Milanović kandidat za premijera, Plenković: izbori su na Svjetski dan cirkusa

Milanović kandidat za premijera, Plenković: izbori su na Svjetski dan cirkusa
Neočekivano, nakon što je najavio izbore, Zoran Milanović je poručio i da će se kandidirati za premijera i bit će nositelj SDP-ove liste u I. izbornoj jedinici, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Milanović je objavio da će se kandidirati kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a te da će s dužnosti predsjednika Republike odstupiti nakon izborne pobjede, u koju je siguran. Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, rekao je na konferenciji za novinare da je danas prekrasan dan jer se kreće u promjenu

- Krećemo u promjenu koja je Hrvatskoj nasušno potrebna. Izborni dan u srijedu postat će praznik slobode i demokracije, ali postat će i simbol trenutka kada se Hrvatska ponovno počinje mijenjati na bolje. Prije 24 godine također smo imali izbore koji nisu pali na nedjelju, a od 2000. do danas ovo su definitivno najvažniji izbori s kojima se Hrvatska suočava, zato što su ovo postali izbori za demokraciju, kazao je Grbin.
Znam da je bilo mnogo kritika na moj račun i zato neću na izborima biti kandidat SDP-a za premijera Republike Hrvatske. Zoran Milanović će biti nositelj liste SDP-a u I. izbornoj jedinici. On će, kazao je Grbin, uskoro biti predsjednik Vlade RH.

- U životima svakoga od nas postoje trenuci u kojima trebaš izaći iz zone komfora jer drugačije u biti ne može, prestaje uobičajeno, prestaje normalno, prestaje banalno, kazao je Zoran Milanović. - Taj čas je kucnuo na moja vrata, na vrata mnogih od nas, ali na moja vrata konkretno nametom stanovitog Turudića, kazao je, među ostalim, Milanović. 
- Došlo je vrijeme, kako bi rekli moji preci u splitskoj zagori - da se konji sedlaju. Okupit ćemo saborsku većinu, vjerujem jasnu i čvrstu, za vladu nacionalnog spasa - baš tako, nacionalnog spasa - i punog gasa krenuti u čišćenje Augijevih staja koje su AP i njegova bulumenta ostavili iza sebe, rekao je Milanović.- Čitave rijeke će, baš kao u grčkom mitu, biti potrebne da se to preusmjeri i da bi se to postiglo. Ovog puta ne Heraklove rijeke, Alfej i Penej, nego rijeke pravde, poručio je Milanović. Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz potporu nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima."

 Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u Osijeku kako današnji potez predsjednika Zorana Milanovića da se kandidira za premijera pokazuje da su maske konačno pale, a HDZ će mu pokazati da će SDP izgubiti i treći put, te upitao je li to upliv u demokratske procese u RH.

Na svečanosti obilježavanja obljetnice HDZ-a Osječko-baranjske županije Plenković je naglasio kako je datum koji je predsjednik Milanović izabrao za parlamentarne izbore, 17. travnja, ujedno Svjetski dan cirkusa. - To je isto bitno pri odabiru da znamo što se htjelo učiniti. Da bi cirkuska atmosfera bila još malo jača, dok smo se vozili prema Osijeku čuli smo da je Milanović odlučio ići na izbore sa SDP-om kao neovisni, ali ipak sačuvati funkciju (predsjednika RH) pa što bude, dodao je premijer Plenković. - Mislim da je ovo sjajno, konačno su maske pale, rekao je ironično dodavši: "Nema više dileme da je predsjednik netko tko je malo izvan politike i vodi računa o zajedničkom i skladnom funkcioniranju institucija". 
- Imali smo do danas skrivenog lidera oporbe, a sad imamo malog kalkulantskog predsjednika i malog kandidata koji misi da neće izgubiti kao što je izgubio 2016., a mi ćemo mu pokazati da će izgubiti i on i SDP, po treći put, kazao je Plenković na HDZ-ovu skupu u Osijeku,

Procijenio je da, politički gledano, postoje samo tri jasne poruke "koje se iz ovog paničnog poteza vide".

Prva
 da je opozicija slaba, da je SDP slab, nikada slabiji, čak i po anketema koje su im nekada sklone, i tu stoje loše i znaju da nemaju šanse u srazu s HDZ-om i njihovim političkim partnerima.
Druga je, nastavio je Plenković, očito DORH. Ne može biti ništa drugo nego strah. Ovakav paničan potez radi samo netko tko je u velikom strahu i navrat-nanos čini ovakve poteze. Njemu na odgovornost, nama dodatna motivacija za pobjedu, rekao je.

Treća poruka, za koju se nada da nije ključna, je ona s obzirom na sve što se zbiva s demokratskim procesima diljem Europe. 
- Eto baš kada se u Rusiji održavaju izbori nije li možda i ovo pokušaj da se i Hrvatsku izvuče iz zapadne zajednice, EU-a, NATO-a, partnerstva sa SAD-om; da je se vrati ili pošalje u naručje Rusiji. Je li to upliv u demokratsake procese u Hrvatskoj, zapitao se Plenković. 
- Ako i je - mi to nećemo dopustiti, dodao je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković.

 IZVOR:HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.