Plenković i Čović: Put prema EU i NATO-u je budućnost BiH

PLENKOVIĆ ČOVIĆ

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika HNS-a i HDZ-a BiH Dragana Čovića.Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktualnim temama, političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i o daljnjoj gospodarskoj suradnji između dvije zemlje.Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Čović naglasio je snažnu opredijeljenost dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora prema uključivanju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO. Predstavnici hrvatskog naroda u BiH su na tom putu istinski predvodnici, što su dosljednim poštivanjem ovih vanjskopolitičkih ciljeva domovine Bosne i Hercegovine na primjerima i pokazali.

Čović je kazao i da je nužno što prije okončati proces formiranja vlasti na svim razinama uz dogovor i kompromis u pronalasku zajedničkog stava pri provedbi potpisanog sporazuma između HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA kao izbornih pobjednika među svojim narodima.

Predsjednik Vlade Plenković i ovom prilikom istaknuo je snažno zalaganje hrvatske Vlade za što brže priključivanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i NATO-u. U tom kontekstu, rekao je i kako su prepoznati konzistentni stavovi predstavnika hrvatskog naroda u BiH, koji snažno podupiru put BiH prema EU i NATO-u. Ocijenio je kako su ti procesi nužni za stabilnost, mir te gospodarski i razvojni napredak Bosne i Hercegovine. 
Poručio je da će Hrvatska kao članica EU i NATO-a biti i dalje snažan zagovornik takve politike i pomoći BiH na tom putu. Dodao je da je u BiH pri izradi zajedničkih politika važno poštivanje svih prava i interesa tri jednakopravna konstitutivna naroda. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.