Beroš u Osijeku: Sve je spremno za početak rada helikopterske hitne medicinske službe

Beroš u Osijeku: Sve je spremno za početak rada helikopterske hitne medicinske službe

Sve je spremno za početak rada Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) - medicinski timovi, piloti, helikopteri, baze i oprema. Ova Vlada i zdravstvena administracija nakon više desetljeća postiže mnogima nedostižno - uspostavlja projekt HHMS-a strateški važan za građane, a do prvog službenog polijetanja brojimo još samo šest dana. 

Ministar zdravstva Vili Beroš u Osijeku je posjetio tamošnji tim Helikopterske hitne medicinske službe te izvijestio da su medicinski djelatnici educirani i osposobljeni za zbrinjavanje hitnih pacijenata u svim zračnim intervencijama te će u narednom razdoblju spasiti mnoge živote.
 
„Zajedničkim snagama na pragu smo realizacije projekta velike važnosti za javni zdravstveni sustav“, kazao je.
 
Kvalitetna, brza i dostupna medicinska skrb
 
Zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu osječkom timu HHMS-a Damir Važanić istaknuo je da je danas zadnji dan edukacije prije prve helikopterske intervencije.
 
„Opremljeni specifičnim znanjima i vještinama potrebnima za rad u helikopteru, spremni su za početak rada službe koja osigurava kvalitetnu, brzu i dostupnu hitnu medicinsku skrb svim građanima“, dodao je.
 
Završni dio edukacija uključuje tehnički i medicinski aspekt rada u helikopteru. Tehnički dio  podrazumijeva stjecanje znanja o zrakoplovstvu i zrakoplovnim propisima, zrakoplovnoj terminologiji, teoriji letenja, raspodjeli putnika, meteorologiji, standardnim operativnim postupcima i komunikaciji između članova posade prije leta, ali i o procedurama u slučaju kriznih situacija te specifičnosti fizioloških učinaka letenja.
 
Medicinski aspekt edukacije poseban naglasak stavlja na praktični proces učenja i osposobljavanja u helikopteru, uključujući učenje kroz simulacije različitih scenarija temeljenih na realnim kliničkim okolnostima i medicinskim patologijama, a s kojima će se timovi HHMS-a susretati prilikom zbrinjavanja hitnih pacijenata.
 
Značajan iskorak
 
Edukaciju u skladu sa smjernicama Europske unije provodi pružatelj usluge HHMS-a u Republici Hrvatskoj, izabran na provedenom međunarodnom natječaju javne nabave.
 
„Činimo značajan iskorak za sve nas - zajedno s Vladom i  Ministarstvom zdravstva, zajedno s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu kao i zavodima za hitnu medicinu na razini županija, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, vama medicinskim timovima - svi smo doprinijeli, da nakon više desetljeća, uspostavimo ovaj model pružanja hitne medicinske pomoći koji je strateški važan za javni zdravstveni sustav te za sve građane i posjetitelje Hrvatske,“ poručio je Beroš te na dodao da je uspostava HHMS-a jedan od značajnih reformskih iskoraka i temelj daljnjeg razvoja, ne samo hitne medicinske službe, već zdravstvenog sustava u cjelini.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.