Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicama javnozdravstvene akcije „Dan crvenih haljina“ kojoj je cilj prevencija moždanog udara kod žena

Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicama javnozdravstvene akcije „Dan crvenih haljina“ kojoj je cilj prevencija moždanog udara kod žena

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas izaslanstvo Hrvatskog neurološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i javnozdravstvene akcije „Dan crvenih haljina“. Akcija, kojoj je Predsjednik Republike kao i prethodnih godina pokrovitelj, ima za cilj prevenciju i podizanje svijesti o specifičnostima moždanog udara kod žena.

Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo pokrenulo je 2019. godine značajnu javnozdravstvenu i edukativnu akciju pod nazivom „Dan crvenih haljina“ koja je već godinama podržana od strane Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Grada Zagreba te pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike i Ministarstva zdravstva.

Na sastanku su članice izaslanstva informirale predsjednika Milanovića o tijeku kampanje  kazavši kako je postignut veliki uspjeh u osvješćivanju javnosti s rizičnim čimbenicima moždanog udara kod žena, posljedicama zanemarivanja simptoma moždanog udara kao i o potrebi promjene načina života. Također, tijekom razgovora su istaknule da je moždani udar hitno stanje koje se može prevenirati i liječiti pravovremenim reagiranjem, ali je i dalje vodeći uzrok invaliditeta te drugi uzrok smrti u Hrvatskoj , češće u žena. U tom smislu, kazale su kako je u 2022. godini od moždanog udara umrlo 4289 osoba od kojih je 60 posto bilo žena.

Na sastanku u Uredu predsjednika Republike bile su predsjednica Hrvatskog neurološkog društva Zdravka Poljaković Skurić Hrvatskog liječničkog zbora, dopredsjednica Marina Roje Bedeković, predsjednica Hrvatskog društva za spolne razlike u neurologiji Arijana Lovrenčić Huzjan, Vesna Matijević, Svjetlana Šupe, Dinah Vodanović, koje su ujedno i članice Organizacijskog odbora „Dana crvenih haljina“, savjetnica za stručna pitanja Hrvatske psihološke komore Andreja Pasarić, te producentica i organizatorica javnozdravstvene akcije „Dana crvenih haljina“ Nataša Mesarić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.