Vlada:Podatak o rastu BDP-a ohrabrujuć, nađen model za isplatu plaća radnicima Uljanika

premijer

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je radnicima Uljanika da je nađen model kako da im se isplate plaće za srpanj i kolovoz. Najnovije podatke o rastu BDP-a od 2,9 posto ocijenio je ohrabrujućima izrazivši uvjerenje da će i treći kvartal biti dobar, nakon dosad najuspješnije turističke sezone.Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna zbivanja.  
U povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, koji se obilježava danas, predsjednik Vlade istaknuo je kako je pitanje nestalih osoba tijekom Domovinskog rata još je uvijek aktualno i važno pitanje u Hrvatskoj. Dodao je da je Hrvatska učinila puno da se pronađu nestali, no još se uvijek traži 1508 osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata. „Ministarstvo hrvatskih branitelja i sve druge nadležne službe će, u suradnji s drugim državama i međunarodnim organizacijama, nastaviti raditi na rješavanju ovog problema koji je ključan i najvažniji za obitelji nestalih osoba“, poručio je. 
 
Potrebno je rasvijetliti okolnosti Kornatske tragedije 

Danas se također obilježava i 11. obljetnica Kornatske tragedije, jedne od najvećih mirnodopskih nesreća u Hrvatskoj, kada je u akciji gašenja požara na Velikom Kornatu smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. 
Izrazivši suosjećanje s obiteljima stradalih vatrogasaca, poručio je kako predstoji dovršiti posao rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do ove velike tragedije. U tom je kontekstu podsjetio da Vlada, u suradnji s nadležnim službama, kontinuirano povećava sposobnosti preventivnog karaktera, ali i za gašenje požara. Naglasio je kako su pokazatelji ove protupožarne sezone puno povoljniji situaciji u odnosu na prošlu, i glede broja požara i opožarene površine. 

BDP raste 16. tromjesečje zaredom 
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na najnovije podatke o rastu BDP-a od 2,9 % u drugom kvartalu u odnosu na isto lanjsko razdoblje, koje je jučer objavio Državni zavod za statistiku. Naglasivši da je taj rast u odnosu na prosječnu stopu rasta u Europskoj uniji ponovno snažniji, dodao je kako se radi o 16. tromjesečju zaredom kako BDP raste i to brže nego u prethodnom razdoblju kada je gospodarstvo raslo 2,5% na godišnjoj razini. 
Posebno je izdvojio rast izvoza roba i usluga od 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Porasla je i potrošnja kućanstava po stopi od 3,6 posto.
„Smatramo da su ovi podaci ohrabrujući i vjerujemo da će i treći kvartal također biti dobar te da će ove projekcije rasta biti u skladu s našim očekivanjima“, poručio je predsjednik Vlade. 

Radnici Uljanika dobit će plaće za srpanj i kolovoz 

Govoreći o situaciji u Uljaniku, predsjednik Vlade kazao je da je u ponedjeljak primio predstavnike sindikata i radnika, nakon prošlotjednog sastanka s predstavnicima Uprave i strateškoga partnera.  „Na tom smo sastanku rekli radnicima da ćemo se angažirati maksimalni kako bismo osigurali dvije plaće. Nakon niza aktivnosti ovoga tjedna, našli smo model kako da to naše obećanje ispunimo i šaljemo poruku radnicima Uljanik grupe da će dobiti plaće i za srpanj i za kolovoz“, rekao je predsjednik Vlade dodavši da je učinjen maksimum koji je u okviru zakonskih mogućnosti realan. Naglasio je kako je važno u idućim tjednima vidjeti kakva je budućnost od strane Uprave predloženog plana restrukturiranja, ali i strateški promisliti kako nastaviti s održivom brodogradnjom. Najavio je da će se rasprava o budućnosti brodogradnje voditi na sjednici Vlade u Puli 13. rujna. 

Akcijski plan za suradnju Hrvatske i Njemačke 

Što se tiče vanjskopolitičkih aktivnosti, osvrnuo se na posjet Njemačkoj gdje se početkom ovoga tjedna sastao s kancelarkom Angelom Merkel, saveznim ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom te njemačkim gospodarstvenicima. Naglasio je veliki interes njemačkih kompanija za dodatna ulaganja u energetski sektor. 
„Potvrđeni su vrlo kvalitetni, iskreni i partnerski odnosi“, poručio je predsjednik Vlade. Podsjetio je da Hrvatska s Njemačkom ima najveću trgovinsku razmjenu, koja je u prošloj godini iznosila 5,2 milijarde eura, dok ukupne investicije Njemačke u Hrvatsku iznose 3,1 milijardu eura. Istodobno, više od 2,6 milijuna njemačkih turista dolazi u Hrvatsku, a oko pola milijuna Hrvata živi u Njemačkoj.
Premijer Plenković i kancelarka Merkel dogovorili su potpisivanje akcijskoga plana koji će definirati sva područja suradnje te tako dinamizirati vanjskopolitički dijalog i suradnju na području europskih tema, gospodarstva, sektorskih pitanja, kulture i parlamentarnu suradnju. Uoči Dubrovnik foruma, koji će ovoga vikenda u Dubrovniku okupiti brojne visoke dužnosnike, kazao je da će se raspravljati o brojnim temama vezanim uz budućnost Europe.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.