Vlhova prvi put osvojila titulu Snježne kraljice: „Imala sam osjećaj da sam doma“

Vlhova prvi put osvojila titulu Snježne kraljice: „Imala sam osjećaj da sam doma“

Slovakinja Petra Vlhova prvi je put pobijedila u slalomskoj utrci Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy”. Nakon drugog mjesta na Sljemenu 2017. te ponovno 2019. godine, 24- godišnja Slovakinja na ovogodišnjem je izdanju utrke Snježne kraljice odvozila sjajne dvije vožnje i prekinula pobjednički niz Amerikanke Mikaele Shiffrin, koja je sljemensku utrku osvojila četiri puta.  „Danas sam se osjećala odlično, navijači iz Slovačke i Hrvatske su me bodrili i zaista sam imala osjećaj da sam „doma“. Svakako mi je pomogla činjenica da sam startala prva jer je staza bila u najboljem mogućem izdanju. Prvu vožnju odradila sam odlično, dok je Mikaela napravila manje pogreške koje su na kraju odlučile utrku. Iako sam znala da imam veliku prednost uoči druge vožnje, zadržala sam koncentraciju i mislim da mi je to najviše pomoglo da skijam ovako dobro“, izjavila je na konferenciji za medije Slovakinja Petra Vlhova, koja je slavila ispred Mikaele Shiffrin i Katharine Liensberger te stigla do svoje 11. pobjede u Svjetskom skijaškom kupu. Izvanrednim vožnjama na Sljemenu osvojila je svoju prvu slalomsku utrku ove sezone i najavila neizvjestan rasplet sezone. „Za sada Mikaela i ja vozimo najbolje u ovoj sezoni od svih skijašica, ali vjerujem da će nam se s vremenom pridružiti i ostale cure te će borba biti neizvjesna. Pripremam se za svaku utrku i pokušavat ću ih osvojiti što više, a onda mislim da je sve moguće“.

 Drugo mjesto na večerašnjoj utrci zauzela je čudesna 24-godišnja Amerikanka Mikaela Shiffrin (+1,31), koja je u ovoj sezoni vodeća u ukupnom poretku i poretku slaloma Svjetskog skijaškog kupa. „Osjećala sam se dobro i smatrala da sam odradila dobru prvu vožnju iako neke dijelove staze nisam odvozila onako kako sam zamislila. Međutim, mislim da i bez tih manjih pogrešaka ne bih pobijedila uz ovako dobru Petru. U drugoj vožnji pokušala sam biti agresivnija kako bih pronašla još bolji osjećaj, danas je to bilo dovoljno samo za drugo mjesto. Drago mi je da je Petra osvojila Snježnu kraljicu ove godine, pogotovo s obzirom da se odvija blizu Slovačke i mnogi gledatelji su navijali za nju“, poručila je Mikaela koja je titulu Snježne kraljice osvojila čak četiri puta u zadnjih pet godina.

„Mislim da će biti vrlo zanimljivo do kraja sezone iako sam za sada u prednosti. Sigurna sam da će Petra napraviti sve da bude najbolja, ali ja ću raditi na sebi i pripremati se za svaku utrku kako bih mogla biti na najvišoj razini“, dodatno se osvrnula na današnju pobjednicu Mikaela Shiffrin, koja je osvojila čak 19 od 24 posljednjih slalomskih utrka Svjetskog skijaškog kupa.

Austrijska skijašica Katharina Liensberger zauzela je treću poziciju (+3,49) na ovogodišnjoj Snježnoj kraljici te se prvi put popela na pobjedničko postolje na sljemenskoj utrci. Iako je nakon prve vožnje bila četvrta, iza švicarske skijašice Wendy Holdener, odličnom drugom vožnjom nadoknadila je zaostatak i osigurala treće mjesto. „Sanjam o tome da postanem sljedeća velika skijaška zvijezda iz Austrije. U Zagrebu je prekrasno skijati i svjesna sam koliko je truda uloženo da bi utrka bila na ovako visokoj razini. Čestitam Mikaeli i Petri, one su danas pokazale koliko dobro skijaju i zaista ih je užitak gledati. Atmosfera na ovoj utrci je jedinstvena, ogroman broj gledatelja navija za sve skijašice i kada sam ušla u cilj osjećala sam se nevjerojatno“, poručila je 22-godišnja Austrijanka.

Na ovogodišnjoj Snježnoj kraljici nastupile su dvije hrvatske predstavnice, Leona Popović i Ida Štimac. Leona je odlično odvozila sljemensku utrku i završila na 31. mjestu sa zaostatkom od 4 sekunde i 6 stotinki za Slovakinjom Vlhovom. Iako je odlično vozila sljemensku utrku, Leoni je nedostajalo samo 9 stotinki za plasman u drugu vožnju. Iako je dobro startala i borbeno odvozila prvi dio staze, druga

hrvatska predstavnica, Ida Štimac, pogriješila je nakon strmine i nažalost nije stigla do cilja u prvoj vožnji.

Nakon ženske, sutra, 5. siječnja 2020., na rasporedu je muška utrka slaloma Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2020., s početkom prve vožnje u 14.15, a druge u 17.40 sati. Hrvatske boje branit će čak šest hrvatskih predstavnika, koji su ove sezone u odličnoj formi i željno iščekuju jedno od najvećih sportskih događanja u Hrvatskoj.

Kao i prijašnjih godina, očekuje se velik broj navijača na Sljemenu, a ulaznice se mogu kupiti putem on line sustava www.ulaznice.hr te na ovim prodajnim mjestima. Dodatno, ulaznice će biti moguće kupiti sutra i na okretištu Mihaljevac.

Foto: Goran Stanzl

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.