Ministar Ćorić u Dnevniku Nove TV: Međunarodni ulagači sagledavaju Hrvatsku na bolji način

ČORIĆ

Nakon 14 godina opet smo na investicijskom rejtingu s pozitivnim izgledima. Agencija Fitch podigla je kreditni rejting Hrvatske. O tome kako rasteretiti poslodavce, otvoriti vrata investicijama i radnim mjestima govorio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. "Republika Hrvatska je prema Fitchu ušla u investicijski kreditni rejtnig, što znači da se Republika Hrvatska i sve pravne osobe iz Republike Hrvatske iz perspektive međunarodnih ulagača sagledavaju na bolji način. Hrvatska i naše gospodarstvo povećanjem kreditnog rejtinga jasno su dobili priznanje da su pouzdan partner na međunarodnom financijskom tržištu i to nam daje za pravo da se svi veselimo," odgovorio je ministar Ćorić na pitanje što povećanje rejtinga znači za građane i poslodavce.

 Zdravija gospodarska slika 
 
Upitan da prokomentira izjavu Davora Bernardića koji je kazao kako novi rejting znači veće zaduženje svih hrvatskih građana, ministar Ćorić kazao je da Bernardić, govoreći takve stvari, pokazuje kako ne zna ni osnove ekonomije.  
"Naše gospodarstvo na ovaj način pokazuje zdraviju sliku. To znači da se i prelijeva do najnižih razina. Očekujemo da će buduće zaduženje biti po nižim kamatnim stopama, to pretpostavlja niže kamate na dug, veća sredstva u proračunu za bilo koju vrstu izdataka i za daljnje porezno rasterećenje," pojasnio je. Ministar vjeruje da još ima prostora za rasterećenje plaća. "S tim da plaću morate promatrati kao kombinaciju funkcioniranja privatnog i javnog sektora," dodao je Ćorić.  Podsjetio je da je ministar financija, razumnom fiskalnom politikom i rasterećenjem koje je prešlo 6,7 milijardi kuna u posljednjih nekoliko godina, pokazao kako potaknuti potrošnju i otvoriti put investicijama.
 
Upitan treba li zabrinjavati nedostatak privatnih investicija koje održavaju gospodarski rast, ministar Ćorić kazao je da su gospodarski rast i BDP kombinacija niza oblika potrošnje.  
"Privatne i javne investicije su jedan od njih. U prvom kvartalu smo imali rast investicija preko 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine Možemo biti itekako zadovoljni. One su u prvom kvartalu bile potaknute investicijama u javnom sektoru," rekao je ministar Ćorić, dodavši da ovakva slika Hrvatske i sve bolji makroekonomski pokazatelji daju za pravo vjerovati da će i privatni sektor svojim investicijama doprinijeti BDP.
 
Briga o gospodarenju otpadom
 
Govoreći o gospodarenju otpadom, ministar Ćorić kazao je da svi u Hrvatskoj, počevši od ministarstva, Fonda za zaštitu okoliša do jedinica lokalne samouprave, trebamo brinuti o gospodarenju otpadom.  
Najavljeni referendum protiv odlagališta smeća u Supetru nazvao je deplasiranim te podsjetio da je odvajanje otpada na Braču 2016. godine bilo ispod hrvatskog prosjeka.  
Zamoljen za komentar izbora za Europski parlament, ministar Ćorić je rekao da će se analize rezultata raspraviti unutar stranke.

Izvor: Vlada RH / Nova TV

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.