Plenković: Digitalna transformacija jedan od prioriteta Vlade

Plenković: Digitalna transformacija jedan od prioriteta Vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je sudjelovao na svečanom predstavljanju budućeg projekta IPCEI-CIS Infobip globalna komunikacijska platforma na kampusu Infobipa i istaknuo da je Vladi cilj digitalno transformirati društvo i gospodarstvo te digitalizirati sve usluge koja država pruža, od središnje do lokalne razine.

U svom je govoru podsjetio kako od početka mandata prati razvoj kompanije te istaknuo kako ono što rade je ne samo budućnost Hrvatske, nego i svijeta.

Podsjetio je i na pandemiju covida-19 i kazao da se uz krizu i promjenu načina života i rada nastojalo kroz Instrument sljedeće generacije, ali i kroz koncept značajnih projekata od zajedničkog europskog interesa dati dodanu vrijednost jačanju konkurentnosti europskog gospodarstva ulaganjem u nove tehnologije i jačanju europske industrije.

„Ovo je dio zajedničkog europskog odgovora na globalne gospodarske i tehnološke izazove“, istaknuo je premijer.

Nastavio je da je posebnost ovog projekta to što se ne financira iz klasičnih europskih sredstava, nego je projekt u koji ulažu države članice.

Koncept nove platforme iskorak za jačanje konkurentnosti IT industrije u Europi

„Podržali smo vašu inicijativu, prvo zato što nam se svidjela“, nastavio je Plenković i dodao da koncept stvaranja nove platforme i nove tehnologije znači pravi iskorak jačanja konkurentnosti IT industrije u Europi, u odnosu na ključne konkurente koji uglavnom dolaze iz SAD-a.

Zato smo na razini Vlade odlučili financijski podržati projekt, gdje bismo kombinirali podršku europskim i nacionalnim sredstvima, rekao je.

Naveo je i četiri ključna stupa projekta.

Prvi je poticanje suradničke inteligencije, ali uz snažne sigurnosne mjere.

Drugi je razvoj ekološki prijateljskog i učinkovitog sustava, koji optimizira potrošnju energije, poboljšava brzinu obrade i prioritizira privatnost.

Treći je poticanje demokratizacije digitalne transformacije, uz inkluzivnost i pristupačnost.

Zadnji je ubrzavanje dijeljenja znanja u obrazovanju, jer će platforma pružati informacije, visokokvalitetan sadržaj i praktična znanja.

Posebno je naveo doprinos u digitalnoj transformaciji i podsjetio na četiri prioriteta Hrvatske u ovom desetljeću: demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju, dekarbonizaciju i obrazovanje.

„Vaš rad spada ne samo pod digitalnu transformaciju, nego i dekarbonizaciju i obrazovanje“, kazao je.

Dodao je da su tim radom itekako povezali svijet obrazovanja, akademsku zajednicu, nova istraživanja, radna mjesta, partnerstvo s državom, a istodobno rade posao od čega žive.

Projektom profilirati Hrvatsku prema svijetu

Predsjednik Vlade podsjetio je i da je Vlada donijela Strategiju digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine i kazao da je iskorak Infobipa doprinos ne samo korištenju umjetne inteligencije , strojnog učenja, razvoju robotike, virtualne i proširene stvarnosti, već i naprednih tehnologija poput 3D printanja ili blockchaina.

Dodao je da je to sve dio onoga što se država trudi napraviti, digitalno transformirati društvo, gospodarstvo i digitalizirati sve moguće usluge koja država pruža, od središnje do lokalne razine i u partnerstvu s poslodavcima koji imaju bitnu ulogu i koristi od usluga koje se rade.

Premijer je rekao i da je potrebno zajednički raditi na poboljšavanju zakonskog okvira kako ne bi kaskali za novim tehnologijama.

„Zato ovaj projekt Vlada od srca podržava i smatramo da će nas dobro pozicionirati na europskom kontinentu i da ćete kao jedan od europskih lidera na globalnoj razini profilirati Hrvatsku prema drugim zemljama“, zaključio je premijer i dodao ne samo jer je Infobip prvi hrvatski unicorn, nego kompanija koja zaista na najbolji način transformira tehnologiju budućnosti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.