Hrvatska prosula veliko vodstvo i na nevjerojatan način izgubila broncu od Crne Gore

Hrvatska prosula veliko vodstvo i na nevjerojatan način izgubila broncu od Crne Gore

Hrvatska vaterpolska reprezentacija napušta Budimpeštu i 34. Europsko prvenstvo bez vize za Tokio, ali i bez medalje. U utakmici za broncu, Crna Gora je pobijedila nakon jednog jedinog vodstva (Ivović, minutu prije kraja za konačnih  10:9).

Ponovio se scenarij prijašnjeg našeg susreta, iz 2. kola u skupini u kojem smo vodili 10:5 uoči zadnje četvrtine, pa strahovali do zadnjih sekundi jer se suparnik vratio na 10:10. Tada smo na koncu pobijedili. Sada ne. Ponovo vrlo dobra igra, obrambeno i napadački. Vodstvo 7:3 na isteku druge četvrtine, a 8:4 sredinom treće, ali opet... "gase" se motori, stali su igrati naši mladići, te su na koncu prokockali i vodstvo i priželjkivanu pobjedu i kolajnu s EP.

 Nažalost, Barakude se nisu uspjele oporaviti nakon poraza u polufinalu od Španjolske (8:9) i porazom od Crne Gore zaključile su europsku smotru. Bila je ovo gotovo ista utakmica kakvu su Hrvatska i Crna Gora odigrali u skupini, samo s drugačijim rezultatom. Hrvatska je i tada imala veliku prednost, ali je na kraju uspjela pobijediti.

Barakude su u tri navrata imala i četiri gola prednosti (6:2, 7:3, 8:4), no nije to uspjela obraniti. Crna Gora je uspjela preokrenuti rezultat, a minutu prije kraja i povesti s 10:9. Hrvatska je imala napad za produžetak, ali Maro Joković nije bio precizan.

Crnu Goru je do pobjede predvodio Aleksandar Ivović s pet golova, dok su u hrvatskim redovima najefikasniji bili Loren Fatović, Maro Joković i Josip Vrlić s po dva gola. Po pogodak su zabili Luka Lončar, Ante Vukičević i Luka Bukić.

Bio je to čak peti poraz hrvatskih vaterpolista u šest susreta za broncu na europskim prvenstvima. Hrvatska je tako ostala na četiri medalje osvojene na europskim prvenstvima. Barakude su osvojile zlato (2010.), dva srebra (2003., 1999.) i broncu (2018.).

Naslov europskih prvaka osvojili su Mađari koji su tek u ruletu peteraca došli do zlata.


Ivan Marcelić:
- Mislim da je problem u mentalnoj pripremi. Mislim da smo kvalitetu prikazali kroz cijeli turnir. Možemo biti i prvi gdje god se pojavimo, ali... Očito je tu sada problem nekakve psihološke pripreme, manjkave i li što. Ne znam točno što je, ne znam i ne mogu vam sada reći kako ćemo mi to točno riješiti. No, da ćemo se time morati pozabaviti, to je i više no jasno.

Loren Fatović:
- Opet isto, a da znam što je. Ne znam. Opet smo ušli u nepotrebnu nervozu, oni su podignuli agresivnost u drugom dijelu. Neki šutevi nisu ušli. Ne znam. Ovo je apsolutna naša nemoć bila. Zbog te njihove agresivnosti smo mi stali igrati zadnje dvije četvrtine.

Luka Bukić:
- Ponovio se opet još jedan pad. Razočarani smo sada jako, malo je i teško sada pronaći riječi. Osim nade da će biti bolje na Olimpijskim igrama u Tokiju.
Točno, jedino što se na njih još tek valja i plasirati, a kako trenutačno izgledamo u pojedinim trenucima utakmice... Imali bi problema i sa San Marinom.

Xavi Garcia:
- Imali smo opet isti problem, protiv istog suparnika. Imali smo vodstvo 7:3, pa 8:4, dobro se osjećali, samopouzdanje u napadu. Moramo vidjeti što je bilo. Mislim da nije problem u fizičkom stanju ili pripremi. To ne. Sada imamo manje od dva mjeseca za pripremiti se za Rotterdam, sve snage uprijeti za te Igre odnosno kvalifikacije za Tokio.

Andro Bušlje:
- Najgore mjesto koje možeš osvojiti. Bili smo toliko blizu onog po što smo ovdje došli, a to je bila viza za OI u Tokiju, a na kraju smo ostali bez svega. I bez Tokija, i bez medalje. Ostali smo daleko od svega.

Ivica Tucak, hrvatski izbornik:
- Naravno, kao i uvijek preuzimam glavnu odgovornost i krivicu na sebe. No, nije mi shvatljivo da možemo tako dominantno ući u utakmicu, tako nadmoćno igrati, da sve djeluje, radi kao švicarski sat i da onda u jednom trenutku sve to tako padne, stane... Poklanjamo neiskorištene zicere, radimo nepotrebne gluposti, isključenja, kontra-faulove. Ne znam što reći. Treba mi malo vremena uopće sada proživjeti ovu utakmicu. Ovo je nevjerojatno.

CRNA GORA - HRVATSKA 10:9

(1:3, 2:4, 4:1, 3:1)

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja 5.300. Suci: Naumov (Rusija)  i Colombo (Italija).

CRNA GORA: Lazović (11 obrana), Dr. Brguljan 1, Radović, Petković, Čučković, Obradović, Vidović, Đurđić, Ivović 5, Spaić 1, Drašković 2, Pješivac 1, Tešanović. IZBORNIK: Vladimir Gojković

HRVATSKA: Bijač, Macan, Fatović 2, Lončar 1, Joković 2 (2), Bukić 1, Vukičević 1, Bušlje, Miloš, Vrlić 2, Benić, Garcia, Marcelić (12 obrana). IZBORNIK: Ivica Tucak

PETERCI: Crna Gora -, Hrvatska 2-2

OSOBNE POGREŠKE: Crna Gora 17, Hrvatska. 14

ŽUTI KARTON: izbornik Tucak (27)

TREČA OSOBNA POGREŠKA: Radović (20), Macan (25), Vidović (27), Obradović (30), Bušje (31).

RELIZACIJA IGRAČ VIŠE: Crna Gora 3-13, Hrvatska 6-14

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.