Veliki zamah u procesu obnove, subvencionirane cijene goriva, novi veteranski centri i vrtići

Veliki zamah u procesu obnove, subvencionirane cijene goriva, novi veteranski centri i vrtići

Otvarajući 293. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktivnosti u proteklome tjednu. U kontekstu velikog zamaha u procesu obnove nakon potresa, premijer je istaknuo samo neka od gradilišta koja je obišao ovoga tjedna u Zagrebu - Medicinski fakultet, Kliniku za infektivne bolesti i Samostan sv. Franje Asiškog. Nastavlja se i s izgradnjom veteranskih centara pa su tako potpisani ugovori za centre u Senju, Osijeku, Krapini i Virovitici. Jučer su potpisani brojni ugovori za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje vrtića, a ukupan broj vrtića izgrađenih ili obnovljenih u mandatu ove Vlade je čak 800, kazao je premijer Plenković.

Prije nekoliko dana premijer je sa suradnicima obišao u Zagrebu nekoliko gradilišta, u sklopu obnove nakon potresa, i to Medicinskog fakulteta u vrijednosti 86,4 milijuna  eura, Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u vrijednosti 24,5 milijuna eura te Samostana sv. Franje Asiškog u vrijednosti 22,5 milijuna eura.  
Izdvojio je i posjet potpredsjednika Medveda Senju gdje je potpisan sporazum o uspostavi novog Veteranskog centra, a jučer su potpisani sporazumi za još tri takva centra u Osijeku, Krapini i Virovitici.  
U Makarskoj je premijer sudjelovao na uručenju ugovora za projekt Biokovka za dodatno unaprjeđenje turističke ponude i gospodarskog razvoja Makarskog primorja, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.  
Održana je i sjednica Stručnog savjeta za obnovu, a premijer je istaknuo kako su veliki zamasi u obnovi nakon potresa itekako vidljivi i u Zagrebu i na Banovini. Ranije ovoga tjedna Europska komisija usvojila je izvješće kojim se preporučuje Europskom vijeću otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.  
"To je za Hrvatsku veliko strateško postignuće, kao i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, sva tri konstitutivna naroda i sve građane", poručio je istaknuvši da su se Hrvati, kao konstitutivan narod, uvijek najviše zalagali za europski put BiH.  
Na telefonskoj sjednici Vlade u ponedjeljak ponovno je, kao svaka dva tjedna, donesena uredba o utvrđivanju najviših cijena naftnih derivata, prema kojoj je benzin ostao na istoj cijeni, dok je cijena dizelskog goriva smanjena za 4 centa, a plavog dizela za 5 cenata, a smanjene su i cijene spremnika za plin.  
Održan je i okrugli stol o budućnosti jedinstvenog tržišta, a premijer se tom prigodom sastao i s autorom izvješća na tu temu Enricom Lettom.  
Jučer su uručeni brojni ugovori za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje dječjih vrtića, a premijer je istaknuo da je u mandatu ove Vlade ukupno izgrađeno ili obnovljeno čak 800 vrtića diljem Hrvatske, što je i važna mjera u kontekstu demografske revitalizacije.
 
Na kraju se osvrnuo i na kampanju za promicanje pozitivnog i ravnopravnog roditeljstva, koju je pokrenuo Središnji državni ured za demografiju i mlade.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.