Plivačica Matea Sumajstorčić: Malo mi fali do olimpijske norme, san mi je nastupiti u Tokiju

Plivačica Matea Sumajstorčić: Malo mi fali do olimpijske norme, san mi je nastupiti u Tokiju

U novom podcastu „I ja sam sportaš“ gostovala je mlada nadarena hrvatska plivačica Matea Sumajstorčić. Matea je nakon završene srednje škole odlučila otići na fakultet u Ameriku i tamo nastaviti svoj akademski put. U podcastu je govorila o svom izboru da ode na fakultet u Ameriku, šansama za plasman na Olimpijske igre, svojim plivačkim počecima, višesatnim treninzima, i još brojnim zanimljivostima iz privatnog i profesionalnog života. 

Iako pliva i 400 i 800 i 1500 metara slobodnim stilom, odlučila se posvetiti disciplini u kojoj je najuspješnija a to je na 1500 metara slobodno.Istina, plivam sve tri discipline, ali odlučila sam se posvetiti onoj najdužoj, na 1500m slobodno, jer sam u njoj najuspješnija. Upravo na 1500m slobodno sam isplivala B normu za Olimpijske igre i vjerujem da mogu uhvatiti i A normu i plasirati se u Tokio.

Da se malo našalimo, 1500 metara je teško i hodati, a kamoli plivati.

Stvarno je naporno, a pogotovo je teško trenirati. Za vrijeme priprema treniramo oko šest sati dnevno i to zna biti iscrpljujuće, ali navikla sam. Fokus stavljam na aerobni dio i pokušavam što više raditi na izdržljivosti kako bih bila spremna. Duge discipline su skroz drugačiji sport od sprinta, potrebno je dosta fizičke i psihičke snage i izdržljivosti, ali ja sam oduvijek voljela biti u vodi tako da mi nije problem.

Da se vratimo na Tokio i ostvarenje A norme zbog koje se i vratila s fakulteta u Americi.

Nakon završene srednje škole odlučila sam se otići na fakultet u Ameriku i tamo nastaviti s plivanjem. Iskreno, ovdje bi mi bilo veoma teško uskladiti svakodnevne višesatne treninge s polaganjem fakulteta, a nisam htjela odustati od akademskog puta. U Americi je sve dosta dobro posloženo za sportaše i lako se usklade obaveze. U desetom mjesecu prošle godine , nakon dvije godine završenog fakulteta,vratila sam se u Hrvatsku kako bih se spremila da pokušam isplivati A normu za koju mi je potrebno 16 sekundi brže vrijeme, što u disciplini od 1500 metara nije puno. Cijela ova situacija s odgađanjem natjecanja i nemogućnošću treniranja mi je malo poremetila planove, no ne odustajem od svojeg sna da odem na Olimpijske igre.

Na Olimpijske igre već se kvalificirao mladi hrvatski plivač, osvajač svjetskog juniorskog zlata i svjetski juniorski rekorder na 1500 metara slobodnim stilom, Franko Grgić.

Franko je stvarno odličan i vjerujem da u budućnosti može doći i do olimpijske medalje. Nažalost je već duže vremena izvan vode zbog zdravstvenih razloga tako da je njemu ova odgoda Igara dobro došla kako bi se uspio što bolje pripremiti i otplivati kako zna i može.

Cijeli razgovor s Mateom Sumajstorčić pogledajte OVDJE.

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.