Hrvatska ostvarila rast prema Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije u 2019. godini

INTERNET

Europska komisija (EK) objavila je Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2019. godinu. DESI je složeni pokazatelj gospodarske i društvene digitalizacije, a sastoji se od 5 tematskih pokazatelja - povezivost, ljudski kapital (digitalne vještine), korištenje interneta, integracija digitalnih tehnologija, digitalne javne usluge.
U trenutku objave DESI izvješća 2017. godine smo bili na 24. mjestu, 2018. godine na 22. mjestu, a ove godine na 20. mjestu. Hrvatski građani internetom se koriste više od prosjeka, a poduzeća spremno uvode digitalne tehnologije. Najveći izazov u pogledu digitalizacije za Hrvatsku predstavljaju rezultati u području povezivosti. Smanjenje naknada za korištenje radio-spektra pozitivan je razvoj, kao i provođenje plana za pravovremeno dodjeljivanje opsega koji bi mogli poboljšati izglede za poboljšanje bežične veze.
Kad je riječ o ljudskom kapitalu, Hrvatska ostvaruje stabilan napredak. Broj stručnjaka s diplomom iz područja prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) se povećao i sada iznosi 4,7 %. Sve veći broj Hrvata koristi internet, a u znanstvenom području raste broj diplomiranih IKT stručnjaka.U području korištenja internetom RH je zauzela 15. mjesto, čime je ostvarila značajan napredak u odnosu na prethodnu godinu kada je zauzela 18. mjesto. Sveukupno gledano, korištenje internetskih usluga u Hrvatskoj uglavnom je usporedivo s prosjekom EU-a.

Što se tiče integracije digitalnih tehnologija, Hrvatska poduzeća sve više koriste mogućnosti koje nudi online trgovina: 18% malih i srednjih poduzeća prodaje online (iznad prosjeka EU-a od 17%), a poslovanje u oblaku koristi 22% poduzeća (18% u EU).U području digitalnih javnih usluga RH je zauzela 22. mjesto, čime je napredovala za jedno mjesto u odnosu na prethodnu godinu. U Hrvatskoj postoji i visoka razina interakcije između javnih tijela i građana. 75% korisnika na mreži aktivno prihvaća usluge e-uprave. Dostupnost usluga e-uprave poslovnim subjektima pokazuje pozitivan rezultat za Hrvatsku.
Hrvatska pokreće uspostavu Centra dijeljenih usluga (CDU), odnosno „državnog oblaka“ i više od 40 projekata, kako bi se dodatno ubrzao razvoj javnih digitalnih usluga u budućnosti. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.