Predsjednica posjetila Europsku agenciju za sigurnost mora

Predsjednica posjetila Europsku agenciju za sigurnost mora

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u radnom posjetu Portugalskoj Republici, u sklopu kojeg će se susreti s predsjednikom Portugalske Republike Marcelom Rebelom de Sousom te sudjelovati na otvaranju Estorilske konferencije.

Radni posjet Portugalskoj Republici predsjednica Grabar-Kitarović započela je posjetom Europskoj agenciji za sigurnost mora (EMSA) i susretom s izvršnom direktoricom Agencije Majom Markovčić Kostelac. Čestitavši izvršnoj direktorici Markovčić Kostelac, kojoj je početkom 2019. godine započeo petogodišnji mandat na poziciji izvršne direktorice Europske agencije za sigurnost mora, sa sjedištem u Lisabonu, Predsjednica je kazala kako je po prvi puta, od punopravnog članstva Hrvatske u Europskoj uniji, hrvatski državljanin odabran za čelnika jedne od europskih agencija.

Izrazivši zadovoljstvo što je Hrvatska aktivan korisnik mnogih usluga EMSA-e, naročito kada se radi o smanjenju rizika onečišćenja mora, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je Hrvatska punopravna članica „CleanSeaNet“ usluge u okviru EMSA-e, europskog sustava satelitskog nadzora koji pravovremeno dostavlja detaljne informacije o uočenim naftnim mrljama u vodama zemalja članica.

Na sastanku je sudjelovao i Alexis Goosdeel, izvršni direktor Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), koji je u razgovoru pohvalio suradnju s Hrvatskom državnom informacijskom jedinicom za droge, u okviru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Predsjednica je izrazila zadovoljstvo aktivnostima i naporima koje je Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama učinio do sada kako bi se osiguralo financiranje i institucionalno jačanje Hrvatske nacionalne jedinice za informiranje o drogama. Isto tako, naglašen je interes hrvatskih stručnjaka za kontinuirano i aktivno sudjelovanje u programima suradnje s EMCDDA-om, kao i spremnost Hrvatske da ispuni buduće nacionalne obveze prema EMCDDA-u u okviru razvoja Reitox mreže.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.