Premijer: Zalažemo se za zakonito trošenje europskih sredstava za koja se Vlada izborila

Premijer: Zalažemo se za zakonito trošenje europskih sredstava za koja se Vlada izborila

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odbacio je tumačenja da radi pritisak na Ured europskog tužitelja i na DORH svojim inzistiranjem da se utvrdi u čijoj je nadležnosti istraga o eventualnim zlouporabama na Geodetskom fakultetu, ponovno pozvavši DORH da se očituje. "Nema nikakvog pritiska. Ne znam uopće odakle ta teza i tko to tako može doživjeti. Najvažnije da se svako drži svojih nadležnosti", poručio je premijer.

Na početku izjave novinarima, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, osvrnuo se na prošlotjedni kongres Pučana na kojem je najavljeno da Ursula von der Leyen bude glavna, vodeća kandidatkinja na izborima za predsjednicu Europske komisije.
Čestitao je kolegama u Portugalu gdje je Europska pučka stranka relativni pobjednik izbora, dodavši da i u Bugarskoj očekuje pobjedu iz redova EPP-a. 
„Time bi EPP od 27 čelnika država i vlada imao čak 14 svojih čelnika, što je najviše u zadnjih nekoliko godina i potvrda da smo izrazito snažni, s velikom potporom u nizu zemalja“, kazao je Plenković. 
Podsjetio je da su sa zadnje Vladine sjedniceu saborsku proceduru upućeni brojni zakonski prijedlozi, istaknuvši povećanje osnovice za plaće pravosudnih i državnoodvjetničkih dužnosnika.„Jako dobar paket, usuglašen s Udrugom sudaca i Udrugom državnih odvjetnika“, kazao je. 
Najavio je sutrašnju raspravu o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u okviru kojega će se rješavati i pitanje mladih liječnika i ugovora o specijalizaciji koji su liječnicima predstavljali veliki problem.
Istaknuo je da su reakcije liječničkih udruga na ovaj zakon itekako pozitivne.

Na području Banovine i Zagreba obnavlja se 11,500 zgrada

Na sjednici je raspravljeno i pitanje obnove, nastavio je Plenković, podsjetivši na danas održan sastanak Savjeta za obnovu te obilazak tri gradilišta u Zagrebu, vrijedna 130 milijuna eura. 
Premijer je kazao da se trenutno obnavlja 11,5 tisuća zgrada na području Banovine i Zagreba, a od toga je više od 600 su zgrade javne namjene. 
„Ogroman povijesni projekt javne obnove uz stručni doprinos brojnih predstavnika u radu Savjeta“, ocijenio je, zahvalivši ministrima Bačiću i Medvedu te ministrici Obuljen Koržinek.

Istraga na Geodetskom fakultetu nema veze s postpotresnom obnovom

Komentirao je intervju glavne europske tužiteljice Laure Kovesi, kazavši da nema nikakvog pritiska, te da je najvažnije da se svatko drže svojih nadležnosti. 
„Shvatio sam da je i ona pohvalila suradnju s Hrvatskom, da je Hrvatska bila jedna od 17 zemalja koje su među prvima inicirale ustrojavanje instituta Europski javni tužitelj kojeg prije nije bilo“, poručio je, dodavši da je i on, kao zastupnik u Europskom parlamentu to osobno podržavao puno godina prije nego što je postao predsjednik Vlade.
Što se nas tiče, uvjereni smo da ej potrebna veća kontrola trošenja sredstava i najzainteresiraniji smo za zakonito trošenje europskih sredstava za koja smo se izborili kao Vlada," poručio je.  
Plenković je još jednom ponovio da se problemi koji su nastali u trošenju sredstava iz europskog proračuna, vezano uz Geodetski fakultet, odnose na projekt u okviru operativnog programa konkurentnosti i kohezije koji nema veze s postpotresnom obnovom.  
„Tamo je došlo do nekih nepravilnosti, europski delegirani tužitelji imaju nadležnost i ja im želim svu podršku da  razriješe dilemu ako je tamo bilo nezakonitog trošenja“, poručio je premijer, naglasivši da Ured europskog javnog tužitelja postoji da bi štitio interese Europske unije. 
Kada je riječ o slučaju 3D snimanja, ponovio je kako je više puta nepobitno utvrđeno da niti jedan cent iz europskog proračuna nije potrošen niti isplaćen za projekt 3D snimanja.

Neka se DORH očituje o svojoj nadležnosti

"To govori da je riječ o novcu iz proračuna RH, a ako je nešto novac RH, onda nadležnost za to ima naše Državno odvjetništvo, odnosno USKOK i oni su ti koje vi trebate pitati, ne mene", rekao je premijer. 
"Mi smo najzainteresiraniji da se svaka nezakonitost sankcionira, bila ona nezakonitost kod trošenja europskih sredstava ili nezakonitost trošenja državnog proračuna. Međutim, sve treba raditi tijelo koje za to nadležno. Ako je počinjena nezakonitost u vezi trošenja sredstava hrvatskog državnog proračuna, onda je nadležan Uskok, ako je počinjena nezakonitost trošenja europskih sredstava, nadležan je EPPO", poručio je. 
Ponovio je i da nitko nije zainteresiraniji od njega kao predsjednika Vlade da se svaka nezakonitost sankcionira, a EPPO-u i DORH-u poručio neka međusobno razgovaraju.

