Ustavni sud u ponedjeljak je odlučio - Predsjednik RH bez ostavke ne može biti kandidat na izborima

Ustavni sud u ponedjeljak je odlučio - Predsjednik RH bez ostavke ne može biti kandidat na izborima

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je u ponedjeljak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović. - Ustavni sud objavljuje sljedeće upozorenje u povodu izjava predsjednika RH Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima. - Ustavni sud razmotrio je i izjave predsjednika na Facebook stranici da će ostati predsjednik, nastavio je. - Ustavni sud dužan je pravodobno upozoriti sva tijela i sudionike izbornog procesa na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Te odluke moraju biti usklađene s temeljnim vrednotama države, kazao je. 
- Članak 96. Ustava propisuje da predsjednik ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost te da nakon izbora izlazi iz stranke. On je nestranačka osoba i dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, što isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za predsjednika Vlade, dodao je. 
Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud.

Zoran Milanović ponovio je u nedjelju u Lipovljanima da neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima, a u očekivanju odluke Ustavnog suda vezano za kandidaturu referirao se da je to "nekoliko rečenica u Ustavu", a on to vidi potpuno drugačije. Milanović je ponovio i da će ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a. -Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu funkciju. Predsjednik je nestranačka osoba. Kandidiranje predsjednika dok obavlja tu dužnost te isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade nespojivo s njegovom dužnošću i trodiobom vlasti. Izbori za predsjednika u slučaju ostavke trebaju se održati u roku od 60 dana, a do tog dana funkciju obnaša predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali napomenimo da onda on ne može biti na listi.

Međutim, Milanović teoretski može i dalje biti predsjednik, odustati od kandidature na listi, ali sudjelovati u kampanji. Šeparović je na današnjoj konferenciji naglasio da Ustavni sud može poništiti i odluku o raspisivanju izbora, kao i rezultate izbora. Na pitanje hoće li se povući s liste SDP-a ako Ustavni sud donese odluku da kao predsjednik države ne može biti na listi Milanović je odgovorio potvrdno. - Da. I kao građanin ću doći s većinom potpisa osobi koja će u tom trenutku obnašati funkciju predsjednika Sabora. To neće biti Jandroković, nego novoizabrani šef Sabora, rekao je. 
Milanović je ponovio i da će ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a. Izvor: HRT,  foto: Regionalni tjednik

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.