Međimurska županija prodaje zemljište u atraktivnoj poslovnoj zoni, a svojim školama osigurava zdravstveni odgoj

Međimurska županija prodaje zemljište u atraktivnoj poslovnoj zoni, a svojim školama osigurava zdravstveni odgoj

Na prvom zasjedanju Skupštine Međimurske županije donesen niz važnih odluka, među kojima i i ona o prodaji nekretnina na području poduzetničke zone Poslovni park Međimurje, koja Županiji donosi potencijalni prihod od milijun eura te otvaranje novih radnih mjesta. Vijećnici su prihvatili prijedloge o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnih i srednjih škola, zdravstvenih ustanova te ustanova socijalne skrbi kojima je osnivač Međimurska županija, kao i izvješće o radu župana za drugo polugodište 2023. godine, te odluku o koeficijentima za obračun plaće službenicima. Jednoglasno su prihvaćena izvješća o radu županijskih ustanova, zaklada i koordinacija, kao i HGSS-a Stanice Čakovec te Gospodarskog socijalnog vijeća.

U aktualnom satu vijećnik Željko Pavlic zatražio je ishođenje pisanog odgovora iz HZZO-a na temu prava na naknadu putnih troškova zbog odlaska na liječničke preglede i terapiju, koju je dio umirovljenika izgubio uvođenjem modela besplatnog prijevoza vlakom. Upitao je župana je li stigao Županiji stigao odgovor Ustavnog suda RH na zahtjev o ocjeni ustavnosti preuzimanja upravljačkih prava nad Županijskom bolnicom Čakovec.

Župan Matija Posavec odgovorio je da od listopada prošle godine, otkad je zahtjev za ocjenom ustavnosti proslijeđen, odgovora nema, niti se što događa u Bolnici: „Ako je reforma zdravstva svedena na otimanje bolnica županijama, pored svih problema koji zahtijevaju hitno rješavanje, od izostanka administrativnog osoblja kao pomoć liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nedostatka i nezadovoljstva liječnika do lista čekanja, onda to nije reforma“, komentirao je župan aktualno stanje u zdravstvu. Župan je također naglasio, te time odgovorio i na pitanje vijećnika Ivice Bakse, da su ishođene građevinske dozvole za novi prostor za bolničke laboratorije i palijativni centar, no do pokretanja projekata s državne razine još nije došlo.

NI PRISTOJNO, NI KOREKTNO

Vijećnik Zvonimir Siladi se osvrnuo na posjet ministrice poljoprivrede gradu Prelogu, upitavši župana za njegovo mišljenje – zašto on nije bio na tom sastanku te zamolio da se na sljedećoj sjednici Skupštine u dnevni red uvrsti analiza stanja u poljoprivredi Međimurja, što je župan pozdravio te dodao: „Nepristojno je s ljudske strane, te politički nekorektno doći u kuću bez najave domaćinu. Nekoliko je ministara došlo u Međimurje na sastanke, o kojima, kao legitimno izabran predstavnik građana Međimurja, nisam bio obaviješten, već smo o njima čitali u priopćenjima Grada Preloga. Ništa se loše ne bi dogodilo da sam se susreo s ministricom Vučković jer bismo tada zajedno s predstavnicima poljoprivrednika mogli jasnije definirati potencijalna rješenja. Tako bi bilo i s ministrom Bačićem, Berošem, Habijanom i drugima, da je bilo političke korektnosti“, oštar je bio župan.

Sad je kasno. Morat ćemo čekati drugu vladu jer nema svrhe dolaziti nam u predizborne posjete i tapšati nas po ramenima te hvaliti kako smo uspješni. Ministri su imali priliku pomoći Međimurju i nisu tu priliku iskoristili“, dodao je.

Vijećnica Andreja Marić rekla je da se dvije godine bezuspješno bori da i Međimurje bude u mreži hitne helikopterske medicinske službe te upitala je li se i Županija uključila s takvim zahtjevom. „Jeste. Još prije sedam godina Međimurska županija nadležnima je uputila takvu inicijativu i nećemo odustati“, odgovorila je pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb u Međimurskoj županiji Sonja Tošić Grlač.

