Za realizaciju 51 programa u kulturi Međimurska županija izdvojila 300.000 kuna

POTPORE U KULTURI MŽ

Međimurska županije nastavlja poticati sva područja kulture te je za  51 program udruga, umjetničkih organizacija, samostalnih umjetnika i ustanova u kulturi iz svog proračuna izdvojila 300.000 kuna. Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je u petak, 26. srpnja u Velikoj vijećnici Međimurske županije Ugovore o financijskoj potpori za realizaciju Programa javnih potreba u kulturi Međimurske županije za 2019. godinu, koji su na osnovi raspisanog poziva zadovoljili kriterije.

Dodijeljena sredstva za realizaciju kulturnih programa priznanje su kulturnim djelatnicima s područja Međimurja za trud i planiranje kulturnog razvoja u kojem svi mi sudjelujemo, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak dodavši da je najviše prijavljenih programa s područja očuvanja kulturnog nasljeđa i baštine, posebice glazbene baštine i folklora: „Velik broj programa bavi se pitanjem kako sačuvati naslijeđena bogatstva, kako naslijeđeno intelektualno i  kulturno bogatstvo našeg Međimurja afirmirati na širem području Hrvatske i Europe te kako ga transformirati u nove modernije kulturne izričaje. Programi u području moderne kulture iz godine u godinu kvalitetniji su i originalniji , a posebice nas vesele projekti na području kulture mladih i aktiviranja starijih generacija u kulturnom životu Međimurja.“

Važnu riječ u raspodjeli sredstava imaju sami korisnici, kulturni djelatnici kroz Kulturno vijeće koje je odabralo prijavljene prijedloge i predložilo ih županu Posavcu, koji je prijedloge uputio Skupštini Međimurske županije. Predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak izrazio je zahvalnost kulturnim djelatnicima na njihovom radu i trudu u promicanju kulture te je dodao da Međimurska županija uvijek podupire svakog tko odvaja svoje slobodno vrijeme i dio svog života na dobrobit zajednice.„Naša tradicija, baština, povijest i autohtonost najveće su bogatstvo koje imamo u Međimurju, a kroz koje se na najbolji mogući način definira identitet našeg kraja po kojem nas prepoznaju i cijene. Jedan je to od razloga zbog kojeg dodjeljujemo ove simbolične potpore i podržavamo brojne kulturne programe kroz druge projekte. Čestitamo i zahvaljujemo vam na uspjesima koje postižete u Međimurju i van naših granica, da u tim segmentima promocije kulture i kulturne baštine čuvate tradiciju kroz organizaciju mnogih događaja koji su postali dio naše tradicije. U današnje vrijeme posebno je teško organizirati, djelovati i aktivirati ljude da se uključe u kulturna događanja, a vi to činite s ponosom i entuzijazmom, prenosite naš identitet u međunarodnim krugovima i čuvate kulturni amaterizam.“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Upravo je kulturni amaterizam jedna od značajki po kojoj je međimurska kultura specifična jer Međimurje je najbrojnija, ali i najbolje organizirana županija po pitanju kulturnih udruga. Stoga ne iznenađuje podatak kojeg je istaknuo zamjenik župana Josip Grivec da Međimurska županija iz svog proračuna godišnje izdvaja više od 8 milijuna kuna kojima se financira rad ustanova u kulturi, sufinancira djelovanje brojnih udruga, domova kulture, manifestacije i brojne druge aktivnosti s područja kulture.

U odnosu na proteklu godinu, povećana su ovogodišnja izdvajanja za potpore u kulturi za 53.000 kuna, a ispred korisnika potpora obratio se Henrik Šimunković zahvalivši Međimurskoj županiji što prepoznaje zalaganje i rad kulturnih djelatnika koji svakodnevno rade na očuvanju Međimurske baštine i promociji našeg kraja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.