Predsjednica u Sinju poručila - Moramo učiniti sve da zaustavimo iseljavanje

predsjednica u sinju

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, pokroviteljica Sinjke alke, na 303. Sinjskoj alci, u svom je govoru podsjetila na spoj dviju obljetnica i pobjeda i ukazala na ogromne mogućnosti Hrvata u zajedništvu.-Sigurna sam da u ovom trenu svi dijelimo isti osjećaj: da nema ljepšega završetka današnjega Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja od Sinjske alke. Uspomena na junake iz 1715. i sjećanja na junake iz 1995. slijevaju se u jedinstvenu odu hrvatskog ponosa, časti i slave. I zato se danas s jednakim poštovanjem i zahvalnošću sjećamo vitezova što su obranili Sinj od navale nadmoćne osmanlijske vojske, kao i junaka „Oluje“, koji su oslobodili domovinu od okupacije onih koji je nisu znali voljeti ili su ovamo došli misleći da smiju otimati tuđe-kazala je Predsjednica obraćajući se svim nazočnima.

 -S osobitim poštovanjem i zahvalnošću sjećamo se našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, predsjednika koji je svojom politikom pomirbe iseljene i domovinske Hrvatske odlučno poveo i doveo hrvatski narod k povijesnom cilju stvaranja samostalne države. On je čvrsto vjerovao u povijesnu zrelost hrvatskoga naroda i uvijek se u nj pouzdavao. Često je govorio kako smo sve postigli s vjerom u vlastite snage i uz Božju pomoć“, naglasila je te dodala kako se s ponosnim poštovanjem sjećamo danas i svih drugih koji su tijekom povijesti branili „našu domovinu“. „Hrvatski narod zauvijek je, vjerujemo, „Olujom“ završio svoje oružane bitke za slobodu i samostalnu državu“.

 Kazala je kako razloge za optimizam vidi u vrijednim radnicima i poljoprivrednicima, talentiranim učenicima i studentima, vrhunskim stručnjacima, sportašima i umjetnicima, od kojih su mnogi istaknuti i na međunarodnom planu.- Ne postoji nijedan razlog da te izvanredne duhovne, kulturne i socijalne kvalitete ne pretvorimo u naš zajednički društveni i državni uspjeh. Zato moramo učiniti sve da zaustavimo iseljavanje, da u Hrvatskoj stvorimo uvjete za dostojanstven život - poručila je. 

-Najvažnije je učiniti sve kako bismo osigurali uvjete za veće plaće i bolji životni standard, za investicije i razvoj, za dostojanstven život naših obitelji, kako bi naši ljudi ostajali živjeti u Hrvatskoj, a vratili se oni koji su otišli. Svi smo za to odgovorni, ali smo najodgovorniji mi koje je narod izabrao; ne da sjedimo na prvim mjestima, nego da budemo prvi koji će štititi nacionalne interese, raditi za napredak svakog hrvatskog kraja i dostojanstven život svakog hrvatskog čovjeka - naglasila je hrvatska Predsjednica i zaključila - na to nas obvezuje, kazala je, i jedinstvena tradicija viteške Sinjske alke, oplemenjene vjerom u zagovor Gospe Sinjske.Vi, drage Sinjanke i Sinjani, posebice vi, alkari i alkarski momci, svake godine iznova oživite u nama ponos i domoljublje, hrabrost i vjeru, podsjećajući nas na dužnost da budemo dostojni nasljednici vrlina svojih pradjedova. Hvala vam na tome“, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.