Banovina i Zagreb obnavlja se zahvaljujući našim naporima

"Dakle, ponovit ću, da je bilo do Možemo!, do SDP-a, ne bi se obnovio ni jedan prozor u školama u Zagrebu. A budući da je bilo do Vlade koju predvodim ja i HDZ, onda nije problem u Zagrebu obnavljati osnovne i srednje škole, fakultete, bolnice, crkve, javne zgrade, komunalnu i cestovnu infrastrukturu", naglasio je.

Sve što se obnavlja, što se obnovilo i što će se obnoviti u Zagrebu i na Banovini se dogodilo zahvaljujući vladi HDZ-a i našim naporima, naglasio je Plenković.

Pojasnio je da je još 2020. odlučeno novac uložiti u konstrukcijsku obnovu, a ne samo u  obnovu koja će vratiti stvari u prijašnje stanje.

Plenković je ponovio da se zalaže za to da se svaka nezakonitost sankcionira, bilo da se radi o nezakonitom trošenju europskih sredstava ili državnog proračuna.

“Ako je počinjena nezakonitost trošenja sredstava iz proračuna, onda je nadležan DORH. Ako je riječ o europskom novcu, nadležan je EPPO. To je jasno kao dan”, rekao je Plenković.

Građani su pokazali povjerenje u smjer naše politike

Govoreći o stranačkim aktivnostima Plenković je kazao da je zatraženo od svih zajednica HDZ-a na lokalnoj razini da do sredine idućeg tjedna sugeriraju kandidate za izborne liste.

„Imamo veliki broj potencijalnih kandidatkinja i kandidata i s te strane mislim da će sve to biti dobro“, kazao je, dodavši da su svi u stranci dobre volje i u formi te očekuje odlične rezultate.

Spomenuo je brojne stranačke obljetnice koje su obilježene proteklog tjedna, u Karlovcu, Koprivnici, Šibeniku, Vrgorcu i Makarskoj, istaknuvši 25. obljetnicu Zajednice žena Katarina Zrinska.

„U Vrgorcu smo prvi put objavili da će Damir Krstičević, moj savjetnik za pitanja obrane, bivši ministar obrane, biti na listi HDZ-a na 10. izbornoj jedinici i time dati još jedan doprinos ukupnom rezultatu HDZ-a u tradicionalno snažnoj izbornoj jedinici“, poručio je Plenković, najavivši obilježavanje obljetnica u Zagrebu na kojima će se predstaviti rezultati brojnih doprinosa za Zagrepčane i Zagrepčanke u proteklim godinama.

Ponovio je da će se parlamentarni izbori održati u roku te naglasio da je njegova stranka spremna.

Najavio je i da će biti u Saboru na zadnji dan saziva i  potvrdio da će izabrani glavni državni odvjetnik Ivan Turudić ovaj tjedan prisegnuti u Hrvatskom sabor, a Zlata Hrvoj-Šipek odradit će do kraja svoj mandat koji istječe u svibnju.

Osvrnuo se na predstojeće izbore, nabrojavši Vladina postignuća.

„Mi smo u poziciji da su građani pokazali povjerenje u smjer naše politike i ove izbore idemo s toliko velikim postignućima da su ovo za nas sitnice koje su irelevantne za cjelinu naše aktivnosti“, poručio je Plenković. 

Odgovorio je na kritike da HDZ na izbore izlazi s premalo žena, ponovivši da je tek danas dan nalog organizacijama na lokalnoj razini da dostave popis kandidata za sastavljanje listi.

„HDZ danas u Hrvatskom saboru ima 19 zastupnica, kao pet oporbenih klubova zastupnika zajedno. Imamo četiri članice Vlade. Prije toga, imali smo prvu predsjednicu Zastupničkog doma, gospođu Ivanišević, prvu predsjednicu Vlade, gospođu Kosor, prvu predsjednicu Republike, gospođu Grabar Kitarović. Prvu najvišu međunarodnu dužnosnicu Mariju Pejčinović Burić, potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova u mojoj prvoj Vladi. Prvi put imamo potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu, imamo i sutkinju Revizorskog suda Ivanu Maletić. Od četiri naša zastupnika u EU parlamentu, dvije su žene,“ nabrojao je Plenković ocijenivši izmišljenom i lažnom tezu da HDZ ne vodi računa o političkom pozicioniranju žena.

Podsjetio je na sve što je HDZ napravio za zaštitu žena - od ratifikacije Istanbulske konvencije, pooštravanju zakona o nasilju nad ženama do vođenja femicida u zakon.

Istaknuo je da je i ovaj put saborskoj zastupnici Zdravki Bušić bilo ponuđeno da bude nositeljica liste u 11. izbornoj jedinici, ali da je ona to odbila. 

“Dakle, da je gospođa Bušić to htjela, ona bi bila. Budući do ona to nije htjela, onda smo odabrali da 11. izbornu jedinicu vodi gospodin Milas, koji je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske”, rekao je Plenković.

HDZ ne surađuje s Domovinskim pokretom

Upitan je li opcija HDZ-u da u bilo kojem trenutnu surađuje s Domovinskim pokretom, koji je najavio deratifikaciju Istanbulske konvencije, Plenković je rekao da ta stranka nije netko s kim HDZ surađuje. 

Poručio je da je Domovinski pokret, stranka koja je umjesto Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak dovela Zorana Milanovića, i da su ponovno u istoj vježbi.

“Mi se borimo za što bolji rezultat HDZ-a i otklanjamo bilo kakvu varijantu da bi nam bilo tko, a kamoli oni, diktirali tempo o tome što ćemo raditi već donesenim zakonima i ratificiranim konvencijama vijeća Europe, koje podržavamo”, poručio je Plenković.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.