Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predstavio je u Saboru program i članove nove koalicijske Vlade

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predstavio je u Saboru program i članove nove koalicijske Vlade

Danas je premijer Andrej Plenković predstavio program i članove nove koalicijske vlade HDZ-a i Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru. Nova vlada će imati 18 ministarstava, od kojih tri pripadaju Domovinskom pokretu: Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo demografije, koje će voditi Ante Šušnjar, Josip Dabro i Ivan Šipić. Plenković je također najavio nastavak izgradnje autoceste do Dubrovnika i potvrdio da HEP ostaje u državnom vlasništvu.

U novoj vladi ostaju Marija Vučković na čelu Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije te Damir Habijan na čelu Ministarstva pravosuđa i uprave. Ministar turizma i sporta postat će Tonči Glavina.

Program nove vlade fokusira se na gospodarski rast, digitalizaciju, zelenu tranziciju, obrazovanje, demografiju, te socijalnu politiku. Plenković je istaknuo planove za rast prosječne plaće na 1600 eura i mirovine na 750 eura, kao i unapređenje infrastrukture poput izgradnje sportske dvorane u Dubrovniku.

Oporba je oštro kritizirala novu koaliciju, optužujući je za prevaru birača i podjelu plijena. Nikola Grmoja iz Mosta i Sandra Benčić iz Možemo! izrazili su zabrinutost zbog suradnje s Domovinskim pokretom, koji su optuživali za stavove protivne ustavnim vrijednostima. Premijer Plenković odbacio je te optužbe, pozivajući na dijalog i naglašavajući važnost političke stabilnosti. - Građani su 17. travnja ove godine na krajnje neuobičajen dan, po prvi puta radni dan - srijeda, glasali na izborima za Hrvatski sabor i u relativnoj većini Hrvatska demokratska zajednica je po treći put zaredom pobijedila na ovim izborima i to uvjerljivo. Takva podrška hrvatskog naroda i naših građana je velika čast i predstavlja za nas još veću odgovornost koja nas obvezuje. Ovakva podrška, a osobito u ovakvim okolnostima nakon osam godina u kojima smo bili suočeni s brojnim krizama, a naročito u kontekstu kampanje koja je bila i u svijetlu kršenja Ustava od strane predsjednika Republike,  uz snažnu podršku SDP-a koji pristao na to flagrantno kršenje Ustava, uz angažman brojnih aktera koji su bili preko onoga što je u političkoj utakmici pristojno, civilizirano i korektno, a to znači ogromna agresivnost, diskvalifikacije, najgrublje uvrede, difamiranje i stvaranje izrazite polarizaciju u društvu, usprkos tome i nakon ovakvih osam godina HDZ je ponovno uvjerljivo pobijedila, poručio je Andrej Plenković.

- Ono što je važno, da smo u toj kampanji uspjeli hrvatskom narodu, najvećom njegovom dijelu, prenijeti ključne poruke i postignuća u razdoblju koja je iza nas. Iza svake vlade ostaje određena politička ostavština i političko nasljeđe. Mi možemo s ponosom reći da je iza naše druge vlade ostao rekordan rast plaća, mirovina, zaposlenosti, ulaganja, a to su najvažniji kriteriji po kojima se mjeri uspješnost svake vlade. Građani su prepoznali naš trud, zalaganje u kriznom upravljanju i nastojanju da svakom problemu pronađemo rješenje, a nisu povjerovali onima koji u svakom rješenju traže samo probleme, rekao je Plenković.

- Dali su povjerenje onima koji se brinu za socijalnu koheziju, o društvenom optimizmu i onima koji nastoje biti uključivi unatoč tome što nas je oporba kad je riječ o dijalogu odbila još u srpnju 2020. godine. Ja ću vas ponovno pozvati da uspostavimo dijalog, da pokušamo u duhu poruka koje je predsjednik Sabora dao jučer u svom trećem inauguracijskom govoru kao predsjednik Hrvatskog sabora, a one se svode na načelo međusobnog poštovanja i uvažavanja, obnoviti politički dijalog u Hrvatskoj. Mi tog dijaloga nemamo. Nije postojao protekle četiri godine osim naših susreta u Hrvatskom saboru i vjerujem da će ovaj put na strani oporbe biti nešto više političke zrelosti. Tri puta izgubiti i stalno vrtjeti isto, to nije osobito mudro jer će možda biti i četvrti put za četiri godine.

