Premijer Plenković: Proces restrukturiranja Agrokora nije koštao porezne obveznike niti jednu kunu

PLENKOVIĆ
ljučnu poruku – da je u travnju, kada je održana 8. sjednici, bilo milijardu kuna manje ugovoreno iz ukupne alokacije od 18,7 milijardi kuna."Sada smo skoro došli na 11 milijardi kuna što je 57 posto sredstava predviđenih u ovoj financijskoj perspektivi," rekao je Plenković, dodavši da je od toga dosad isplaćeno više od 4,1 milijardu kuna, odnosno gotovo 22 posto. 
"Na taj način se konkretizira dodana vrijednost hrvatskog članstva u EU i nacionalnih mjera te partnerstva s jedinicama lokalne i područne samouprave u pet slavonskih županija kojima je razvojni impuls bio najpotrebniji. Time provodimo jednu od bitnih sastavnica programa Vlade u našem mandatu", kazao je Plenković.
 
Aktivnosti za ruralni razvoj
 
Govorio je i o aktivnostima koje se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj. One uključuju različite projekte, među ostalim i izgradnju vrtića u ruralnim sredinama te tako 60 posto europskoga proračuna prenose izravno na razvoj onih dijelova Hrvatske kojima je to najvažnije. Iz predstavljanja postignuća Zakona o područjima lokalne i regionalne samouprave vidljivo je da su praktički sve jedinice lokalne i regionalne samouprave u pet slavonskih županija profitirale u smislu izvornih prihoda.  
"Postali su agilniji, aktivniji i sposobniji subjekti za financiranje projekata i realiziranje vlastitih političkih programa na temelju kojih su dobili povjerenje birača 2017.," istaknuo je Plenković. 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na izvješće ministragraditeljstva koje se odnosilo na projekte energetske obnove. Posebno je istaknuo subvencioniranje stambenih kredita, kao dio politike demografske revitalizacije. "Upravo su u tijeku pripreme za novi natječaj. Ovaj puta idemo u dva kruga, svi oni mladi koji s žele javiti, sigurno će dobiti sredstva. To su mjere koje provodimo s ciljem unapređenja kvalitete života u Slavoniji", kazao je Plenković.
 
Ugovori u vrijednosti 234 milijuna kuna
 
Kao rezime današnjeg boravka u Orahovici i Virovitičko-podravskoj županiji premijer je najavio potpisivanje 19 ugovora, uključujući i dva ugovora o darovanju, ukupne vrijednosti 234 milijuna kuna. 
Na kraju je rekao da je temeljna zadaća realizacija svih ugovorenih sredstava, a za pravu ukupnu ocjenu našega članstva u Europskoj uniji moraju proći dvije financijske perspektive, otprilike 15 godina. "Da s jednim odmakom vidimo rezime gdje smo bili 1. srpnja 2013., a gdje ćemo biti, nadam se zadovoljni i ponosni na postignuća, na kraju idućega desetljeća," kazao je Plenković.
 
Proces restrukturiranja Agrokora nije koštao porezne obveznike niti jednu kunu
 
Govoreći o Agrokoru, premijer je kazao da su dobili problem u krilo od bivšeg vlasnika Agrokora i da su ga uspješno riješili i to u petom mjesecu mandata Vlade dok je na pomolu bila najveća ekonomska, financijska i politička kriza. 
Ponovio je da rekonstrukcija Agrokora dobiva nagrade u inozemstvu, da su OPG-i namireni i da će isto biti namireni i dobavljači. 
"Hrvatske porezne obveznike cijeli proces restrukturiranja Agrokora nije koštao niti jednu jedinu kunu", ustvrdio je premijer i istaknuo da je to važna poruka koja se mora komunicirati javnosti. 
Oko dobavljača i refinanciranja roll up kredita kaže da se nagodba mora poštovati i vjeruje da će je poštovati i Fortenova grupa. 
"Obveza plaćanja graničnog duga kako je dogovoreno u nagodbi će biti poštovana, to uopće nije sporno i tu nemaju dilema predstavnici Fortenova grupe ni dobavljači. Bitno je da dogovore međusobno, a mi smo tu da pomognemo da se iznađe dogovor o dinamici isplata. Ministar Darko Horvat razgovara s predstavnicima uprave i dobavljačima i siguran sam da će se naći rješenje. Refinanciranje kredita treba se realizirati ovaj tjedan i nakon toga je kompanija, recimo slikovito da je bila u paklu prije 2,5 godine, sada je u čistilištu, a onda će na tržišnoj osnovi  poslovati kao u raju", zaključio je.
 
O parlamentarnoj većini odlučuje HDZ s partnerima
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje, premijer Plenković rekao je da danas s Josipom Đakićem nije razgovarao o zahtjevu HVIDRA-e da se raskine koalicija sa SDSS-om te da prvo želi čuti stav SDSS-a. "Odlučivat će HDZ i partneri u parlamentarnoj većini, mi ne dirigiramo drugome mišljenja i stavove, ima tko odlučuje o parlamentarnoj većini i partnerima." 
Na pitanje o podršci njemu kao predsjedniku stranke i predsjednici u borbi za drugi mandat među slavonskim HDZ-ovcima kazao je: "Ja ću pobijediti na izborima za predsjednika HDZ-a i HDZ će pobijediti na sljedećim parlamentarnim izborima."
 
VRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.