osobe koje će skrbiti o 197 korisnika.

Novost Zakona o radu je sklapanje ugovora na neodređeno na sezonskim poslovima

Ministar Piletić poručio je sa Sajma poslova u Vinkovcima, na kojem se danas predstavilo 12 velikih poduzetnika, da je namjera mjera koje se donose u sektoru sezonskog zapošljavanja da domaći radnici koji su godinama na stalnim sezonskim poslovima dobiju priliku za zaposlenje i u sezoni koja je pred vratima.

"S 1. siječnja 2023. na snagu je stupio novi Zakon o radu koji je prepoznao novost da se na stalnim sezonskim poslovima od sada mogu sklapati ugovor na neodređeno, što je korisno i za poslodavce i za zaposlene, za njihovu sigurnost i dugotrajnost posla. Na taj način želimo dodatno, uz to što je ova Vlada smanjila udio ugovora na određeno u ukupnom broju osiguranika, osigurati tim ljudima jednu vrstu sigurnosti, a to je sasvim sigurno ugovor na neodređeno", kazao je ministar Piletić.

Sagledavamo sve mogućnosti i prijedloge vezane za uredbu o koeficijentima

Odgovorio je i na pitanje jesu li se na sinoć održanom sastanku u Vladi brusili detalji oko koeficijenata plaća državnih i javnih službenika. "Naravno da su se brusili detalji o koeficijentima i oni će se brusiti još neko vrijeme. Sagledavamo zaista sve mogućnosti i prijedloge koje su naši socijalni partneri, reprezentativni sindikati i još neki drugi zainteresirani dostavili Vladi i kada Vlada bude spremna objavit će konačnu verziju uredbe kako za naše službenike u državnoj službi, tako i za one u javnoj", zaključio je Piletić.

 

IZVOR: VLADA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.