- Nisu građani povjerovali onima koji su politički isključivi i koji su ideološki nespojivi. Slušali smo i gledali jednu bizarnu trotjednu sagu. Nakon što ste izgubili, tražili ste iskre u očima kod nekih partnera. Da nije bilo smiješno, onda bi stvarno trebalo otvoreno reći da je bilo tragično. Kad se ide na izbore, ostvari se rezultat, razmisli se, malo konzultacija, introspekcije, zrelosti i moglo se sve to drugačije sagledati. Ali to je tako, premda 2024. hrvatsko društvo treba i u političkom smislu i može biti bolje. I stoga su građani poklonili povjerenje onima koji imaju upravljačko iskustvo, koji imaju sposobnost da izgrade partnerstva i koji su u stanju hrvatskom društvu, gospodarstvu osigurati političku stabilnost. Sve poruke od gospodarskih aktera s kojima smo komunicirali u proteklom vremenu išle su za tim "hvala vam za naše poslovanje, za naš prosperitet, za ljude koji rade za nas, za naš izvoz, za našu zaposlenost". To govore ljudi koji su na tržištu i koji od svog rada žele učiniti više za sebe, za svoje obitelji, za svoje općine, gradove i županije, kazao je Plenković.

Potom je kazao nekoliko riječi o programu nove koalicijske vlade.

- Bilo je opaski u uvodnim izlaganjima je li ovaj program vlade predizborni program HDZ-a? Jasno je i logično da ovaj program vlade i mora biti sastavljen temelju programa koji je HDZ uoči izbora za Hrvatski sabor predstavila hrvatskoj javnosti. Sigurno da nećemo taj program baciti u smeće i pisati neki novi. To bi bila prevara birača. Ono što radimo i što smo učinili je bio vrlo detaljan proces konzultacija s našim partnerima iz Domovinskog pokreta, s partnerima iz političkih stranaka koje su zajedno s Hrvatskom demokratskom zajednicom išle na izbore i to na istim listama.  

 

Osvrnuo se na Vesnu Vučemilović, bivšu članicu Suverenista, koja je podržala Plenkovićevu vladu. 

- Mandat u Hrvatskom saboru je osoban, neopoziv. I svatko od zastupnika može raspolagati s njim onako kako želi. To je načelo Hrvatskog ustava i hrvatskog parlamentarizma. I svatko onaj tko ima pravo birati koga će podržati nakon izbora, to radi u skladu s europskom praksom. Po logici jedne od zastupnica jutros, onda bi svaka koalicijska vlada u bilo kojoj zemlji bila neka trgovačka koalicija. Danas gotovo nigdje u demokracijama nema političkih stranaka koji dobivaju 50 posto plus 1. Pronađite mi neku situaciju, osim u Mađarskoj, što je iznimka, da netko vlada potpuno sam. To oni koji malo dignu glavu i prošire horizonte - vide i znaju, gospodine Grmoja. Vidjeli bi da to nije trgovina, gospođo Puljak, nego normalno, demokratsko, post-izborno dogovaranje, a ne naricanje gubitnika i traženje iskre u oku kod ideoloških nespojivih partnera. Taj cirkus koji smo gledali od vas nije bio nužan, za vas je bio po meni politički ponižavajući i krajnje nepotreban. Ja vam savjetujem, kao nekog tko će treći put preuzeti odgovornost za vođenje hrvatske vlade, da se u budućnosti suzdržite od toga, jer je to bolje za vašu reputaciju i vaš politički imidž, poručio je oporbi.

Plenković je također obećao da će se boriti protiv korupcije, unaprijediti zdravstvenu zaštitu, te osigurati bolji pristup stanovanju i vrtićima. Posebnu pažnju posvetit će borbi protiv nasilja nad ženama i djecom, te jačanju neovisnosti medija kroz novi zakon. Konstituirajuća sjednica novog saziva Sabora obilježena je brojnim replikama i stankama, čime je potvrđeno da će rasprava o sastavu i programu nove vlade potrajati do kasno u noć. Premijer Plenković je pozvao oporbu na obnovu političkog dijaloga, ističući kako bi bilo mudro izbjegavati polarizaciju i agresivnu retoriku koja je obilježila prošlu kampanju.

 
 
 
 
 
  
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.