Drama u Budimpešti:Barakude u dramatičnoj završnici iščupali pobjedu i izborila četvrtfinale Europskog prvenstva

Drama u Budimpešti:Barakude u dramatičnoj završnici iščupali pobjedu i izborila četvrtfinale Europskog prvenstva

Najvažnije je Hrvatska ostvarila. Pobijedila je Crnu Goru, osigurala kolo prije kraja natjecanja u skupini prvo mjesto, a time nastup u četvrtfinalu EP-a. Tri četvrtine je odigrala vrhunski. Zadnju četvrtinu je dočekala s pet pogodaka prednosti (10:5), ali je dvije i pol minute prije kraja Crna Gora izjednačila na 10:10. Xavi Garcia je s igračem više pogodio minutu i 12 sekundi prije kraja. Točno 40 sekundi prije kraja naši su se obranili s igračem manje. Marko Bijač je upisao novu obranu nakon čega smo potrošili 30 sekundi za napad te je Crnoj Gori ostalo 10 sekundi za zadnji napad. Aleksandar Ivović je pokušao, Bijač opet obranio te utakmica sa Slovacima u 3. kolu nema za nas nikakav rezultatski značaj. 

Crna Gora je vodila samo jednom, i to na početku, nakon dvije minute i 13 sekundi. Pogodio je Draško Brguljan. Naš prvi pogodak smo dočekali nakon šest minuta i 11 sekundi. Kapetan Andro Bušlje je potegao sjajno iz daljine, kao što je poslije Garcia sjajno prebacio s igračem više na drugu stranu za Luku Bukića, koji nam je 33 sekunde prije kraja prve četvrtine donio prvo vodstvo, koje je 'podebljao' na isti način. Ovaj put je Bukiću asistirao Lovre Miloš na početku druge četvrtine.

Stefan Pješivac je prekinuo naš niz, ali odmah je Hrvatska bila opet na plus dva (Maro Joković je zanjihao sve, a najvažnije i Dejana Lazovića na vratima Crne Gore). Tri minute prije odmora Garcia je pobjegao te prevario vratara Crne Gore, a napad poslije Josip Vrlić je 'razgrnuo' sve te zakucao za plus četiri (6:2). Potom je Bijač skinuo peterac Ivoviću. Naš niz prekinuo je Stefan Vidović, a taj pogodak će se pamtiti. Sjajno ga je uposlio Ivović, a Vidović je okrenut leđima, šraubom, poslao loptu iza leđa našeg vratara.

Luka Lončar bježi zatim u kontru, a nakon toga je pogodio mrežu Crne Gore i Hrvoje Benić te je Hrvatska sredinom treće četvrtine prvi put mogla zapjevati 'sve je super i sve je za pet'. S pet razlike naši su dočekali posljednju četvrtinu. 

Trebalo je tu, zadnju dionicu samo mirno privesti kraju, rutinski osiguranu pobjedu potvrditi. No, nikako to nije značilo da se može prestati igrati. Kao da su tako nešto napravili naši igrači. Crnogorci su uočili priliku, nasrnuli i postigli nevjerojatnih 5 golova u 5 minuta, te već i pomalo snene navijače na tribinama koji su mislili mirno promotriti zadnju dionice, trgnuli. Crna Gora je poravnala na 10:10, dvije i pol minute prije kraja, da bi točno minutu i 12 sekundi prije konca susreta, Xavi Garcia odapeo s desnog krila za gol i ispostavit će se iščupanu pobjedu. Garciji se pridružio još i Marko Bijač s vrlo važne dvije obrane ua zadnjem napadu suparnika.

Bila je to drama u Budimpešti, s dobrim završetkom po Hrvate

- Dobro da se ovo desilo i da se unatoć tome dobila utakmica, dobro ćemo je izanalizirati. Dogodio nam se pad koncentracije misleći da je utakmica gotova i riješena, a u sportu toga nema. Prema tome ovo je jedna dobra opomena da nema završene utakmice dok sudac ne zažvizdi kraj. Ja sam to i rekao igračima na sastanku, krajnji fokus nsm mora biti pobjeda nakon ukupne 32. minute igre. Ipak, doajm ne može pokvariti one odlične tri četvrtine utakmice i to je pravi put Hrvatske reprezentacije. Dobili smo utakmicu, prvi cilj je ostvaren, idemo dalje. – zaključio je Ivica Tucak. 

   - U posljednjoj četvrtini pomislili smo da je utakmica gotova, da samo još treba proći tih posljednjih osam minuta. No ekipa Crne Gore je pokazala da se sve može stići kada se grize do kraja, pa tako i pet razlike protiv nas. Na sreću na kraju smo zabili i taj pobjednički gol i ostvarili naš primarni cilj, a to je prvo mjesto u skupini i preskakanje osmine finala. – rekao je kapetan reprezentacije Andro Bušlje.

 CRNA GORA - HRVATSKA 10:11 (1:2, 2:4, 2:4, 5:1)

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja 2.000. Suci: Naumov (Rusija) i Colombo (Italija). Opunomoćenik: Racine (Švicarska).

CRNA GORA: Lazović ( obrana), Dr. Brguljan 2, Radović, Petković 2, Čučković, Obradović 2, Vidović 2, Đurđić, Ivović (0), Spaić, Drašković 1 (1), Pješivac 1, Tešanović. IZBORNIK: Vladimir Gojković. 

HRVATSKA: Bijač (10+1 obrana), Macan, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Bukić 3, Vukičević, Bušlje 1, Bukić, Vrlić 2, Benić 1, Garcia 2, Marcelić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

PETERCI: Crna Gora 1-2, Hrvatska -.

OSOBNE POGREŠKE: Crna Gora 12, Hrvatska 13. ŽUTI KARTON: izbornik Tucak (30). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Radović (27), Benić (29), Đurđić (31).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Crna Gora 3-10 (30%), Hrvatska 8-12 (75%)

Izvor: HVS

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.