Premijer ponovio podršku HDZ-a Predsjednici na predsjedničkim izborima

premijer

Premijer Plenković na pressici nakon održane sjednice Vade ponovio je da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ima njegovu i potporu HDZ-a za ponovnu kandidaturu na predsjedničkim izborima, dok je za unutarstranačke izborima rekao da su na trećem mjestu prioriteta.

"Predsjednica će sigurno biti kandidatkinja na predsjedničkim izborima, a ona je sama rekla da će objaviti kandidaturu nakon Dana pobjede, ali ne očekujem da to bude u Kninu", rekao je i nastavio: „Odluka o objavi kandidature je na predsjednici, a u nadolazećim predsjedničkim izborima u stranci očekujem jedinstvo, angažman i potporu“.

Premijer BIH pozvao na dijalog

Odgovarajući na pitanje o reakcijama na povučeni tekst Jerusalem Posta u kojem se tvrdilo da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla da je BiH pod kontrolom radikalnog islama, poručio kako bi lideri te zemlje trebali raditi na smanjivanju tenzija i da ona u međunarodnim institucijama nema većeg zagovornika od Hrvatske. "Mislim da je to jedan dobar primjer kako nešto što neko vrijeme stoji u javnom prostoru može izazvati ishitrene i oštre reakcije. To nije dobro jer je cijela državna politika Hrvatske prema BiH dobronamjerna, s respektom za našu susjednu državu i sva tri konstitutivna naroda", rekao je.

Kazao je da bi čelnici BiH, a osobito dva člana Predsjedništva te države, trebali "reterirati od tih izjava", posebice jer se pokazalo da nisu istinite, "kako bi se smanjile tenzije u eteru". Naglasio je da uvijek podržava napore BiH u njezinim naporima za ekonomsku stabilnost, socijalnu uključenost i prema Europskoj uniji, poručivši kako ta država "nema većeg zagovornika" od Hrvatske u međunarodnim institucijama. "Naša povezanost će biti vječna. Trebamo jačati naše odnose, a ne ishitrenim reakcijama stvarati tenzije", naglasio je i ponovio podršku predsjednici Grabar-Kitarović.

Pozvao je čelnike BiH na dijalog i istaknuo kako Zagreb želi da Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod ima svoju priliku da u "ključnim institucijama budu njihovi legitimni predstavnici". Premijer je na konferenciji za medije istaknuo i kako sigurnosne službe dviju država moraju surađivati "po svemu što može imati bilo kakav predznak terorizma" jer se nalaze na istoj migrantskoj ruti. "Mi smo zemlja koja štiti svoju granicu bez da je podigla barikade, ograde, žilet-žice, bodljikave žice. To je bio naš politički odabir. Ja ne bih htio žilet žice prema zemlji koja nam je prijateljska, mi to nećemo raditi", zaključio je.

Cijela Vlada će biti na proslavi u Kninu

Što se tiče 24. obljetnice Oluje, rekao je da će cijela Vlada biti u Kninu „i na taj način šaljemo jasnu poruku koliko držimo do onih ključnih povijesnih događaja koji su omogućili Hrvatskoj slobodu i razvoj, demokraciju i u konačnici prosperitet kakav danas uživamo u odnosu na vrijeme početka 90-ih kada je država bila u Domovinskom ratu", poručio je Plenković.

Izvor: Hina / Vlada RH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.