Vijećnik Dejan Drabić naglasio je važnost sređivanja katastarskih podataka o poljoprivrednom zemljištu koje bi trebalo ubrzati te upitao o stanju sigurnosti na našem području, osobito onom vezanom uz recentne slučajeve nasilja koje su prouzročili Romi. Upoznat je s nizom preventivnih aktivnosti koje se provode, a pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić ističe da je prevencija nasilja dugotrajan proces u koji su uključeni mnogi relevantni dionici te da zajednica očekuje i intenzivniji odgovor iz redova romske nacionalne manjine.

POBJEDA MEĐIMURSKOG PROJEKTNOG TIMA

U nastavku aktualnog sata, vijećnika Vladimira Peršića zanimalo je hoće li biti obnovljen Feštetićev dvorac u Pribislavcu: „S dobrom viješću dolazimo danas na sjednicu Skupštine. Projekt obnove Feštetićeva dvorca je prošao, ali tek nakon prigovora našeg projektnog tima jer je u prvom koraku projekt bio 'gurnut' na rezervnu listu. Bod su projektu skinuli zbog nerazumljivog obrazloženja, koje smo žalbom poništili i dobili 6.633.118,15 eura. Zahtjevan je put do prolaska na natječajima i zato je dobro što je Međimurska županija, koja ima resurse za ovakve bitke, preuzela projekt na sebe. To ne znači ništa drugo, no da ćemo Feštetićev dvorac obnovljen i revitaliziran vratiti Općini Pribislavec i njezinim mještanima na upravljanje“, pojasnio je župan Posavec.

Vijećnik Ljubomir Kolarek zanimao se za programe posvećene integraciji stranih radnika, te upitao kada se može očekivati donošenje prostornog plana Međimurske županije. Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Tibor Vegh odgovorio je da se za dva mjeseca može očekivati javna rasprava, a potom, u jesen i rasprava u Skupštini. 

Vijećnika Igora Ivkovića zanimali su detalji vezani uz reviziju u Međimurskoj županiji. Osvrnuo se i na kampanju Istarske županija koja novcem i obavijestima na velikim plakatima poziva liječnike da dođu k njima. Župan Matija Posavec pojašnjava da je nalaz revizije javni dokument koji će svim vijećnicima biti dostavljen te da uvjetno mišljenje uvjetuju procesi, vezani uz poljoprivredne kredite, koji se godinama provlače dokumentima, iako je nastupila apsolutna zastara. Župan također dodao da je kampanja Istarske županije, kojom privlači liječnike malo provokativna, ali da nije protuzakonita.

Svi dijelimo istu sudbinu. Liječnika nedostaje posvuda. U Međimurskoj županiji primjenjujemo drugačiji model, a to je stvaranje uvjeta koje će privući liječnike“, kaže Matija Posavec.

Vijećnica Marija Prekupec zahvalila je županu i Županiji na uređenju područnog školskog odjela u Gardinovcu te upitala jesu li stigle suglasnosti resornog Ministarstva za nastavak ulaganja u obrazovanje: „Nisu stigle, iako smo projekte za 17 škola poslali u kolovozu prošle godine. Ti su nam projekti preduvjet da sve naše školske ustanove prijeđu u jednosmjenski model nastave. A paket tih projekta mora biti realiziran u 2026. godini, što je prema kašnjenju davanja suglasnosti praktično nemoguće doseći. Ne znam kome je u interesu da projekti u obrazovanju stoje?!“, odgovorio je župan.

MOGUĆNOST IZBORA JE SLOBODA

Dnevni red dopunjen je 17., zadnjom točkom, na kojoj je većinom glasova prihvaćena inicijativa vijećnice Andreje Marić te će od iduće školske godine, osnovnim školama, kojima je Županija osnivač, biti ponuđeno uvođenje predmeta zdravstveni odgoj. Vijećnica Marić tvrdi da je riječ o iznimno važnom koraku jer i kao liječnica svjedoči o sve lošijem zdravstvenom stanju građana, osobito kada je riječ o lošim navikama te pretilosti.

Kvaliteta života mnogo je više od životnog standarda te počinje sa slobodom, a jedina prava ideja slobode je sloboda od straha. Strah raste u neznanju, pa je jedan od najvećih čovjekovih strahova – strah od bolesti. Od iduće školske godine našim ćemo školama ponuditi izbor da – ako to žele – u nastavu implementiraju novu vrijednost, odnosno nadstandard“, kaže župan Matija Posavec.

Predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, po zaključenju sjednice, darivao je cvijećem i lijepim željama sve dame u vijećnici povodom Međunarodnog dana žena.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.